Majdnem tragédiát okozott a kapitány felelőtlensége

Air Algerie Boeing 737 Air Algérie
Vágólapra másolva!
Leesett az egyik kerék, de nem ellenőriztette a pilóta.
Vágólapra másolva!

Az Air Algérie Boeing 737-600 típusú gépe a franciaországi Toulouse-ból az algériai Oránba tartott. Az utazási magasságot elérve Barcelona közelében járt már, amikor a spanyol légi irányítók arról tájékoztatták a személyzetet, hogy a francia légi irányítás jelentése szerint néhány alkatrész leesett a repülőről Toulouse-nál. Ennél több részletet azonban nem tudtak mondani.

A pilóták ennek ellenére úgy döntöttek, hogy folytatják az utat Oránba,

ahol le is szálltak. Anélkül, hogy tudták volna, hiányzik a gép orrfutóművének egyik kereke, a parkolóhelyre gurultak. A földi kiszolgáló személyzet ott tájékoztatta őket arról, hogy hiányzik az egyik első kerék – írja az Aviation Herald.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Mark Harkin

A SabqPress című arab nyelvű lap beszámolója szerint a leszálláskor nehéz volt irányítás alatt tartani a repülőt, így alig kerülték el a katasztrófát.

A fedélzeten lévő utasok pánikba estek a leszálláskor, de sérülésekről nem érkezett jelentés.

Bár kockázatos, egy ilyen utasszállítót akár orrfutómű nélkül is le lehet tenni anélkül, hogy a repülő összetörne vagy kigyulladna. Erre több példa is akadt az elmúlt években. Ám ez körültekintő manővert igényel, és a pilóták annak tudatában szálltak le, hogy előtte meggyőződtek arról, az orrfutóművet valóban nem tudják használni.

Az eset mindössze pár nappal azután történt, hogy egy másik Air Algérie-gép is bajba került. Annak a hajtóműve gyulladt ki, és az utasok oxigénmaszkban élték át a kényszerleszállást (erről itt írtunk).