A legrégibb szociális bérlakások, ahol 500 éve nem nőttek a díjak

2018.07.10. 05:00

Egy eurónál is kevesebbet kell fizetni a lakóknak egy évre, cserébe viszont naponta háromszor imádkozniuk kell.

A 15.-16. század környékén volt egy német kereskedőcsalád, a Fuggerek, amely Európa leggazdagabb és legbefolyásosabb dinasztiájává vált. Bankok, gyárak, kereskedőházak és bányák álltak a tulajdonukban, de az akkori politika alakulására is kiemelkedő hatással voltak. Mindez jórészt Jakob Fuggernek volt köszönhető, akinek vagyona mai árfolyamon 400 milliárd dollárra volt tehető, ezzel minden idők leggazdagabb embere volt.

Albrecht Dürer festménye Jakob FuggerrólForrás: Wikipedia

1514-ben Jakob Fugger egy szokatlan projektet indított, sokak szerint azért, hogy enyhítse az ellentmondást pénzügyi nyerészkedései és a keresztény értékek között. Ekkor kezdte el ugyanis megépíteni a bajorországi Augsburgban a róla elnevezett Fuggereit, a mai szociális bérlakások elődjét. Ezekben a lakhatásért mindössze 1 rajnai guldent kellett fizetni egy évre, ami már akkor is szimbolikus összegnek számított. Olyan keményen dolgozó katolikus családoknak szánta, akik saját hibájukon kívül szegényedtek el. Cserébe annyit kér csupán, hogy a lakók naponta háromszor imádkozzanak.

A feltételek 500 év után sem változtak az alapító akaratának megfelelően. Csak olyan rászorult katolikusok juthatnak be, akik legalább két éve Augsburgban élnek, és maradt a napi három ima is. Egy rajnai gulden jelenleg 0,88 eurónak felel meg, aminél még az turisták is jóval többet fizetnek az ott vezetett túrákért (Augsburgban egyébként ez most a 3. legnépszerűbb attrakció a TripAdvisor felhasználói szerint). A 150 jelenlegi lakónak ezen felül még 88 centet kell fizetni a helyi templom fenntartásáért, illetve 85 eurót a fenntartásra és a fűtésre – írja az Amusing Planet..

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a Fuggereiről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/Yuri Turkov

Az 1523-ban befejezett komplexumot többször bővítették az elmúlt évszázadok alatt, utoljára 1973-ban. A második világháború bombázásaiban megsérült épületeket újjá is kellett építeni. A Fuggereit egy fal veszi körül, több bejárattal, amelyek este 10-től reggel 5-ig zárva vannak. Ez alatt csak az ott lakók mehetnek be és ki. A lakótömböt továbbra is a Fugger-család leszármazottai igazgatják, és egy alapítványon keresztül finanszírozzák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK