Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több lábon álljon a befektetésünk - Baranyai Dávid a Társalgóban

Vágólapra másolva!
A kezdő tőzsdézőnek nem érdemes 3-4 millió forint alatt magyar részvényt vennie, és nem tanácsos pénzünket kizárólag részvényekben vagy ingatlanban tartani, emellett tartsunk értékpapírokat, bankbetétet - mondta a Társalgóban Baranyai Dávid befektetési tanácsadó, a HVB Bank értékpapírokért és kiemelt ügyfelekért felelős vezetője. A szakértő szerint leginkább befektetési alapokba érdemes fektetni pénzünket, a devizapiactól viszont óvta a kisbefektetőket.
Vágólapra másolva!

Évről évre mindig kirobban egy brókerbotrány. Ön szerint hogy lehet megbízni így bárkiben is, ha befektetni szeretnénk? (cool)

- Nagyon jó kérdés, mert a befektetés alapja a bizalom. Nagyon fontos, hogy kellően tájékozódjunk a befektetési döntésünk előtt a választott pénzintézet hátteréről, a szakember múltjáról és felkészültségéről. Amennyiben ezek alapján meggyőzve érezzük magunkat, úgy megkezdhetjük az első befektetést.

Ha ön most menne először a tőzsdére, melyik papírba fektetne be? (escobart)

Bankbetét - keresőhttp://origo.eco.hu/bank/betet/betet.php

- Sohasem egy papírba fektetném a pénzemet, az egy lábon álló befektetés nagyon sérülékeny. Nincsenek tuti tippek, egyikőnk sem tudja, hogy mit hoz a jövő. Egy évvel ezelőtthöz képest a Richter árfolyama megkétszereződött, míg a Matáv csak 6 százalékkal növekedett, sejtettük ezt akkor? Fontos azt is látni, és arra ösztönözzük ügyfeleinket, hogy sohasem kizárólag tőzsdei részvényekbe fektessék megtakarításaikat, mindig tartsanak mellette egyéb értékpapírokat, bankbetétet.

Forrás: [origo] Gyárfás Dorka
Forrás: [origo] Gyárfás Dorka

A mai piaci viszonyok mellett megéri értékpapírba fektetni, vagy inkább vegyen az ember ingatlant ? (zsoltee)

- Hasonló a válaszom, mint az imént, ne tartsuk pénzünket csak ingatlanban, mert több példa volt a történelem során, amikor az ingatlanok értéke nem növekedett, hanem akár drámaian csökkenhetett is. Az ingatlanárak csökkenése még akkor sem kizárt, hogyha alapvetően az EU-csatlakozás kapcsán bízunk az árak növekedésében. Kisebb vagyonok esetén azt tanácsoljuk, hogy közvetlen ingatlan-befektetés helyett ingatlanalapokba helyezzük pénzünket, de az ingatlanalap mellett tartsunk pénzt lekötött betétekben, állampapírokban is, így biztosíthatjuk azt, hogy megtakarításunk kevésbé lesz sérülékeny.

Mennyi pénzzel érdemes elkezdeni a tőzsdézést? (karcsikám)

- Annyival, amennyit ha elveszítek, nem megy csődbe a háztartásom. Azt gondolom, hogy 3-4 millió forint alatt nem érdemes egyedi BÉT-részvényt vásárolni. Hiszem viszont, hogy akár néhány százezer forinttal érdemes részvényalapban befektetési jegyet venni. Így tőzsdézek is, de teljesen más kockázatokat viselek.

Megéri-e befektetni a hazai részvénypiacon pár millióval? (hodorkovszkij)

- Ha összesen pár milliónk van, akkor a válaszom az, hogy nem. Ne költsük minden megtakarításunkat részvényekre! A részvények teljesítménye bizonytalan. Ha több tízmilliónk van, akkor a válaszom viszont egyértelműen az, hogy érdemes. A fontos az, hogy ne csak részvényben tartsuk megtakarításainkat és főleg ne egy részvényben.

Értékpapírba érdemes fektetni? (rechate)

Befektetés/uzletinegyed/befektetes/index.htmlAz [origo] rovata

- Határozottan azt mondom, hogy érdemes, az értékpapír nem a vagyonos emberek kiváltsága, annak ugyanolyan háztartási cikknek kell lennie, mint a lisztnek vagy kenyérnek. A világ legnépszerűbb befektetési terméke a befektetési alap, jóval több pénzt tartanak benne a világ háztartásai, mint folyószámlán, lekötött betétben vagy akár állampapírban. És ennek az a magyarázata, hogy a befektetési alapok 8-10 olyan előnyt hordoznak, amit az egyedi értékpapírok vagy bankbetétek nélkülöznek. A befektetéshez a legfontosabb mindig az, hogy legyen megosztott. Ne egy lóra tegyünk.

Magyar papírokba érdemes fektetni? (Patrick)

- Érdemes, ha megfelelő számú és megosztottságú magyar papírba fektetek.

Forrás: [origo] Gyárfás Dorka
Forrás: [origo] Gyárfás Dorka

Miért? Hiszen a külföldi (amerikai, német, francia) papírok között sokkal dinamikusabb vagy épp stabilabb részvény található, mint Magyarországon. Ráadásul a jogszabályok ezt lehetővé is teszik már. (Patrick)

- Valóban lehetséges külföldi értékpapírt vásárolni. A külföldi dinamikák a múltra vonatkoznak, a jövőt ugyanúgy nem látjuk külföldi értékpapíroknál, mint a hazaiaknál. Azt gondoljuk, hogy a részvények hosszabb időt figyelembe véve alapvetően erősödni fognak. Ez igaz Nyugat-Európára is, az Egyesült Államokra is és Magyarországra is. Nem érdemes tehát csak külföldi papírt vásárolni, hiszen mi itthon élünk és itthon fogyasztunk, és változatlanul hangsúlyozom, hogy a részvénybefektetéseinket érdemesebbnek látom befektetési alapokon keresztül lebonyolítani, mint közvetlenül. Emellett szól, hogy így alacsonyabbak a költségek, alacsonyabb a kockázat, és magasabb hozamok realizálhatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről