Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy személyben vagyok menedzser, edző és középpályás - Simon Tibor a Társalgóban

Vágólapra másolva!
Simon Tibor, a BVSC edzője vendégeskedett hétfőn a Társalgóban. Amint a címből is kiderül, a Ferencváros-szurkolók egykori közönségkedvence, "Simi" mára multifunkcionális futballszakember lett, végső célja viszont a Fradi elnöki posztjának megszerzése - vagy legalább az, hogy aktívan alakíthassa a labdarúgó-szakosztály életét.
Vágólapra másolva!

[origo]: Milyen pályázatot nyújtottál be a Fradihoz? Úgy értem, komoly, sokoldalas elemzés volt, hogy mit tennél a klubbal? (mosquito)

Simon Tibor: Nem pályázat volt, hanem inkább önéletrajz. Semmiféle távlati vagy rövidtávú tervet, vagy egy új gazdasági modellt, vagy szervezeti struktúrát nem kértek. Nagyon elavult a szervezeti felépítése a Ferencvárosnak, sokkal átláthatóbb viszonyokat kellene teremteni a befektetők számára, ahol nyomon lehetne követni a pénzmozgásokat.

[origo]: Miért kell neked a Fradihoz önéletrajzot írnod? Van, aki nem ismer ott??? (mosquito)

Simon Tibor: Nem csak nekem kellett, nem is pályázat volt ez - még egyszer mondom - formailag is hibás volt, önéletrajzot kértek attól, aki pályázott.

[origo]: Állandó téma, hogy a magyar klubok a pénzügyeikről nem szívesen informálják a közvéleményt. Te változtatnál ezen? Publikus lenne, hogy mennyiért adtok el valakit, meg hasonlók? (mosquito)

Simon Tibor: Igen, ha tiszta viszonyok lennének, ha üzleti alapon működne a labdarúgás, a közvéleményt tájékoztatni kellene és kötelesség.

[origo]: De akkor még nem lefutott ez a Fradi-elnökség, ugye? Ha majd komolyan szóba kerül, hogy ki legyen, ringbe szállsz? (mosquito)

Simon Tibor: Én azt gondolom, betartom a lépcsőfokokat - először szakmai téren szeretnék bizonyítani, ha nem a Ferencvárosban, akkor máshol, ahol szivesen látnak. Úgy éreztem, hogy tudtam volna most segíteni átmenetileg a kapcsolatrendszeremen keresztül.

[origo]: Milyen nyelveken beszélsz? Tervezed valamilyen menedzseri diploma megszerzését, hogy sportvezetőként szép karriert futhass be? (schlosser)

Simon Tibor: 18 éves koromban én voltam Mo.-on a legfiatalabb vállalkozó 1983-ben tehát előbb voltam vállalkozó mint profi labdarúgó. Jövő héten csütörtökön van az államvizsgám, a szakdolgozatvédésem a múlt héten volt, ami jeles lett, amely mellesleg a Ferenváros támogatásáról, szponzorálásáról szólt. 12 évig tanultam oroszul, mint az én generációmból oly sokan, nagyon sok hasznát vettem.:) Franciául középfok, ritkán használom, sokat felejtettem, de minden évben van olyan játékosom, és a Fradiban is volt akivel tudunk kommunikálni. Jelen pillanatban is van egy kongoi játékosom, akivel franciául kommunikálunk. Az egyik legjobb barátom Laurens Ebben, az MTK erőnléti edzője, vele is általában franciául beszélünk.

[origo]: Ha kapnál holnap egy ajánlatot, hogy dolgozhatsz Fradi-vezetőként, de nem a labdarúgó szakosztálynál, hanem mondjuk a női kéziseknél, elvállalnád? (mosquito)

Simon Tibor: Nem.

[origo]: Több évtizede a Ferencvárosnak szurkolok és jónak tartanám, ha a BVSC a Fradi fiókcsapata lenne. Van ennek realitása? (Kiss)

Simon Tibor: Én már két éve erre törekszem, de ezúttal is - mint oly sokszor - falakba ütközöm.

[origo]: Mi a véleményed a Ferencváros jövőjéről? (Beerdevil)

Simon Tibor: Ha ez a befektető kérdés blöff vagy esetleg nem sikerül, akkor azt gondolom, hogy átmenetileg válsággal kell számítani anyagi téren, mert jelen pillanatban az állami támogatások megszűntek és még új befektetők, szponzorok, mecénások nagyon kevesen vannak (vagy nincsenek).

[origo]: Megélne ma a Fradi szigorúan üzleti alapon? (mosquito)

Simon Tibor: Új szervezeti felépítés, új struktúra, új gazdasági forma kell, átlátható viszonyok, sokkal operatívabb vezetés, s pilanatok alatt magyar támogatókkal, üzleti alapon nyereséges üzletté, rt-vé lehetne/kellene változtatni a Ferencvárost.

[origo]: Mi a véleményed a Rudi szerződéséről? (Jim_Beam)

Simon Tibor: Nagyon rossz üzleti befektetés, nem értem, hogy ha már ennyit keres, akkor miért nem rövidebb, 3 hónapos intervallumokra kötötték a szerződést, miért 2003-ig, és azt gondolom, köszönhet Hrutka János annyit a Ferencvárosnak, hogy neki több legyen a csapat, mint ugródeszka. Ezeket a pénzeket jelen helyzetben nem tudja kitermelni a magyar futball, és akkor sorba lehet venni a jegybevételt, a szponzorokat, támogatókat. Ha mérlegre tesszük a teljesítményt, és az érte kapott anyagiakat, nagyon erőteljesen elbillen a mérleg nyelve. A Bundesliga I-szintű fizetést egyetlen egy magyar bajnokságban játszó játékos nem érdemli meg, ráadásul kitermelhetetlen.

[origo]: Csak akkor van esélyetek biztos anyagi feltételeket teremteni, ha eladjátok a legjobb játékosotokat, Pintét? Lehet, hogy akkor talpraáll a club, de romlik a játékoskeret. (hello)

Simon Tibor: A játékoseladás is nagyon fontos bevételi forrás egy klub életében, amelynek a titka nagyone egyszerű, jó játékost kell olcsón venni és utána drágábban eladni. Akkor sem állna talpra a klub, csak pillanatnyi segítség lenne, ha eladnánk Pintét.

[origo]: Miért nem történik semmi évek óta a Fradinál? Kiknek nem érdeke, hogy végre normálisan működő klub legyen? (mosquito)

Simon Tibor: Erre én is kíváncsi vagyok.

[origo]: Van esély arra, hogy politika-mentes legyen a Fradi? (schlosser)

Simon Tibor: Nincs. A Ferencváros közügy, egy jelenség.

[origo]: Voltál a Fradi-Újpesten? Kijátsz drukkolni a csapatnak, hogy bajnok legyen? (schlosser)

Simon Tibor: Minden Fradi meccsen kinnt voltam eddig. A Fradi-Újpesten nem, mert egy időben játszottunk mi szolnokon, de minden mérkőzésen kint vagyok és szurkolok a Ferencvárosnak.

[origo]: Tibi, mennyi esély van arra, hogy Te a Varga Zolival közösen sikerre vigyétek a Fradit? (Jim_Beam)

Simon Tibor: Nagyon tisztelem Varga Zoltánt, a szüleim generációjának egyik kedvence - de más generáció vagyunk, más gondolkodás, ami közös bennünk, a labdarúgás és a Ferencváros iránti szerelem.

[origo]: Ki szerinted a mai csapatból hasonloan magával ragadó lelkes egyéniség mint amilyen Te voltál...anno.... :) (TZS)

Simon Tibor: Lipcsei Pétertől vártam, hogy ő legyen a vezére a csapatnak és a nehéz pillanatokban átsegítse a csapattársait a holtponton, mert akkor már az edző mérkőzés kozben segíteni nem tud. De nem igazán látom ezt, hogy karizamtikusan megjelenne...

[origo]: Most vezetőedző vagy a BVSC-nél? (franzstadt)

Simon Tibor: Játszom is, és edző is vagyok, tehát játékosedző vagyok, szakmailag ez a helyes.

[origo]: A BVSC neked csak parkolópálya, vagy érzel valamilyen kötődést a klubhoz? (mosquito)

Simon Tibor: Nagyon szeretek dolgozni a BVSC-ben, nagyon sokat tanultam, fontos volt számomra, hogy semleges a Ferencváros szempontjából.

[origo]: Mi a véleményed, a BVSC-nek lesz jövöre annyi pénze, hogy müködöképes legyen? (Vajkrem)

Simon Tibor: Így, ahogy most lement az év, tovább nem csinálom. Három játékosom lakik a pályán, több játékosom abbahagyta a futballt, mert tavasszal elment dolgozni, mert a földalattira a jegyet nem tudta megvenni és nem tudott étkezni. Ilyen méltatlan körülmények között, ahogy a játékosaim élnek, nem csinálhatom miattuk tovább, halkan jegyzem meg, hogy nekem 11 havi béremmel tartoznak, de ez sokadrangú porbléma, a játékosaimat fizessék ki.

[origo]: Mi a legnehezebb az edzősködésben? (schlosser)

Simon Tibor: Nálunk jelen pillanatban pénzt szerezni a legnehezebb, és csak utána jön a szakma.

[origo]: Te minek neveznéd magad: menedzser, vagy edző? (vacfc)

Simon Tibor: Egy személyben vagyok menedzser, edző és középpályás. Ez egy sajátos felállás. :)

[origo]: Mivel magyarázod a magyar labdarúgás lemaradását? (Guest40041)

Simon Tibor: A labdarúgás tömegbázisa lecsökkent, nagyon kevés gyermek futballozik, sok új más sportágat választanak, nagyon kevés jó szakember van a korosztályos képzésben, óriási hibákat vétenek gyerekkorban, amit utána már 18 éves kor után nem lehet megváltoztatni.

[origo]: Nagyon jó volt a tegnapi rendezvényed, miért nem kapott nagyobb nyilvánosságot a gyerekfoci? (Kiss)

Simon Tibor: A sport1 adott róla egy párperces összefoglalót, 13 ezer 6-12 év közötti általános iskolás futballozott az eseményen, nyolc régióban és a nyolc régiógyőztes általános iskola került fel az Üllői úti döntőbe, és a Nike sportszergyártó cég 15 millió ft értékű sportfelszereléssel jutalmazta a csapatokat és testnevelőket.

[origo]: Mikor lesz európai szintű a magyar foci? (WESTEL0660)

Simon Tibor: Ha majd hússzor annyi gyerek futballozik, mint most, és a képzésük európai-szintű, s a gazdaság Mo.-on stabili lesz...

[origo]: Szerencsám volt kinnt lenni az ESMTK-BVSC meccsen. Mi a váleményed az Erzsébeti gárdárol? (Vajkrem)

Simon Tibor: Nagyon jó csapat, ezt tudtam a mérkőzés előtt is. A játékosaim megkapták az objektív kritikát tőlem, de a játékvezető túlzott mértékben segítette az alsóosztályú csapatot, de ez nem menti fel a játékosaimat.

[origo]: Szerinted ha feljüt az Erzsébet helyt tud állni a második vonalban? (Vajkrem)

Simon Tibor: Ha erősíti a játékoskeretét, akkor igen.

[origo]: Mit gondolsz Rakonczai Imréről? (Guest36229)

Simon Tibor: Jóbarát, nagyon jó labdarúgó és nagyon jó zenész. Az elmúlt években a zenei pályát választotta, de ha a labdarúgást választotta volna, ott is sztár lehetett volna. Nagyon szerény ember.

[origo]: Mért küldtétek el Rakonczait? (Guest20843)

Simon Tibor: Nem küldtük el, bármikor visszajöhet. nagyon nehéz egyeztetni a napi két edzést az ő zenei karrierjével. Péntek-szombat éjszaka 5/6/7 helyen lépnek fel az országban, ezer kilométert utaznak, így nem tud minőségi teljesítményt nyújtani ebben az osztályban. Ha csak a futballra koncentrálna, kezdő játékos lehetne akár a BVSC-ben is, akár máshol.

[origo]: Mi a fontosabb? A Fradi vagy a kedvesed? (blaaa)

Simon Tibor: Nehéz kérdés, most nem tudok erre válaszolni.

[origo]: Mi a fontosabb a fociban: a csapategység, az erőnlét vagy a technikai tudás? (mosquito)

Simon Tibor: Nem lehet sorrendet felállítani, mindegyik nagyon fontos. ezen kívül a játékosállományhoz alkalmazkodó játékrendszer, és ez párosuljon mentális erővel.

[origo]: Mi a véleményed a Bajnokok Ligája, és az UEFA kupa döntőről? (schlosser)

Simon Tibor: Mind a két mérkőzésen a spanyoloknak szurkoltam. A déli, latinos futball látványosabb, jobban szeretem.

[origo]: Érdekes, hogy a latinos focit szereted, hiszen Te a keménységről voltál híres! Edzőként milyen játékosokat favorizálsz? (schlosser)

Simon Tibor: A kettőnek a keverékét, tehát az, aki megfelelően fel van vértezve technikai, taktikai, mentális és kondicionális képességekkel.

[origo]: Hogy' látod aválogatott helyzetét? (Guest40900)

Simon Tibor: Ha a bajnokság színvonala emelkedik, és emelett a külföldön játszó idegenlégiósok is ilyen magas szinten teljesítenek, mint idén, akkor feljebb fog menni a ranglistán a válogatott.

[origo]: Mit tippelsz a hétvégi román-magyarra? (hello)

Simon Tibor: A szívem feltétlen magyar győzelmet vár, és 95-96 percig száguldozó magyar csapatot.

[origo]: Szerinted a külföldi fociban növekedni fog a dopping,vagy nem lesz akkora probléma, mint a többi sportágban? (hip)

Simon Tibor: A kiélezett küzdelem és a versenyspirál miatt folyamatosan magasabb szintet kell az éllabdarúgóknak teljesíteni, és éppen ezért nem csodálkoztam, hogy a Davidsot doppingoláson érték, és pozitív lett az A, majd a B tesztje is.

[origo]: Mi a véleményed a drogos sportolókról? (WESTEL0660)

Simon Tibor: A drogról is elég lesújtó a véleményem, emberi gyengeség, a cigarettát is megvetem és gyűlölöm, még a cigarettafüstöt is!

[origo]: És az alkohol? (franzstadt)

Simon Tibor: Néha belefér, főleg a mai stresszel teli életbe'. Én főleg a villányi vörösborokat kedvelem.

[origo]: Mit tenne a huligánok stadinonokból való kiszorításáért? (Kretens)

Simon Tibor: Inkább a kommunikációban hiszek, meg lehet találni mindenkivel a hangot. Nem tudok erre röviden válaszolni, de hiszek a kommunikációban és a pedagógiában.

[origo]: Az igaz, hogy a kettes szektorral jóban voltál, és nekik beleszólásuk volt az FTC néhány ügyébe is? (schlosser)

Simon Tibor: A Ferencváros-szurkolók közül, mindenkivel, nagyon sok emberrel volt kapcsolatom és általában sok örömöt szereztünk nekik. Voltak gyengébb mérkőzések is, de én nem tudtam hogy ki melyik szektorból nézi a mérkőzést, elnézést.

[origo]: A netet gyakran látogatod? Mit szólsz, hogy a Fradinak gyakorlatilag nincs honlapja? (Van, csak másfél évente frissül...) (franzstadt)

Simon Tibor: Ez is ahhoz a problémakörhöz tartozik, amit az elején feszegettünk, a kommunikáció a Ferencvárosnak szervezeten belül és kívül is a közönség felé tragikus.

[origo]: A focin kívül milyen sportágak érdekelnek? (schlosser)

Simon Tibor: Fiam vízilabdázik, minden nap vízilabda edzésen is vagyok, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, ökölvívás (KoKó barátsága miatt). Ennyi röviden, dominálnak a labdajátékok.

[origo]: Milyen autód van? (blaaa)

Simon Tibor: Audi A/8.

[origo]: Mi a hobbid vagy szabadidődben mit szoktál csinálni? (Yazmine)

Simon Tibor: Szeretem a lovakat, a lovaglást és a fiam vízilabda edzése abszolut kikapcsol. Imádom az erdőt, sütögetni faszénen.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről