Lezárják a turisták előtt Thaiföld leghíresebb strandját

Maya Bay, Phi Phi Lay Island, Thailand, Southeast Asia, Asia ASIA BEACH beaches coast coasts color image contemporary day HORIZONTAL ISLAND islands Maya Bay outdoors people Phi Phi Lay photography Southeast Asia SUNBATHING Thailand TOURISM tourists travel
Maya Bay, Phi Phi Lay Island, Thailand, Southeast Asia, Asia
Vágólapra másolva!
Leonardo DiCaprio jól betett a koralloknak.
Vágólapra másolva!

Amikor 2000-ben bemutatták a Magyarországon A part címmel vetített filmet, a thaiföldi Maya-öböl sorsa megpecsételődött. A fiatal hátizsákos turisták kolóniájának életét bemutató alkotás nyomában turistaözön indult a híressé vált strandra, amiben nyilván nem kis szerepe volt a főszereplőnek, Leonardo DiCapriónak is.

A Maya-öböl híres strandja Forrás: AFP/robertharding/Sergio Pitamitz/Sergio Pitamitz

Ma naponta 5 ezren érkeznek csónakokon Ko Phi Phi Lee sziget idilli partszakaszára az olyan nagy üdülőhelyekről, mint Krabi vagy Phuket.

Az emberáradat akkora, hogy az már komolyan veszélyezteti a környék koralljait.

A hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy a nyári hónapokban betiltják a turisták látogatását az öbölbe, hogy a tengeri élővilág regenerálódni tudjon.

Más thaiföldi strandokon már alkalmazták ezt a módszert, de a legismertebbnek számító Maya-öbölben most vezetik be először. A júniustól szeptemberig tartó három hónapos tilalom a főszezonon kívül esik, amikor a folyamatos esők miatt egyébként is kevés turista látogat oda - írja a Telegraph.

Csónakok várakoznak a Maya-öbölben Forrás: AFP/robertharding/Stuart Black/Stuart Black

Kutatások szerint Thaiföld korallzátonyainak 72 százaléka mára elpusztult a turizmus okozta vízszennyezés és a horgonyzó hajók miatt. Ez az arány tíz éve még csak 30 százalék volt. Az országba látogató turisták száma eközben drámai mértékben nőtt: 1998-ban még csak 7,8 millió külföldit fogadtak, tavaly már közel 35 milliót.

Néhányan üdvözölték a lépést, mondván, a természet érdekei végre a profitszempontok elé kerültek. Mások szerint viszont csak a teljes tilalom, vagy legalább a látogatók számának korlátozása jelentene tartós megoldást a problémára. Ez azonban nyilván csapás lenne az idegenforgalomból élő lakosságra.