Ha Gyulára tart, ezeket se hagyja ki!

Gyulai nyári programok, Gyula, Fekete-Körös, hajózás, mocsárjáró, Szanazug, pálinka, kerékpár
Vágólapra másolva!
Gyula nemcsak a várról és a termálfürdőről szól, a város környéke is rengeteg felfedezni valót tartogat, ha természetközeli nyaralás a célunk. A biciklitúrák és a hajózás mellett, nem érdemes kihagynunk a csabai tanyára vezető "Pálinka utat" sem, de, ha úgy tartja kedvünk, akár mocsárjáróval is száguldozhatunk a Szanazugban.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Nándorfi Máté

A régió legkedveltebb része Szanazug, az a terület, ahol a Fekete-Körös Kettős-Körösbe torkollik. A Körösök szabályozásának eredményeként holtágak keletkeztek a területen, a közigazgatásilag Doboz településhez tartozó üdülőfalu a horgászok és a vízitúrázók paradicsoma lett. Ideális hely lehet akkor, ha a nyaralásnál a nyugalom a célunk, és szeretjük aktívan - bringázással, evezéssel, túrázással - tölteni az időt. Szervezhetünk önállóan is programokat, de a helyi Tourinform iroda naponta több, vízi és biciklis vezetett túrát indít, amelyet bárki könnyedén teljesíthet.

A Körösök vidékét a Magyar Vízitúra honlapja szerint elsősorban a nyugodtabb, lassúbb vizeket kedvelő túrázóknak érdemes felkeresniük. Szanazug, pontosabban a Nádas Kemping számos útvonal kiindulópontja, innen startolnak többek között a Nemzetközi Körös túra résztvevői is. Az innen induló a túrákat kisgyerekes családok mellett olyanoknak ajánlják, akik a teljesítmény helyett inkább a hangulatra és az élményre helyezik a hangsúlyt, a víz tényleg lassú, nyugodt és kényelmesen evezhető.

Száguldozás a mocsárban
A mocsárjáró Floridában játszódó akciófilmekből lehet ismerős, amelyekben a főhős ilyen járművel veszi üldözőbe a negatív szereplőket. Aki azonban szeretné kipróbálni, milyen egy mocsárjáróval szelni a vizet, annak Amerika helyett elég a szanazugi Nádas Kempingig eljutni. Itt állították üzembe ugyanis Magyarország első mocsárjáróját 2009 tavaszán - a vízi járművet Amerikából hozták darabokban, és itt szerelték össze. A mocsárjárónak elég akár egy centiméter mélységű vízfelület is, a 425 lóerős, 7500 köbcentis motor óránkénti 80 km-es sebességre képes, és hat utast tud biztonságosan szállítani.

Forrás: visitgyula.com

A helyi Tourinform Iroda szervezésében 5500 forintért lehet mocsárjárózni, ebben az árban már a kerékpárbérlés is benne van, amivel a kempinget megközelíthetjük. A bringákat ráadásul csak a programot követő napon 12 óráig kell visszavinni.

Hajókirándulás és evezés a Fekete-Körösön
Aki lassabb tempóban szeretné felfedezni a Gyula környéki vizeket, annak a szervezett hajókirándulásokat ajánljuk. A résztvevőket kisvonat szállítja a Szanazugba, és egy kevés kocsmalátogatás is belefér a programba.
Az ún. "Százlábú túra" a gyulavári kastély megtekintésével kezdődik, aztán rövid gyakorlati oktatás után a túrakenukkal jutunk el a vadregényes Fekete-Körösön Szanazugig.

Forrás: visitgyula.com

Biciklitúra a Körösök mentén
Már néhány órás tekeréssel is elvarázsolt helyekre jutunk. A helyi vezetett négyórás túra során az olyan útba eső nevezetességeket is megismerhetjük, mint a Gyulavári kastély, a Dénesmajor, a Mályvádi erdő, vagy a Sarkad és Szanazug közt félúton található Városerdő, és Gyula teljes üdülőterülete. A túra aztán a Fekete-Körös bal partján folytatódik egészen Szanazugig, vissza pedig a Fehér-Körös jobb partján jutnak a résztvevők a városba. A részvételi díj (felnőtt 3000, gyerek 2500 Ft) a kerékpárkölcsönzést és a túravezetés díját is tartalmazza.

Forrás: visitgyula.com

Pálinkakóstolás és egy kis nosztalgia
Gyula számos gasztronómiai élményt kínál, és ahol pálinkát kóstolni éppúgy kötelező, mint a 100 éves cukrászdában nosztalgiázni egy finom sütemény és egy habos kávé mellett. Az ún. Pálinka út során a békéscsabai Árpád Pálinkatanyára tehetünk látogatást, ahol a párlatok és a házi szörpök mellett Csabai Házi kóstolóval várnak. A sorban ezután a Békési Pálinka Centrum következik, ahol a szilvapálinkák világával is megismerkedhetünk közelebbről, a program zárásaként pedig a pálinkakóstolás mellé kenyérlángost kínálnak.

A vezetett túrákról a visitgyula.com oldalon talál információt.