Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sok feledhetetlen élménnyel ajándékozott meg a sors

Vágólapra másolva!
Papp Zoltán szülész-nőgyógyász, a Mindentudás Egyeteme előadója volt a Társalgó vendége.
Vágólapra másolva!

Fotó: Varga Ferenc [origo]Üdvözlöm! Sok szülést levezetett már? (kosova)
Papp Zoltán: Személyesen több ezer szülésnél asszisztáltam.

Mikortól ember a magzat Ön szerint? (lustacica)
Papp Zoltán: Biológiai értelemben az élet kezdete a két ivarsejt egyesülésével kezdődik. A fejlődés kéthetes stádiumában indul a sejtek differenciálódása; van, aki innen számolja az élet kezdetét. Magáról a magzatról egyébként a terhesség 12. hetétől beszélünk, mert azelőtt a fejlődő életet ébrénynek, idegen nyelven embriónak nevezzük.

Volt olyan élménye a munkájában, ami nagyon megfogta? Egy emlékezetesebb pillanat... (Shaquana)
Papp Zoltán: Egy házaspárnak már 3 gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermeke született, mindhárman meghaltak, mindhármukat eltemették. Erre való hivatkozással a negyedik terhességüket nem engedték megtartani, hanem megszakítást javasoltak nekik. A házaspár hallott rólam, felkerestek, és a kivizsgálással egy 25%-os eséllyel öröklődő betegséget igazoltunk, és a terhességében a magzatvízből elvégzett vizsgálat egészséges utódot igazolt. A házaspárnak azóta is született segítségünkkel egészséges gyermeke. Ez azért kedves emlék számomra, mert 30 évvel ezelőtt történt, és azóta sok ilyen élménnyel ajándékozott meg a sors.

Milyen veszélyekkel jár a toxoplasmosis? A terhesség első három hónapjában a vérkép alapján kiszűrték, hogy friss fertőzés történt, de a nőgyógyász nem tulajdonított ennek jelentőséget... (Timmie)
Papp Zoltán: A friss Toxoplasma-fertőzés kimutatásakor érdemes genetikai tanácsadáshoz fordulni. Ilyen rendelés minden egyetemi szülészeti klinikán és általában a megyei kórházakban működik.

Mi a véleménye az otthonszülés gyakorlatáról ill. születésházak működéséről? (cool)
Papp Zoltán: A biztonságot a szülések számára a kórházi körülmények jelentik. Szerencsére egyre több olyan szülészeti osztály és kórházi, klinikai szülőszoba működik, ahol az otthonos környezet biztosítva van.

Sokkal több császármetszés van manapság, és azt mondják, hogy az orvosok kevesebb kockázatot vállalnak. És hamarabb döntenek úgy, hogy a szülést így fejezik be. Mi a véleménye erről? (hakapepsi)
Papp Zoltán: Ha nem is általános ez, de sajnos igaz. Nagyon sok a kártérítési per, ha a magzatnak, illetve újszülöttnek bármi baja történik, és ilyenkor azt kérdezik, hogy miért nem végeztek császármetszést. Még akkor is nehéz ezeket a vádakat visszautasítani, ha semmi szakmai javallata nem volt a császármetszésnek. Ezért való igaz, hogy egyre többször ez a tényező is megjelenik a szakmai javallatok mellett, amikor egy császármetszésről végül is döntés születik.

A terhesség mely időszakában van az, amikor már meg lehet tudni a baba nemét? (Shaquana)
Papp Zoltán: Genetikai vizsgálattal már elméletileg az első hetekben is meghatározható az ébrény neme, de ilyen vizsgálat csak akkor engedhető meg, ha nemhez kötötten öröklődő betegség lehetőségét kívánjuk kizárni. Néha ultrahangvizsgálattal a terhesség második felében láthatók a magzat külső nemi szervei, és ennek felismerése révén nagy valószínűséggel megállapítható a magzat neme. Ezért azonban ultrahangvizsgálatot nem végzünk, ez általában csak véletlen lelet szokott lenni, ilyen esetekben, ha a várandós édesanya kíváncsi, akkor ezt a leletet vele közölni szoktuk. Fontos hangsúlyozni, hogy kizárólag a nem meghatározása céljából sem genetikai, sem ultrahangvizsgálatot nem szabad végezni.

Mikortól jelentkeznek az első terhességi tünetek? Úgy értem, hogy a terhesség hányadik napjától? (Bordeaux)
Papp Zoltán: Az első gyanújelek (hányinger, hányás, rossz közérzet) a fogamzást követő második-harmadik héttől jelentkezhetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről