Marad a rossz időjárás esőkkel, záporokkal

Vágólapra másolva!
Kedden is marad a kellemetlen, az ilyenkor szokásosnál hűvösebb idő. Főleg keleten várhatók esők, záporok, amik egyáltalán nem jönnek jól az árvízi védekezésben. Kevés napsütés nyugaton várható, zavaró lesz az élénk keleti szél. A hőmérséklet mindössze 12-19 fok között alakul. A következő napokban fokozatos javulásra van kilátás, a hét vége már átlagosnak ígérkezik.
Vágólapra másolva!

A Kelet-európai-sikság felett anticiklon található, területen napos, kissé hűvös az idő. Közép-Európában a magasnyomás peremén, még gyakran felhős, csapadékos az idő. A Brit-szigeteken ciklon okoz változékony időjárást. Az Ibériai-félszigeten sok a napsütés és nyári meleg alakult ki. Európa jelentős részén az évszaknak megfelelő vagy annál kissé alacsonyabb a nappali felmelegedés. Az átlagosnál melegebb idő csak Dél-Európában fordul elő, az Ibériai-félszigeten helyenként 30 fokot mérnek. A Kárpát-medence felett csökken a felhőzet, nyugat felől kisüt a nap.

Ma és holnap még kedvezőtlen az időjárási helyzet a Tisza-völgyben az árvízvédelem szempontjából. A csapadékhullám jelentős vízmennyiségekkel terheli keleti folyóinkat, a kialakuló esők, záporok helyileg még mindig zavarhatják a védekezést. Szerencsére az erőteljesebb apadás már megkezdődött.

Kedden is többnyire erősen felhős égre és keleten gyakran, máshol szórványosan kialakuló esőkre, záporokra kell készülnünk. Csak kevés napsütés várható, az is inkább nyugaton. A hőmérséklet több fokkal elmarad az ilyenkor szokásos értékektől, 12-19 fok körül alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

A megélénkülő délkeleti szél miatt hőérzetünk még ennél is kellemetlenebb lesz, fel kell vennünk egy melegebb réteg ruhát is. Bár jelentős fronthatás nem érvényesül, a változékony, szeles, napfényhiányos idő nem teremt jó élettani feltételeket. A szél és az esők miatti csúszós utak zavarják a közlekedőket, hajnalban párásság is kialakulhat.

Szerdán már várható javulás, de a nap első felében keleten még kialakulnak záporok, és itt a felmelegedés is általában 15 fok közelében marad, élénk lesz a délkeleti szél. Nyugaton és a középső területeken több lesz a napsütés, a hőmérséklet 20 fok közelében alakul, csapadék csak elvétve fordul elő.

Errefelé már kültéri programokat is tervezhetünk. Front nem lesz, a kitisztult levegőben szervezetünk regenerálódik.

A jelentősebb javulás csütörtöktől érkezik, nő a napos órák száma, keleten is megritkul a csapadék, országszerte csak elszórtan várható zápor, zivatar. A hőmérséklet továbbra is alig emelkedik, 16-20 fok között várható.

A hét végére az időjárás visszatér a normális kerékvágásba, kissé-közepesen felhős ég mellett elszórt csapadék és 15-20 fok közötti felmelegedés várható.

(ICI Interaktív Meteorológia)