Hatvanon túl is sokan utaznak

fürdőző fürdőző Hajdúszoboszló, 2007. január 3.
Fürdőzők Hajdúszoboszlón. A Hungarospa Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Rt. sikeres évet zárt, ugyanis a gyógyászati szolgáltatás 43, a terápiás kezelések 13, a szabadstrandi területen pedig 10 százalékkal
Hajdúszoboszló, 2007. január 3. Fürdőzők Hajdúszoboszlón. A Hungarospa Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Rt. sikeres évet zárt, ugyanis a gyógyászati szolgáltatás 43, a terápiás kezelések 13, a szabadstrandi területen pedig 10 százalékkal nőtt egy év alatt a látogatottság. A 2007-es évben megünneplik a nyitás 80. évfordulóját, mikor a település határában Pávai Vajna Ferenc megtalálta a gyógyhatású termálvizet és a feltörés helyén fövenyfürdőt alakítottak. MTI Fotó: Oláh Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarországon közel hárommillió nyugdíjas él, akikben a turisztikai szektor is egyre nagyobb potenciált lát. Bár még mindig a gyógyfürdők számítanak az idősebb korosztály első számú célpontjának, ma már a kínálat egyre színesebb, és a kereslet is egyre inkább bővül.
Vágólapra másolva!

„Ameddig bírja a lábunk, és a szemünk be tudja fogadni az élményeket, addig megyünk" – mondja a nyugdíjas Mihály. „Feleségemmel korábban is nagy utazók voltunk, és most is szeretünk utazni. Persze a pénz és az egészség azért megszabja a határainkat. Idén a sógoroknál jártunk, Burgenlandban és Salzburgban, és voltunk egy kétnapos székesfehérvári kiránduláson is. De korábban bejártuk a Délvidéket, Felvidéket, Erdélyt is. És nagy szerelemünk Görögország, voltunk már többször, de nagyon szeretnénk még eljutni."

Eszter egy vidéki település nyugdíjasklubjával kirándul rendszeresen, idén három napra a Mátrában és a Bükkben járt, az út szállással és teljes ellátással 20 ezer forintba került, tavaly ugyanebben a szervezésben a Balaton-felvidékre utazott. „Persze nem kell luxusellátásra gondolni, ezeken az utakon kollégiumokban szállunk meg, és iskolai menzákon eszünk. Számomra az a fontos, hogy sok érdekes helyre eljuthatok még, és csak azért, mert már nyugdíjas vagyok, nem akarok mindig otthon ülni."

Speciális igények

Egy 2004-es kutatás szerint az 50+-os korosztály nyugdíjas háztartásainak 47 százaléka vesz részt egynapos kiránduláson, 43 százalékuk pedig legalább egyszer egy évben üdül, ráadásul tartózkodási idejük 7,2 nap, ami meghaladja az átlagot. A kutatás során megkérdezett nyugdíjasok átlagosan egy évben 6,6 alkalommal kirándulnak.

Fürdőzők a hajdúszoboszlói gyógyfürdőben Forrás: MTI/Oláh Gergő

A turisztikai szakemberek is egyre inkább kezdik felfedezni az eddig talán elhanyagolt senior korosztályt. Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója szerint például a régió az elkövetkezőkben sokkal nagyobb hangsúlyt szeretne erre a korosztályra fordítani. Ennek szellemében szeretnék saját turisztikai kínálatukat is átértékelni és specializálni, figyelembe véve, hogy a nyugdíjaskorosztály körében egyre népszerűbb az egészségturizmus, nő a kulturális utak iránti igény, és előtérbe kerülnek a vallási és zarándokutak is.

Ingyenes gyógykezelés és olcsóbb hétköznapok

A korosztály legnépszerűbb úti céljainak természetesen a gyógyfürdők számítanak. Nem véletlen, hogy a nemrégiben megrendezett Nyugdíjas Expón is ők képviselték a legnagyobb számban magukat. A széles választékból azonban nehéz kitűnni, nem árt, ha az embernek van valami specialitás a tarsolyában.

„Mi nem akarunk a 151. gyógyfürdő lenni a sok közül, inkább speciális ajánlatokkal várjuk a vendégeket. A bükkszéki fürdő medencéiben Salvus gyógyvíz van, mely többek között bőrproblémákra vagy nőgyógyászati problémákra nagyon jó, a Salvus inhalatórium pedig a légúti betegségekkel tesz csodát" – mondta büszkén Bükkszék polgármestere, Zagyva Ferencné.

Orosháza-Gyopárosfürdő is már évek óta eljön a budapesti kiállításra, hisz legfontosabb célközönségükkel itt tudnak találkozni. Külön készültek erre a rendezvényre egy gyógyászati kezeléseket bemutató katalógussal, és a szálláshelyeket is megkérték, hogy készítsenek kimondottan nyugdíjasoknak szóló ajánlatokat, melyek között van például speciális, generációkon átívelő, nagyszülőknek és unokáknak megfelelő is.

Gyopárosfürdő standja az expón Forrás: Tóth Judit

A legtöbb szállodában ma még a nyugdíjasoknak szóló csomagajánlatok legfőbb eleme az olcsóbb ár, persze mindez hétköznapokra időzítve, így a szállodák is jól járnak. A prémiumkategóriás hajdúszoboszlói szállodák magasabb áraikat mással próbálják ellensúlyozni, például azzal, hogy az OEP által támogatott kezeléseket ingyen adják, vagy azzal, hogy náluk nincs egyágyas felár, márpedig sok egyedül utazó nyugdíjasnak ez sokat számít.

Népszerűek az egynapos utak

Benczéné Fodor Erzsébet, a budapesti Barátság Klub Egyesület elnöke több éve szervez már utakat, főleg a nyugdíjas- és a nyugdíj előtt álló korosztálynak. Mint mondja, a kirándulások nemcsak élményt jelentenek a velük utazóknak, de egyfajta szociális kapcsolattartási lehetőséget is sok egyedül élő időskorúnak.

Utazásaik nagy része egynapos, buszos kirándulás, de vannak néhány órás, tematikus városnéző sétáik is, főleg a fővárosban. Az utóbbiakat elsősorban a novembertől áprilisig tartó holtszezonra időzítik, amikor a legtöbb vidéki múzeum és látogatóközpont bezár. Az árakat is a célcsoportnak megfelelően alakítják ki, ráadásul a klubtagoknak kedvezmény jár. Egy egynapos vajdasági kirándulás a szecesszió nyomában például 6600 Ft, de a szintén egynapos bécsi vagy pozsonyi advent is elérhető már 7900 forintért.

A Raichle-palota Szabadkán

Forrás: Kisgyörgy Éva

A külföldi úti célok közül főleg a környező országok magyarlakta területei népszerűek a nyugdíjasok körében, de kedvelt célpont például Lengyelország is. Nincs túl messze, megfizethető, hisz egy krakkói buszjegy már 4000 forintért is elérhető. Ráadásul sok a közös a két ország történelmi múltjában, ami érdekli az időskorúakat. Épp ezért például Bem apó szülővárosa, Tarnow szinte minden nekik szóló ajánlatban szerepel.

A természetjárás olcsó és egészséges

Míg a svájci vagy az osztrák Alpokban az ember rendszeresen összefut nyugdíjaskorú túrázókkal, addig a hazai hegységekben ez nem annyira jellemző. Pedig valószínűleg igény lenne rá, hisz a szabadidő eltöltésének egyik legolcsóbb módja a természetjárás, ráadásul egészséges is, a feltételeken azonban még javítani kell.

Nyugdíjas turista az Alpokban Forrás: Tóth Judit

Molnár Anita szerint épp ezért fontos, hogy például az észak-magyarországi régió esetében is átgondolják, hogy a túrautakat hogyan lehet az időskorú kirándulók érdeklődésének, fizikai állapotának megfelelően átszabni. Át kell gondolni, hogyan lehet az egyes útvonalakat lerövidíteni, például kisvasút közbeiktatásával. Az időseknek javasolt útvonalak esetében figyelembe kell venni az ő igényeiket, például azt, mekkora szintemelkedést bírnak még el, a teljesítéshez szükséges időt pedig az ő tempójukra szabva is meg kell adni. Ha ez sikerül, a gyógyfürdők után hamarosan a hazai hegyek turistaútjait is egyre több nyugdíjaskorú túrázó keresheti majd fel.