A legmagasabb síterepek Európában

ausztria, tirol, tél
Vágólapra másolva!
Szerencsére nincs hiány Európában a 2000 méter felett lévő síterepekből, ahol nem csak gyönyörű tájak, hanem hóbiztos pályák is várják a síelőket.
Vágólapra másolva!

Val Thorens (Franciaország)

Forrás: Flickr

Val Thorens a legmagasabban fekvő síterep Európában, és emiatt a leghóbiztosabb is. Az egész faluban nagy a kínálat a szálláshelyekből, és a kezdők is jól érezhetik magukat, mivel a lankásabb lejtőkből sincs hiány. A 2300 méteren lévő síközpont része a Három-völgynek, amely 600 kilométernyi sípályájával a világ legnagyobb összefüggő síparadicsoma. Az egész területen gyors, modern lifteket vehetnek igénybe a síelők, és szükség esetén mindenhol bevethetők a hóágyúk is. Nem meglepő, hogy Val Thorens a leginkább nemzetközi síterep egész Franciaországban: a síelők 70 százaléka többnyire külföldi. "A síterepünk 99 százaléka 2000 és 3200 méteres tengerszint feletti magasságban terül el. Kitűnő fekvése miatt garantált a hó, és novembertől egészen májusig tart a szezon" - idézte Val Thorens Tourinform irodájának vezetőjét az OnTheSnow on-line símagazin.
.
Zermatt (Svájc)

Forrás: AFP/Frilet Patrick

Zermatt a világ legmagasabban fekvő síterepeinek egyike, így kiválóak a hóviszonyok még áprilisban is. Jó tudni, hogy a hangulatos Zermatt autómentes övezet, és itt találjuk az Alpok talán legjobb gourmet éttermeit. A pályák többsége 2000 méter fölötti, és a lejtők nagyrészt észak felé néznek, így aki nem szereti a nagy hideget, inkább április környékén menjen Zermattba. A leghosszabb pályája 17 kilométeres, és több mint 2200 méter szintkülönbségű. A síelők.hu leírása szerint a falu körül több száz kilométernyi túraútvonal is található gyönyörű fenyvesek és kis tavak mentén, amelyekben visszatükröződik a Matternhorn. Zermatt azonban nem olcsó, az egynapos síelés 86 svájci frankba (20 ezer forint) kerül, egy hatnapos bérlet pedig 423 svájci frank (100 ezer forint).

Val d'Isere (Franciaország)

Forrás: AFP

Franciaországban nincs hiány a nagyon hóbiztos síterepekből, az olasz határhoz közel lévő Val d'Isere is közéjük tartozik. A kedvelt síközpont lejtői többnyire északi irányba néznek, és a pályák többsége 2300 és 2900 méteren található. A lejtők többsége igen magas és nehéz, de azért a közeli Tignes-hez hasonlóan kezdőknek való pályákat is lehet találni. A snowboardosok két, minden igényt kielégítő hóparkot próbálhatnak ki. A síelők.hu cikke szerint a terepen két gleccser is található, melyeken nyáron is lehet síelni. A városban a rengeteg bolt mellett mintegy 70 étterem található, van uszoda, korcsolyapálya, sportcentrum, és pezsgő az éjszakai élet is.

Obergurgl (Ausztria)

Forrás: AFP/Mark Edward Smith

Ha tavaszi síelésben gondolkodunk, akkor szinte biztos, hogy nem Ausztria fog először eszünkbe jutni az ideális helyszínt illetően. Obergurgl, Ausztria egyik legmagasabban fekvő síterepe kivétel ez alól, mivel 1800 és 3000 méter közötti lejtőivel vitathatatlanul Európa legmegbízhatóbb síközpontjai közé tartozik. Obergurgl az Ötz-völgyben található, és még késő tavasszal is síelhetőek a pályái, akárcsak testvérközpontjában, Hochgurglban. A három- és négycsillagos hotelek kínálata igen széles, főleg német és angol turisták kedvelt úti célja ez a különleges atmoszférájú, igazi magaslati üdülőhely. A sípályák hossza mintegy 110 kilométer.

Cervinia (Olaszország)

Forrás: AFP/Tommaso Di Girolamo



A csodás Matternhorn napsütéses oldalán lévő Cervinia a maga 2050 méteres magasságával egy igazi magaslati síparadicsom a kezdők és középhaladók számára. Ráadásul közvetlen összeköttetése van a nagyobb kihívásokat jelentő Zermatt és a Matterhorn-gleccser felé, így a profik is jól érezhetik magukat itt. Cervinia kivételesen hóbiztos, és egy modern felvonókkal felszerelt hatalmas, több mint 156 kilométeres pályarendszeren síelhetünk. Igaz, Cervinia nem tartozik a legtetszetősebb síközpontok közé, de a garantált hóbiztonság és a környező táj kárpótlást jelenthet.