Kérdések és válaszok - mindent a laptopokról

Vágólapra másolva!
Hogyan használható a legtovább, mi romlik el a leggyakrabban, mitől nehéz, hogyan bővíthető, miként tartható karban, kelendő-e - olvasóink egy óra alatt szinte mindent megkérdeztek a laptopokról Biró Szilárdtól, a Lenovó noteszgép-szakértőjétől.
Vágólapra másolva!

Miért ilyen nehezek a laptopok? Normális áron csak 15 colos, 3 kilós noteszgépet lehet venni. [leonidák]
-
Egyrészt nehéz a kijelző anyaga (üveg), másrészt pedig az olcsóbb notebookok háza kemény műanyagból készül, ami szintén nem a súlycsökkentést szolgálja. A kisebb fajsúlyú anyagok (titánium, alumínium, magnézium) sokkal drágábbak.

Mondja el, hogyan használjam a laptopomat, hogy a legtöbb ideig bírja akkuról! [hullahopp]
- Minden felesleges dolgot le kell állítani, wifit, Bluetootht, ki kell venni az optika meghajtót, használni az operációs rendszer energiatakarékos funkcióit, a képernyő fényerejét pedig csökkenteni.

Melyik alkatrész romlik el leggyakrabban a laptopokban? [leonidák]
-
A mechanikus alkatrészek, azon belül általában az optikai meghajtó.

Van a Lenovónak nem fekete laptopja? [1alexander]
-
Persze, a Lenovo 3000-es ezüstszínű sorozatában nézzen szét!

Miért csúnyák a laptopjaik? Miért nem designolnak jobban, mint például az Apple? [hdjsdsjdjsdk]
-
Ez szubjektív. És ki az, aki megfizetné a designt?

4-5 órás üzemidőket írnak a hirdetésekben - wifivel ez lehetetlen. Ezt miért nem írják oda? [hullahopp]
- Ez így, ebben a formában nem igaz. Az én T60p laptopom 5 órát bír wifivel, igaz, a nagyobb, 9 cellás akkumulátor van benne.

Szeretném jó állapotban tartani a laptopomat. Milyen házi karbantartást javasol? [radir4]
-
Ha igazán kímélni akarja, akkor használjon külső eszközöket (billentyűzetet, egeret), és kézzel ne érintse a képernyőt, csak a szaküzletekben kapható speciális tisztítószerekkel tisztítsa.

Miért nem lehet egyszerűen bővíteni a laptopokat? Akármit bővítenék, vehetek újat. Pedig lehetne másképp is. [leonidák]
-
A laptopok integráltsági foka sokkal nagyobb, mint az asztali gépeké, ezért kevesebb cserélhető alkatrész van bennük. A hordozható gépeknél fontos, hogy elkerüljük az esetleges érintkezési hibákat, ugyanakkor a gép jól bírja a hordozással járó rázkódást. Ezért a lehető legtöbb alkatrészt fixen (forrasztással) rögzítik a gépbe. Processzort, memóriát, winchester, optikai meghajtót lehet cserélni bennük, mást nem nagyon.

Fotó: Szabó Pál

Tervezik a Blu-ray vagy HD DVD meghajtók behozatalát? [1alexander]
-
Blu-ray-meghajtó már létezik a T61-es sorozatban, de kb. 2000 dollárral emeli meg a gép árát.

Az érintőképernyős laptopoknak mennyire ellenálló a kijelzőjük? Igaz, hogy védőfólia nélkül könnyen sérülnek? S miért drágábbak sokkal a hagyományosoknál? [Kalandturazo]
-
Semmivel nem sérülékenyebbek, mint a normál kijelzők. Nyilván nem késsel és ollóval kell használni, az árba pedig a drága kijelző szól bele, egy komoly elektronika teszi lehetővé az érintéses vezérlést.

Mikor várható az üzemanyagcellás akkumulátorok elterjedése a Lenovo laptopokban, és kezdetben ezek meddig tudják üzemben tartani a gépet? [Kalandturazo]
-
Jelenleg mi nem foglalkozunk üzemanyagcellás akkumulátorokkal. Szerintem az elkövetkezendő 1-2 évben nem is lesz ilyen, úgy tűnik. Egyelőre túl sok a probléma velük, és macerás a kezelésük.

Miért lesznek jók a flashmeghajtós noteszek? Terveznek ilyet? [radir4]
-
Egyetlen egy nagy előnyük van, nincs bennük mozgó alkatrész, így elvileg hosszabb élettartamúak. Konkrét gyártásról még nincs szó, de kísérletek már folynak vele. Egyelőre a kapacitás és az ár kedvezőtlen aránya a korlát.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen processzoros laptopot ajánlana, ha elsősorban nem a fogyasztás a kérdés, hanem a sebesség? [Orosg]
- Intel Core 2 Duót.

Folynak-e kisérletek arra nézve, hogy a számitógépek monitora szemkímélőbbek legyen? [ekszereszcsaj27]

- Folyamatosan zajlanak kutatások az ergonómia javítása érdekében.

Egy mobiltelefon átlagosan 2 éven belül biztos, hogy megadja magát. Meg lehet határozni a laptopra is egy ilyen általános "szavatossági időt" ? [manogep]
-
Ez gyártófüggő. Rengetegen használnak még 6-7 éves ThinkPadeket is. Inkább a divat és a technológiai elavulás miatt cserélnek az emberek gépet. IBM ThinkPad volt a Nasa űrsiklóján, a Himaláján, az Északi-sarkon, és a Packard léghajóján is. Bírja a gyűrődést:)

Fotó: Szabó Pál
Fotó: Szabó Pál

Ha állandóan be van kapcsolva egy laptop, kell-e neki plusz hűtés vagy elég a gyári? [peter123456]
- A környezeti hőmérséklettől függ. A Lenovo notebookok pl. 35 fokig garantáltan üzemképesek. Ez persze nem azt jelenti, hogy 36 foknál vége a világnak.

Ön szerint nem gáz, hogy még alig kapni ExpressCard-bővítőket, pedig évek óta van ilyen csatlakozó egy csomó laptopban? [radir4]
- De igen. Ezért az újabb kiadású notebookjainkban (61-es sorozatok) visszatértünk a PCMCIA foglalathoz.

A gyerekének asztali PC-t vagy laptopot venne? [radir4]

- A felhasználástól függ. Ha e-mailezni, chatelni, internetezni akar, akkor laptopot, ha videót szerkeszteni vagy játszani, akkor asztali PC-t.

Mit gondol a százdolláros laptopról? [radir4]

- Nemes gondolat:)

Nem lehet olyan laptop-akkumulátort kapni, ami nem csak 1-2 órát bír, hanem pl négy órát vagy többet is? [nándor...]

- De lehet. Például a ThinkPad T60, X60-ashoz, csak mélyebben kell a pénztárcába nyúlni. Bizonyos típusokkal akár 5-7 órát is el lehet dolgozni.

Épp notebook-vásárlás előtt állok. Melyik a jobb: a fényes vagy a matt kijelzővel rendelkező gép? [__Normi Fiú Pécs]

- Mire szeretnéd használni? A fényes kijelzőnek nagyobb a fényereje, szebbek a színei, de rendkívül erősen tükröződik, hosszú távon fárasztó dolgozni rajta. Használatát inkább csak sötét helyiségben javaslom. A matt ezzel szemben alkalmas átlagos irodai munkára, akár napi 8-10 órában is, természetesen a munkavédelmi előírásokat betartva:)

Milyen gépet ajánl egy főiskolásnak, akinek csak az Office és az internet miatt kell?
-
Gyakorlatilag a mai választékból bármelyik megfelel, csak a pénztárcától függ a kérdés.