Még szebb lesz Magyarország egyik legpompásabb kastélya

Nádasdladány, 2015. március 24.
A nádasladányi Nádasdy-kastély nyugati homlokzata 2015. március 24-én. A Nemzeti Kastélyprogram keretében, mintegy másfél milliárd forintból hajtanak végre további fejlesztéseket a nádasdladányi Nádasdy-kastélyon.
MTI Fotó:
Nádasdladány, 2015. március 24. A nádasladányi Nádasdy-kastély nyugati homlokzata 2015. március 24-én. A Nemzeti Kastélyprogram keretében, mintegy másfél milliárd forintból hajtanak végre további fejlesztéseket a nádasdladányi Nádasdy-kastélyon. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Mintegy másfél milliárd forintból hajtanak végre további fejlesztéseket a nádasdladányi Nádasdy-kastélyon. Eddig már ugyanennyit költött az állam a Fejér megyei projektre..
Vágólapra másolva!

A kívülről teljesen, belülről részben felújított épületnek most az emeleti részét újíthatják fel teljesen – jelentette be Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke a nádasladányi társadalmi egyeztetésen. A Nemzeti Kastélyprogram keretében a bútorok restaurálása, a fűtés korszerűsítése, valamint a melléképületek felújítása mellett kávézó és tálalókonyha, illetve ajándékbolt létesítése is szerepel a tervek között.

Művészeti oktatás színhelye lesz

Az elnök az MTI érdeklődésére elmondta: a sorrendben hatodik társadalmi egyeztetés is jelzi, nem a maguk örömére állítják helyre a kastélyokat, hanem látogatható és mindenki számára érdekes épületeket kívánnak létrehozni. A társadalmi igényeket szeretnék összehangolni a helyben meglévő kultúrával, szellemiséggel – tette hozzá.

A nádasladányi Nádasdy-kastély nyugati homlokzata Forrás: MTI/Nagy Lajos

Sághi Attila szerint Nádasdladány esetében kiemelt szerepe lesz a művészetnek, továbbá a kastély magas színvonalú művészeti oktatás és üzleti képzések helyszíne is lehet. Megjegyezte, hogy a kastély a romantikus előtörténete és a hely szelleme miatt speciális rendezvények, esküvői fotózások keresett helyszíneként is szóba jöhet.

A Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 40 milliárd forintot fordít a kormány magyar kastélyok megőrzésére: a 2014 és 2020 közötti pályázati időszakban 33 milliárd forint európai uniós és tízmilliárd forint hazai költségvetési forrásból országszerte 35 kastélyt fejlesztenek. Közöttük 19 műemlék-együttes a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kerül a Forster Központ kezelésébe.

A kastélyt és a hozzá tartozó 24 hektárnyi területű csodálatos parkot még a 18. században építtette Nádasdladány szívében a Nádasdy család, amelynek ősei már a 14. században birtokolták a környéket. A Schmidegg grófok 1736-ban szerezték meg a ladányi birtokot. Nádasdy Lipót 1851-ben Schmidegg Károlytól vette meg Sárladányt, amelynek nevét később a család kérésére a hatóságok Nádasdladányra változtatták.

Angliából származhat a család

A családi legenda szerint a Nádasdyak Angliából származnak, talán ezzel is magyarázható, hogy a kastélyt angol-gót stílusban építtették. Az épület és a hozzá tartozó park a Sárrét mocsaras, lápos vidékének szélén lévő sík területére épült, ahol szép időben a távoli hegyek kéklő kontúrja fogadja a látogatókat.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Lipót halála után a Nádasdy vagyont fia Ferenc örökölte a kastéllyal együtt. A 18. században épült barokk kastélyt 1873-ban alakították át romantikus stílusban. Az épülethez még tornyot és egy kétszintes szárnyrészt is hozzáépítettek. A kastély főbejárati homlokzatán a Nádasdy család festett címere található.

A kastély nyugati szárnyának fogadótere, középen a család címere Forrás: MTI/Nagy Lajos

A kastély a mai formáját, az angol tudor stílust kisebb átépítések után nyerte el. Az épület berendezése akkoriban modernnek számított volt vízvezeték, gázvilágítás, telefon hálózat, padlófűtés és ami legérdekesebb a föld alatt síneken keresztül hozták az ételt a távoli konyhából. Belső helyiségei közül kiemelkedőn szép a faragott bútorzatú könyvtárszoba, s a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékes ősök csarnoka.

Már eddig is sokat költöttek rá

A kastély és a hozzátartozó 25 hektáros tájképi kert 1945-ig volt az építtető nemesi család birtokában. Akkor államosították, és 45 évig különböző funkcióknak adott otthont. Az épületegyüttes és a park 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe, az azt követő évben elkészült a hasznosítási programterv, majd megkezdődött a felújítás, amelyre eddig 1,5 milliárd forintot költöttek.

További Fejér megyei kastélyokról itt írtunk sorozatunkban.

A nyugati szárny emeleti részéhez tartozó, egykor a cselédek által használt csigalépcső Forrás: MTI/Nagy Lajos
A nyugati szárny egykori öltözőszobájából kialakított, a Nádasdy-család utolsó egyenes ági leszármazottjának, Nádasdy Ferencnek az emlékszobája Forrás: MTI/Nagy Lajos
Nádasdy Ferenc emlékszobája Forrás: MTI/Nagy Lajos
A kastély egykori női szobájának részlete Forrás: MTI/Nagy Lajos
Az ősök terme nevet viselő díszterem a Nádasdy-kastélyban Forrás: MTI/Nagy Lajos

Szavazzon!

Ön szerint megéri ennyi pénzt költeni a felújításra?