Raikkönen vezérletével kettős győzelmet aratott a Ferrari

Vágólapra másolva!
A Ferrarik uralták a Francia Nagydíjat, a rajt után egyből a Massa, Raikkönen duó állt az élre. A futamot végül Kimi Raikkönen nyerte, aki a bokszkiállások során előzte meg csapattársát. A harmadik helyen célba érő Hamilton tovább növelte összetettbeli előnyét a Franciaországban hetedik Alonso előtt.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy délelőtt esett az eső Magny-Cours-ban, a Forma-1-es mezőny száraz aszfalton teljesíthette a 70 körös 54. Francia Nagydíjat.

Az élről induló Felipe Massa remekül kapta el rajtot, és idei hagyományaival szakítva ezúttal Kimi Raikkönen is jól lőtt ki a lámpák kialvása után. A finn jó reakciójának köszönhetően Hamiltont megelőzve másodikként fordult el az első kanyarban.

A szombati váltóproblémája után a 10. helyről induló Fernando Alonso is előrébb lépett néhány helyet, igaz ehhez az is kellett, hogy a spanyol előtt haladó Jarno Trulli meglökje Kovalainent. A koccanás következtében a kétszeres világbajnok mindkét autó mellett elhaladt, és üldözőbe vehette Nico Rosberget. Trulli a bokszban feladta a versenyt.

A rajt utáni pillanatok a mezőny hátsó felében sem mentek zökkenőmentesen, Davidson és Liuzzi is ütközött, mindketten befejezték az idei Francia Nagydíjat.

Az élen Massa folyamatosan növelte előnyét a mögötte haladó Raikkönennel és Hamiltonnal szemben, de Kubica is tartotta negyedik helyét. A középmezőnyből induló Alonso Rosberggel és Heidfelddel is nagy csatát vívott, de az első bokszkiállásig csak a Williamset tudta megelőzni.

A kerékcserék első fordulója nem változtatta meg a sorrendet, de Alonso megérkezett Fisichella nyakára. Nem is kellet sok a spanyolnak, megelőzte tavalyi csapattársát, majd ismét Heidfeld mögé érkezett meg. A BMW német pilótája viszont hosszú körökön keresztül remekül zárta a szögeket a vb-címvédő előtt, ám a 34. körben egy nagyszerű manőver után a mclarenes mégis átvette az ötödik helyet.

Azt az 5. pozíciót, amit egészen eddig a pillanatig Jenson Button birtokolt, aki a többieknél jóval kérőbb ejtette meg első kerékcseréjét. A bokszban sem volt eseménytelen az élet, a Spyker csapat igyekezett felhívni magára a figyelmet. A szerelők már útjára engedték Albers-t, ám a tankolás még nem ért véget. A holland pilóta elindult, és vitte magával az üzemanyagtöltő csövet, és egy darabon a tankolást végző szerelőjét is. A bokszkijárat mellett aztán a Spyker leparkolt, Albers pedig befejezte a futamot.

Az élen a sorrend a második kiállásokig nem változott, a két Ferrari biztosan tartotta az első két pozíciót, Massa vezetett Raikkönen előtt. A kerékcserék után azonban felcserélődött a sorrend kettejük között, ugyanis a később kiálló Raikkönen méterekkel csapattársa elé jött vissza.

Alonso rossz ütemben állt ki szerelőihez, hiszen előtte sokat vesztegelt a lekörözendő autók mögött. Így a spanyol ismét visszakerült Fisichella és Heidfeld mögé, tehát kezdhetett mindent előröl.

A két Ferrari és Hamilton mögött a két BMW haladt Kubica-Heidfeld sorrendben. A hatodik Fisichella ezúttal sikeresebben tartóztatta fel Alonsót. A nyolcadik pozíciót Jenson Button birtokolta, így a Honda közel került ahhoz, hogy idén először pontot szerezzen.

A leintésig nem változott a sorrend, így Raikkönen a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj után idei második győzelmét könyvelte el. Massát másodikként, Hamiltont harmadikként intették le.

Francia Nagydíj - végeredmény:



Poz Pilóta Csapat

01. Raikkönen Ferrari (B) 1h30:54.200
02. Massa Ferrari (B) + 2.414
03. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 32.153
04. Kubica BMW Sauber (B) + 41.727
05. Heidfeld BMW Sauber (B) + 48.801
06. Fisichella Renault (B) + 52.210
07. Alonso McLaren-Mercedes (B) + 56.516
08. Button Honda (B) + 58.885
09. Rosberg Williams-Toyota (B) + 1:08.505
10. R.Schumacher Toyota (B) + 1 kör
11. Barrichello Honda (B) + 1 kör
12. Webber Red Bull-Renault (B) + 1 kör
13. Coulthard Red Bull-Renault (B) + 1 kör
14. Wurz Williams-Toyota (B) + 1 kör
15. Kovalainen Renault (B) + 1 kör
16. Szato Super Aguri-Honda (B) + 2 kör
17. Sutil Spyker-Ferrari (B) + 2 kör

Leggyorsabb kör: Massa, 1:16.099

Kiesők:

Speed Toro Rosso-Ferrari (B) 57
Albers Spyker-Ferrari (B) 29
Davidson Super Aguri-Honda (B) 2
Trulli Toyota (B) 2
Liuzzi Toro Rosso-Ferrari (B) 1

Az eredmények nem hivatalosak