Horrorisztikus cápatámadások miatt tartanak válságtanácskozást

Cápa állkapocs
Les dents de la mer 4 La revanche Les dents de la mere quatre La revanche Jaws The Revenge 1987 Real Joseph Sargent. COLLECTION CHRISTOPHEL © Universal Pictures
Vágólapra másolva!
Az ausztráliai Queensland állam kormánya válságtanácskozást hívott össze, miután a Whitsunday-szigeteknél három súlyos cáptámadás is történt az utóbbi két hónapban.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrália egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjának számító Cid Horbourban legutóbb egy 33 éves orvost támadott meg egy cápa. Daniel Christidis egy hajóútra indult volna a barátaival, de a támadásba belehalt a kórházba szállítás során. Szeptemberben ugyanitt két hasonló eset is történt: egy nőt, majd 12 éves kislányt harapott meg egy cápa,

utóbbi áldozat lábát amputálni kellett.

A szeptemberi támadások után egy hétig cápacsapdákat helyeztek el az öbölben, és több állatot is megöltek. Ezek az eszközök jelentősen csökkentik a cápatámadások kockázatát, a környezetvédők azonban ellenzik a kihelyezésüket.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Collection Christophel/© Universal Pictures/Universal Pictures

A három támadás előtt nyolc évig nem történt hasonló incidens a Whitsunday szigeteknél – írja a News.com.au. Queensland kormánya ezért válságtanácskozást hívott össze, amelyen tudósok, utazásszervezők és a helyi önkormányzatok vesznek részt, hogy megoldást találjanak a problémára.

Addig is figyelmeztető jelzéseket helyeznek el a területen.

Ausztrália Új-Dél-Wales államában is történt egy cápatámadás a héten. Ott egy 43 éves férfi bal lábát harapta meg egy nagy fehér cápa reggeli szörfözés közben. A deszkájával sikerült elzavarnia az állatot, majd saját autójával ment kórházba. A Ballina környéki strandokat lezárták az incidens miatt.