Különleges csillagda épül a Bükkben

Csillagda Bükk Répáshuta
A csillagda látványterve
Vágólapra másolva!
Kelet-Európában páratlan csillagászati élményközpont épül Magyarország első hegyvidéki erdős nemzeti parkjában, a Bükki Nemzeti Parkban, amely egyben Magyarország harmadik nemzetközileg is elismert Csillagoségbolt-parkja. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Répáshuta közelében készülő beruházásához a kormány nettó 990 millió forinttal járul hozzá.
Vágólapra másolva!

A Bükki Nemzeti Park - mely egyben Bükki Csillagoségbolt-park is - kiváló lehetőségeket nyújt a csillagászati megfigyelésekhez. A Bükki Csillagda olyan Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, melynek eredményeképp mérhetően javulnak az égbolt, mint kulturális és természeti örökségünk bemutathatóságának feltételei.

A csillagda látványterve Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A tudomány – élmény - interakció hármasának központba állításával nappal és éjszaka is olyan egyedülálló élményben részesülnek a látogatók, amely hazánkban csak itt lesz elérhető. Az épület közel 700 m2 alapterületen várja majd a vendégeket. A projektberuházás időtartama két év - áll a Bükki Nemzeti Park igazgatóságának közleményében.

Az interaktív, több generációt egyszerre megszólítani képes Bükki Csillagda szórakoztatva vezeti be a látogatókat a csillagos égbolt csodáiba.

Az épületben helyet kap:

♦ egy állandó interaktív kiállítás fizikai és csillagászati témájú, az emberi szem számára látható és láthatatlan fénykísérletekkel (ultra-ibolya, infravörös tartományban, hologramok és lézerek segítségével), pl. rovarszem-szimulátor, sötét szoba, ultra-ibolya fénnyel fényfestés, florescens oldatok, kémiai átalakulások, hőtükör, hőkép-visszaadás, hőkamera, lézerharc éjjellátó segítségével, UV-lézer, elemi részecskék láthatóvá tétele;

A csillagda látványterve Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

♦ interaktív meteorit kiállítás: mikroszkópok segítségével tanulmányozhatóak lesznek a meteoritok, meteorit simogató várja majd a vendégeket, sztereo- és polarizációs mikroszkópok alatt vékonycsiszolatok megfigyelésére nyílik lehetőség, és

egy Európában egyedülálló holdi meteoritot is kiállítanak;

♦ egy 50 fős befogadóképességű, hazánkban egyedülálló technikai és műszaki színvonalú, 3D-s, 8m átmérőjű, 4 projektoros digitális planetárium, amelyben a félgömb alakú vetítőfelületen az égbolt látványában különleges, mozikban nem tapasztalt 3D-s élményben lesz része a látogatónak;

A csillagda látványterve Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

♦ egy csillagvizsgáló kupola távcsövekkel, kamerákkal: egy 50 cm átmérőjű főteleszkóp mellett napmegfigyelő és egyéb távcsöveket helyezünk el. A látogatók saját szemükkel figyelhetik meg az égbolt csodáit, és biztonságosan figyelhetik meg a Napot (azon napkitöréseket, fáklyamezőket, flereket, napfoltokat),vagy akár tudományos felfedezéseket is tehetnek.

A távcső interneten keresztül is vezérelhető, használható lesz.

♦ „az 5D univerzum"-ban VR sisakos exkluzív élmény várja majd az igazán különleges élményre vágyókat a virtuális valóság segítségével, amellyel élményszerű utazást tehetünk a világűrben a fénysebesség élményének megtapasztalásával.

A csillagda látványterve Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság számára fontos szempont a Csillagda tartalmi tervezése során, hogy szolgáltatásaival, attrakciós elemeivel ne legyen konkurenciája az ország más, hasonló attrakcióinak, hanem egyedi kínálatával kiegészítse a hazai asztroturisztikai kínálatot. Ugyanakkor fontos szempont a tervezéskor a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai hálózatához való illeszkedés is.