Felszámolnák a sármelléki reptérüzemeltetőt

Vágólapra másolva!
Felszámolási eljárást rendelt el kedden a Zala Megyei Bíróság a sármelléki repülőteret üzemeltető Cape Clear Aviation Kft. ellen - tájékoztatta az MTI-t a bíróság.
Vágólapra másolva!

Beznicza Árpád szóvivő közölte: a kedden hozott végzés szerint a Vectigalis Zrt. folytatja le a cég elleni felszámolási eljárást. Arról, hogy ki kezdeményezte a felszámolást, a szóvivő nem adott felvilágosítást.

A nyilvános cégadatok szerint a Cape Clear Aviation Repülőtér Üzemeltető és Fejlesztő (CCA) Kft. tulajdonosai között a legutóbbi, idén márciusi változásbejegyzés szerint egy brit és három ír magánember szerepel - közöttük a 2009 januárjától ügyvezető Jonathan Moore -, továbbá 2008-tól a ciprusi bejegyzésű Roxino Investments és 2006-tól a budapesti székhelyű, ingatlanhasznosítással foglalkozó Quadrator Kft. Ez utóbbi tulajdonosai közt szerepel a 2009 elején a CCA ügyvezetői posztjáról lemondott Gubicza Ágoston, valamint Parditkáné Nógrádi Cecília.

Többször zárt be ideiglenesen

A CCA október 10-én jelentette be, hogy ideiglenesen ismét bezárja az általa üzemeltetett sármelléki Fly Balaton repülőteret, amelyet a téli szüneteltetés után idén áprilisban nyitott meg újra. Az akkori közlés szerint áprilistól októberig mintegy 15 ezer utas vette igénybe a sármelléki repülőteret.

A Fly Balatont bérlőként üzemeltető CCA 2004-ben 99 évre vette bérbe a tulajdonos Zalavár és Sármellék önkormányzatától a repülőteret. A tavaly még közel 120 ezer utast fogadó leszállóhelyet 2008. október végén elhagyta legnagyobb partnere, a Ryanair, ezt követően idén áprilisig zárva volt a repülőtér. Az újbóli indítás érdekében Hévíz, Keszthely és Zalakaros önkormányzata, valamint térségbeli szállodák és a hévízi Mutsch Ungarn Reisen összesen közel 30 millió forintot adtak össze.

Októberben Suchman Tamás azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy a Fly Balaton Airportban a repteret jelenleg üzemeltető ír társaság el szeretné adni tulajdonát. A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, aki az állam nevében tárgyal a repülőtérről, akkor közölte, hogy az ír cégnek adósságai vannak és nincs pénze a további üzemeletetésre, ezért a tulajdonos önkormányzatokkal (Sármellék és Zalavár) és vállalkozókkal közösen új befektetőt keresnek, hogy újra működhessen a légikikötő.