Péterfalvi Attila: Nem szeretnék médiasztárrá válni

Vágólapra másolva!
Az alig több mint egy héttel ezelőtt adatvédelmi ombudsmanná választott Péterfalvi Attila volt a Társalgó vendége december 20-án. Péterfalvi Attila elődje, Majtényi László idején is részt vett az adatvédelmi hivatal munkájában, külső tanácsadóként segítette az adatvédelmi biztos munkáját. Péterfalvi elsősorban az új posztjával kapcsolatos feladatokról beszélt, de nem tért ki a magánjellegű kérdések elől sem.
Vágólapra másolva!

Péterfalvi Attila: Hivatalosan harmadik jelöltje voltam az elnöknek (Székely László neve informálisan hangzott csak el), nem tartom sérelmesnek ezt a dobogós helyet - már csak azért sem, mert ez a harmadik helyezés teljes konszenzust jelentett.

Mi a "legkedvesebb" területe, amivel foglalkozni szeretne? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: Minden területtel foglalkoznom kell természetesen, de hozzám talán legközelebb a jogalkotással kapcsolatos feladatok állnak.

Élete legnagyobb eseménye, hogy ombudsmanná választották? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: Nem kis esemény ez, mindenképp jelentős és megtisztelő.

Januárban mi lesz a legfontosabb munka, ami vár Önre? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: A legfontosabb lesz a hivatal költözése, az ombudsmani hivatal (az összes) új helyre költözik, ezen túl szeretném, ha feldolgoznánk az ügyirathátralékot, és természetesen a munkánkat a beadványok határozzák meg.

Változtat-e az adatvédelem eddigi filozófiáján? (Joci)

Péterfalvi Attila: Nem, semmiképpen sem. Teljes mértékig egyetértek az előző ciklusban született állásfoglalásokkal, ajánlásokkal, hiszen a hivatal munkájában is külső tanácsadóként részt vettem.

Ismeri személyesen korábbról, tehát a kulcsátadás előttről, Majtényi Lászlót? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Igen, a '90-es évek elején találkoztam vele először adatvédelemmel kapcsolatos konferenciákon.

Volt-e elődjének olyan ajánlása, amellyel ön nem ért egyet? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Nem volt.

Mit tart az adatvédelem legfontosabb pontjainak? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: Az információs önrendelkezési jogot, azt, hogy személyes adatot kezelni csak az érintett hozzájárulásával vagy törvényi felhatalmazással lehet, továbbá azt, hogy még ezen belül is csak célhoz kötötten - vagyis ez azt jelenti, hogy csak a legszükségesebb adatok kezelhetők.

Egyetért-e azzal a politikai kijelentéssel, hogy az adatvédelem nem igényli külön ombudsman működését? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Nem értek ezzel egyet, az adatvédelem olyan garanciális alapjog, amelynek az érvényesüléséhez hozzátartozik az ombudsman intézménye - természetesen nem vitatom hogy esetleg más konstrukciót is ki lehetett volna találni akkor, amikor ez a jogszabály létrejött, de semmi nem indokolja a jól működő rendszer megváltoztatását.

Ön szerint nem ellentétes alapvető jogelvekkel, hogy a Magyar Közlöny sok pénzbe kerül? Ha elfogadjuk, hogy a törvények nem ismerete nem ment fel a megsértésük esetén, akkor lehetővé kellene tenni, hogy anyagi cenzus nélkül mindenki könnyen hozzáférjen a jogszabályokhoz. (Banyasz)

Péterfalvi Attila: Az alkotmányos rendünk szerint a törvények hatályba lépéséhez szükség van a kihirdetésre, ami a hivatalos lapban való közzétételt jelenti így a Közlöny kiadása emiatt is szükséges. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne kellene népszerűsíteni az alternatív jogszabály-megismerési módokat.

Ön szerint adatvédelmi szempontból problémás volt Medgyessy levélkampánya? Azt mondta az MSZP, telefonkönyvből szerezték a címeket. (Guest81240)

Péterfalvi Attila: A levéllel kapcsolatban több beadvány is érkezett a hivatalhoz, ezek vizsgálata jelenleg is folyik, tartani szeretném magam ahhoz a korábbi gyakorlathoz, hogy folyamatban lévő ügyről csak a vizsgálat lezárulása után nyilatkozunk.

Mikor fejezik be a Medgyessy-ügyben a vizsgálatot? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Remélem, hogy viszonylag rövid idő alatt, de a beadványok mást és mást kifogásolnak.

A kampányra való tekintettel biztos megszaporodnak majd az ügyei. Nem tervezi, hogy egy ajánlást ad ki a pártok adatgyűjtéséhez? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Vélelmezhetően megszaporodhatnak a kampánnyal kapcsolatos beadványok. Ha a vizsgálat eredménye azt indokolja, akkor ki fogunk rá adni általános érvényű tájékoztatást.

Kaltenbach Jenő azt mondta, nem ért egyet vele, de elfogadja, hogy az országgyűlés korlátozta az ombudsmanok jogkörét. Önnek mi a véleménye erről? (Guest81240)

Péterfalvi Attila: A most módosított ombudsman-törvény nem érinti közvetlenül az adatvédelmi biztos hatáskörét, hiszen erről az adatvédelmi törvény rendelkezik.

Ön az adatvédelmi részt vagy a közérdekű adatok nyilvánosságának védelmét tartja előbbre való feladatnak? (Banyasz)

Péterfalvi Attila: Találó megfogalmazásnak tartom, hogy ez a két terület az érem két oldala. Együtt kell érvényesülniük, így nem is szabad a kettő között rangsort felállítani.

Elegendőnek ítéli az ombudsmanok erejét, azaz azt, hogy nyilvánosságra hozzák ajánlásukat, vagy erősítené hatalmukat? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Az ombudsman intézmény természete az, hogy nincsenek hatósági jogosítványai, úgy gondolom, hogy a nyilvánosság ereje elegendő, ezt igazolhatja az elmúlt 6 év is.

Volt már olyan ügy, amelynél legszívesebben maga kezdeményezte volna az eljárást, s ha igen, mi volt az? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Elég rövid ideje töltöm be ezt a pozíciót ahhoz, hogy a hivatalból induló eljárást igénylő üggyel találkoztam volna. Természetesen, ha az elmúlt 6 évre gondolok, akkor lehetne ilyet említeni, bár az az igazság, hogy ezekben az ügyekben általában beadvány is érkezik.

Mi a véleménye adatvédelmi szempontból az új e-kereskedelmi törvényről? (Spammer)

Péterfalvi Attila: A jogszabály tervezetét az adatvédelmi biztos irodájának szakértői véleményezték, és a megszületett törvény adatvédelmi szempontból nem aggályos.

Ön szerint megengedhető, hogy egyes szórakoztatóipari vagy sport-személyiségek csak pénzért hajlandóak interjút adni, vagy ez kötelezően következne abból, hogy ők a nyilvánosság előtti végzik a munkájukat. Egy olimpiai bajnoknál ehhez még hozzájön az is, hogy felkészüléséhez állami támogatásban részesül. (Banyasz)

Péterfalvi Attila: Jó lenne, ha nem a pénz motiválna mindent....

Politizált-e valaha, úgy értem, hivatalosan? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Nem.

Pártszimpátiája van? Ha igen, Ön szerint közérdekű adat, hogy milyen? Szerintem igen :-) (banyasz)

Péterfalvi Attila: Az adatvédelmi biztosnak pártok felett álló személynek kell lennie, nem politizálhat, ezért pártszimpátiáról sem nyilatkozhat.

Ön szerint milyen főnöknek fogják tartani majd újdonsült munkatársai egy év múlva? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: Szeretném, ha jónak tartanának, és nem csak azért, mert mindenben az elvárásaiknak megfelelően tevékenykedem.

Ön szerint kellene valamit módosítani a hatályos adatvédelmi vagy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényen? (Guest81240)

Péterfalvi Attila: Nem feltétlenül.

Mit gondol, lesz ereje, hogy fenntartsa az intézmény jelentőségét olyan időkben is, amikor kétségbe vonják a létjogosultságát? (Banyasz)

Péterfalvi Attila: Reméljük, nem vonják kétségbe, hiszen 6 évre most megválasztottak, de minden erőmmel azon igyekezem, hogy az intézmény tekintélyének a súlyát változatlanul fenntartsam.

Mennyi pénzt keres, és mennyi pluszjövedelemre számíthat? Milyen munkát végez még? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Miniszteri illetményben részesülök, ez az esetemben bruttó 500 ezer forint per hó. Pluszjövedelmem csak az oktatásból lehet, hiszen kizárólag ezt a tevékenységet folytathatom az ombudsmanság mellett.

Hányan dolgoznak majd a keze alá a következő időszakban? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: 28 főből áll a hivatal, ebben természetesen benne vannak az adminisztrációs munkát ellátó személyek is.

Megkeresték-e már a pártok, hogy valamilyen ügyben vagy csak általánosságban ezt vagy azt tegye? (Guest17754)

Péterfalvi Attila:

Majtényival baráti viszonyban van? Nem rokona esetleg? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: Nem vagyunk sem rokoni, sem baráti kapcsolatban, viszont jó emberi és munkakapcsolatban vagyunk.

Jogászként, ügyvédként elsősorban milyen ügyekkel foglalkozott? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: Polgári és gazdasági ügyekkel.

Mi a véleménye arról, hogy egyre több támadás éri a független (?) magyar igazságszolgáltatást? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: Nem tartom szerencsésnek, ha támadás éri a független intézményeket...

Sejtette, hogy megválasztják ombudsmannak? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: A jelölés után nagyon hamar jelezték a pártok, hogy elfogadnak, ezt nagyon nagy megtiszteltetésnek vettem, és annak tartom ma is.

Mit gondol, miért támogattak a partok ennyire? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: Talán a szakmai életutamat tartották megfelelőnek.

Melyik napilapot olvassa át először reggelente? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: Többet szeretek átnézni, a hivatalba mindegyik országos napilap jár, az a véletlenen múlik, hogy éppen melyiket veszem kezembe.

Erős jellemnek tartja magát? Fontos önnél a lelki élet? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Igen.

Pedig a kettő (lelki élet és jellem) - Szerb Antal szerint - kizárja egymást. (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Reméljük, nem... :)

Vannak PR-osai, akik a meghívásainál megmondják önnek, melyik lapnak kell először interjút adnia, kinek meg egyáltalán nem? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Nem, nincsenek ilyenek, és nem is utasítottam vissza senkit, mindenkinek nyilatkoztam, és igyekeztem ezt a kérésnek megfelelően minél előbb megtenni.

Mennyire járatos az interneten? Mennyit netezik? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: Csak az alapokban vagyok járatos, de nagyon jó dolognak tartom.

A chat után mihez kezd? Bevásárolt már karácsonyra? Vannak gyerekei? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Egy volt ügyfelemmel fogok vacsorázni, gyerekeim nincsenek.

Olvastam valahol, hogy van kutyája. Milyen, hogy hívják, hányszor viszi sétálni naponta? Van egyáltalán elég ideje rá? (Guest37568)

Péterfalvi Attila: Igen, van, korábban ír szetterem volt, de 15 éves korában el kellett altatni. Most egy 8 hónapos golden retrieverem van, Belami a törzskönyvezett neve, Belnek hívják, de a munkatársaim ombudsinak hívják :) Legalább háromszor kell sétáltatni - én csak kétszer tudom elfoglaltságom miatt.

Hogyan kapcsolódik ki? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: Ha lehet, olvasok, tévét nézek, kutyát sétáltatok...

Tanult külföldön? (hiuz221)

Péterfalvi Attila: Igen, voltam nyelviskolában Angliában, és ahogy megjelent az életrajzomban, voltam egy NATO-ösztöndíjjal Amerikában, bár ez nem kifejezett (iskolarendszerű) tanulás volt.

Mikor kezd hozza a munka lényegi részéhez, vagy ez már meg is történt? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: Már meg is történt - az eskütétel után másnap reggel már munkába álltam.

Majtényi ideje alatt hogyan vett reszt az ombudsman munkájának segítésében? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: Külső tanácsadó voltam, de ugyanúgy dolgoztam, mintha státuson lettem volna - ez azt jelenti, hogy ugyanígy szignálták rám az ügyeket, mint a többiekre.

Milyen a kapcsolata a többi ombudsmannal? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: Eddig egy közös értekezletünk volt, jó a kapcsolatunk, és nagyon örültem hogy a választásomon személyesen is megjelentek a parlamentben.

Nem gondolt még arra, hogy Grespik Lászlóhoz hasonlóan Ön is médiasztárrá válhat? (Elég szerényen és tömören válaszolgat.) Persze Mallarmé, igaz, a versekre mondta, hogy nem eszmék és indulatok, hanem pontos szavak kellenek hozzá... :) (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Nem szeretnék médiasztárrá válni, nem én kezdeményezem az interjúkat, de ha felkérnek, úgy gondolom, hogy kötelességem nyilatkozni, hiszen az ombudsmannak jó kapcsolatban kell lennie a médiával.

Ön szerint szükség lenne az internetet szabályozó törvényre? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Néhány szabályozás már megkezdődött, ezzel kapcsolatosan a korábbi adatvédelmi biztos is megfogalmazott elveket, ezeknek lehetne törvényi formát adni.

Van-e családja? Új munkája mellett van-e ugyanannyi ideje rájuk, mint előtte? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Elvált vagyok, de természetesen a szabadidőre nekem is szükségem van, így nem jelenti ez azt, hogy a munkába fogok menekülni...

Miért vált el? Nehéz természete van esetleg? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Remélem, hogy nincs nehéz természetem - eddig nem kaptam ilyen jelzést

Hány éves, és milyen nyelveket beszél? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: 44 múltam, és angolul beszélek. Tanultam természetesen oroszul is, sajnos elfelejtettem - ezt őszintén mondom, mert jó lenne, ha tudnék ezen a nyelven is, kísérletet tettem már, hogy felelevenítsem e tudásomat, azt mondhatom, sajnos, nem elegendő eredménnyel.

Mondták már, hogy hasonlít Rudolf Péterre? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Azt nem, de azt mondták, hogy a Majtényi Lászlóhoz igen :) (Hasonlóan ritkul a hajam. :)

Van autója? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: Igen, van hivatali autóm, de van maszekban is egy 30 éves bogaram.

Ismeri Orwell 1984-ét? Tetszik önnek? Mi a kedvenc filmje, könyve? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Igen, ismerem a művet, adatvédelmi szempontból elrettentő, sőt külön tanulmány. Kedvenc filmem talán a Te rongyos élet, egy kifejezett kedvenc könyvem nincs, de általában a szociográfiai, ill. történelmi könyveket szeretem.

Sportol valamint? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Versenyszerűen nem, csak hobbiszinten: sízek, illetve vitorlázok.

Mikor nyaralt utoljára? És merre? (Blaaa)

Péterfalvi Attila: Ezen a nyáron, és kedvenc helyem az adriai-tengerpart - nyáron is ott voltam.

Van saját vitorlás hajója? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Igen, van egy kis Balaton-16-osom.

Hol volt eddig a legmesszebb Magyarországtól? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Azt hiszem, Peru volt a legmesszebb.

Milyen a zenei ízlése? Tudom: jó, de mit hallgat a legszívesebben? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Változó, egyaránt szeretem a könnyűzenét és a komolyzenét is, általában úgy vagyok vele, ha az egyiket megunom, akkor egy ideig a másikat hallgatom. De a kikapcsolódáshoz a komolyzenét jobban szeretem.

Mikor volt utoljára moziban, és mit látott? (Hejjj)

Péterfalvi Attila: Régen voltam sajnos moziban, talán az Evitát vagy a 101 kiskutyát láttam.

Ki vágja a haját? Van, aki orientálja öltözködésében? (Guest17754)

Péterfalvi Attila: Fodrászhoz járok, természetesen van, aki orientál az öltözködésben, a múltkor is leszúrt a barátnőm, hogy fekete ing van rajtam. :)