Mexikóban élnek, németül beszélnek, és lovas kocsival járnak

2018.10.16. 05:00

A mennoniták most is úgy élnek, mint évszázadokkal ezelőtt. Képriport.

A mennoniták egy anabaptista keresztény felekezet, melynek tagjai az őskeresztény erkölcshöz és a bibliai előírásokhoz ragaszkodnak. Nevüket a korábban katolikus papként tevékenykedő Menno Simonsról kapták, aki a 16- század közepén egyesített őket gyülekezetté a Németalföldön. Elutasítják az erőszakot, és megtagadják a katonai szolgálatot.

Mivel békés, dolgos embereknek tartották őket, egyes uralkodók beengedték őket a területükre. Vallási nézeteik és a katonai szolgálat elutasítása miatt azonban gyakran kellett tovább állniuk, és új életet kezdeniük, akár másik kontinensen is. Napjainkban mintegy 1,4 millió mennonita van a világon, legnagyobb részük Kanada, az Egyesült Államok, India, Indonézia és Afrika területén él.

Elzárva a külvilágtól

A monnoniták egy része Kanadából Mexikó északi részére vándorolt át az első világháború idején, ahol ma is őrzik vallásukat, puritánságukat és a modern technológiai vívmányoktól való elzárkózásukat. Annak ellenére, hogy alnémet (Plattdeutsch) dialektust beszélnek, nem tartják magukat németnek, mint ahogy mexikóiaknak sem, bár fizetnek adót. Az alábbi képriport a Chihuahua államban lévő Ascención város melleti Sabinal közösségben készült, bepillantást engedve elzárt mindennapjaikba.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Herika Martinez

Ha még többet szeretne tudni a mexikói mennoniták életéről, olvassa el korábbi helyszíni beszámolónkat!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK