Iszonyú kínos égés a luxushajó első antarktiszi útján

Silver Cloud tengerjáró
An immigrant from Syria looks at cruise ship "Silver Cloud", shortly after his arrival at the port of Mytilene, Lesvos Island on April 26, 2015.
Vágólapra másolva!
A Silver Cloud először vágott volna neki az Antarktisznak, ám az út során semmi sem jött össze. Végül vissza kellett fizetni a több mint 4 millió forintos jegyek árát.
Vágólapra másolva!

A Sliver Cloud nem új hajó: 1994 óta szeli a habokat. A luxus tengerjárót azonban idén alkalmassá tették, hogy a sarkvidékre is elvihesse utasait. Nem csak a hajótestet erősítették meg és a navigációs képességeit javították fel, de a kabinokat is teljesen felújították, némelyiket kibővítették. A korábbi 298 vendégről ugyan 254 főre csökkent a kapacitása (sarkvidéki területeken 200-ra), ám a különleges túrákért kért magasabb ár kompenzálta volna a kiesést.

A Silver Cloud tengerjáró Forrás: AFP/SOOC/Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Az első antarktiszi útja Argentína fővárosából, Buenos Airesből indult, és a Tűzföld csücskében, Ushuaiában ért volna véget. A 16 napos útra 12 100 fontért, azaz közel 4,3 millió forintért lehetett megvenni a legolcsóbb jegyet.

Az úton azonban semmi sem úgy történt, ahogy eltervezték.

A rossz idő miatt már a november 15-re tervezett indulás is csúszott. Az első állomás az egyedülálló élővilágáról híres Valdés-félsziget kikötője, Puerto Madryv lett volna, ám a 60-80 km/h-ás szél és a 6-8 méteres hullámok miatt egy nappal elhalasztották az indulást. Itt közölték az utasokkal, hogy a Nagy-Britanniához tartozó Falkland-szigetek fővárosát, Stanley-t törölték a programból - írja a Telegraph.

A Falkland-szigetekről itt olvashatja korábbi beszámolónkat Forrás: Huzella Ádám

Két napnyi hánykolódás után a tengerjáró kikötött Puerto Madrynban (amelyről itt írtunk korábban beszámolót), ám ott ismét várni kellett a rossz idő miatt. November 20-án indult el ismét, ám néhány óra múlva az üzemanyagpumpa felmondta a szolgálatot, a hajó pedig tehetetlenül sodródott. Szerencsére akkor viszonylag nyugodt volt a tenger –

ha ez a veszélyes Drake-átjáróban történik, az súlyos következményekkel járt volna.

Bár a fedélzeti mérnökök egy órán belül üzemképessé tették a tengerjárót, a hiba kivizsgálása és kijavítása végett a kapitány visszafordult Puerto Madrynba. November 21-re világossá vált, hogy a pótalkatrészt nem tudják időben leszállítani ahhoz, hogy a hajó folytassa az útját az Antarktisz felé.

Csak kevesen jutnak el az Antarktiszra Forrás: AFP/robertharding/Michael Runkel/Michael Runkel

A tengerjárót üzemeltető Silversea Expeditions minden utasnak visszafizette a jegy árát. Megszervezte azt is, hogy visszajussanak Buenos Airesbe, ott egy éjszakát töltsenek, majd onnan a hazafelé tartó útjukat is rendezték.

Ezen felül kedvezményt ajánlottak fel a következő foglalásukra.

Az utasok persze csalódottak voltak, ám azt elismerték, hogy a társaság jól kezelte a helyzetet, a személyzet pedig végig kedves volt.

A Silver Cloud legközelebb december 1-jén indul az Antarktiszra Ushuaiából. Ha nem jön közbe semmi.