Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

80. Kaszanyi Sándor - Tirana, Albánia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Albánia fővárosából, Tiranából jelentkezik Kaszanyi Sándor.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Május elején érkeztem Albánia fővárosába,. Tiranába, ahol nemzetközi küldetést teljesítek. Magyarország déli részéből érkeztem, egy kisvárosból.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Albánia mintegy hárommillió lakosú ország, amely az 1990-es években vívta ki szabadságát a kommunista rezsim alól. A fővárosa, ahol ideiglenesen élek és dolgozom, Tirana, ahol az ország lakosságának egyharmada, több mint egymillió ember él. Az egyetlen város az országban, ahol mindenki szeretné megtalálni a számítását, életszínvonal, munkalehetőség, továbbtanulás szempontjából. Sajnos túl soknak bizonyul a létszám a város kapacitásához képest, így nagyon nagy színvonalbeli különbségek alakultak ki, mind az emberek vagyoni helyzetében, mind az infrastruktúra területén. Az ország gazdasági teljesítőképessége nem biztosítja mindenki számára az áhított jólétet. Az emigráció megfékezésére több ország hatalmas adományokkal, beruházásokkal reagált. Az ország legfőbb támogatói: Olaszország, Ausztria, Görögország, valamint nem utolsósorban az Amerikai Egyesült Államok.

Miben jobb és miben rosszabb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nem tudom, hogy jobb-e vagy rosszabb, de mindenesetre különbözik Magyarországtól, és nagyon érdekes. Teljesen más kultúra, más társadalmi berendezkedés, eltérő szokások, hagyományok.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itt megismert barátok, kollégák.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Általában véve sokkal alacsonyabb, és akadnak nagyon gazdag és nagyon szegény emberek, sajnos az utóbbiak vannak többen.

Mennyibe kerül egy kávé?
Átlagosan 50-100 albán lek (100- 200 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
500-1000 euró (125 000-250 000 forint), attól függően, hogy van-e aggregátor a házban, ugyanis napi rendszerességgel van többórás áramszünet, a villamos energia hiánya országos probléma.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Speciális helyzetben vagyok, mert a főváros legszínvonalasabb szállodáinak egyikében lakom, melynek a díját a munkáltatóm fizeti, tehát összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között élek, mint az átlag helyi polgárok.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Ha csinálhatnám, akkor nem lennék itt.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A munka szempontjából hasonló. A szabadidős tevékenységek szempontjából korlátozottabb, mivel nincs lehetőségem úgy eltölteni a szabadidőmet, mint otthon a családommal és a barátaimmal.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az ország törekvései: a NATO- és EU-csatlakozás, valamint az energiaellátási problémák megoldása.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A júliusban megválasztott köztársasági elnök kerekasztal-tárgyalásra hívja meg a parlamenti pártok vezetőit, a törvényszéki reformok végrehajtására létrehozandó bizottság felállításának kapcsán.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A helyiek, így jobb híján én is és kollégáim is esténként szórakozóhelyeken, kávézókban ütjük el az időt beszélgetéssel. A szabad hétvégeken ellátogatunk a legközelebbi tengerparti városba, Durresbe, ahol tengerparti sétával, napozással, városnézéssel egybekötött vásárolgatással töltjük a napot.

Visszajössz?
Igen, ez év végén letelik a küldetésem, és visszatérek a családomhoz, illetve magyarországi munkahelyemre.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről