Nyolc bizonyíték, hogy a Balaton ősszel sem unalmas

Balaton, Balatongyörök, Szépkilátó
Balaton, Balatongyörök, Szépkilátó
Vágólapra másolva!
Egyre többen munkálkodnak azon, hogy a Balaton ne csak a nyár szinonímája legyen. Borászok, vendéglátók, programszervezők igyekeznek bizonyítani, hogy a szezonon túl is van élet a magyar tengernél, méghozzá nem is akármilyen. Az október végi, november eleji kínálatból szemezgettünk. 
Vágólapra másolva!

1. Süllőfesztivál a szigligeti strandon – október 21-23.

A Szigligeti Süllőfesztivált 2006 őszén rendezte meg először a Szigligeti Turisztikai Egyesület. Pontosan az volt a cél, hogy a látogatók és a vállalkozók is érezzék, nem törvényszerű, hogy a szezon csak augusztus végéig tartson. Szigliget minden évszakban gyönyörű. A várról csodás panoráma nyílik az őszi színekben pompázó tájra, a Balaton-parton süllőt és más helyi ételkülönlegességeket kóstolhatunk, bemutatkoznak a helyi borászok és kézművesek, és egy sor színes program vár ránk.

A szigligeti várról csodás a kilátás Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

2. KóBor túra, Nivegy-völgy – október 20-27.

A KóBor túra négy Balaton-felvidéki pincészet és egy étterem összefogásával jött létre. A cél az, hogy egy szervezett túra keretében minél több emberrel ismertessék meg a mediterrán hangulatú Nivegy-völgy természeti szépségeit, a helyi borokat és ételeket.

A túra résztvevőit bortaxi szállítja a völgy legszebb pontjaihoz, és persze a pincészetekhez.

A négy családi pincénél (Dobosi Pince, Lídia Borház, Cse-Ki Borpince, Holló Pince) három-háromféle borral ismerkedhetünk meg, majd a Zsóka fogadóban három helyi specialitást kóstolhatunk a fogásokhoz ajánlott borokkal.

3. Kilátótúra

A keszthelyi muzeológusról és helytörténészről elnevezett, 12 kilométeres Darnay-Dornyai Béla emléktúra Keszthely belvárosából indul, és a Balaton legszebb panorámapontjait érinti. A Festetics-kilátót, ahonnan az öböl és a régi kőbányák tárulnak elénk, a Berzsenyi-kilátót, a vonyarcvashegyi Kitaibel Pál-kilátót, majd a balatongyöröki Zsölle-háton átkelve a Bél Mátyás- és a Batsányi-kilátót. Ha pedig eddig kitartottunk, akkor a Szépkilátót se hagyjuk ki, hiszen innen már csak egy ugrásra van.

A balatongyöröki Szépkilátó Kőrösi Tamás - We Love Balaton

4. Tihanyi garda fesztivál – november 3-5.

Annak idején őrszemek figyelték Tihany magaslatain a rajban járó gardákat, ezért is nevezték el látott halnak ezt a pontyfélét. Ennek emlékére Tihanyban a 2001 óta évről évre megrendezik a Garda Fesztivált, ami jó alkalom arra, hogy őszi színeiben is megcsodáljuk a rengeteg látnivalót kínáló félszigetet.

5. DJ a szőlőben, Homola Borterasz Paloznak – október 28.

A paloznaki Homola Pincészet egy évvel ezelőtt állt elő a DJ a szőlőben partisorozat ötletével. Október 28-án már tizedik alkalommal bulizhatunk a Balatonra panorámás szőlőhegyen.

Ezúttal halloweeni borzongás vár ránk a borteraszon,

a zenéről Soul Cure, a borokról a Homola pincészet, az ételekről a Sáfránkert gondoskodik.

A Borterasz igazi lazulós hely: gyönyörű panoráma, finom kávé, isteni szörpök és borok Forrás: Origo

6. Pecsételd körbe a Balatont – szeptember 1. - október 31.

A Nyitott Balaton ősszel is megrendezi ezt a kerékpáros élménytúrát, melynek során úgy tekerhetjük körbe a magyar tengert, hogy közben pecséteket gyűjtünk vagy QR-kódokat olvasunk le a Tourinform irodáknál, nevezetességeknél, éttermeknél és szállásoknál elhelyezett állomásokon. A 220 kilométeres táv több részletben is teljesíthető.

7. Ingyenes, vezetett túrák Badacsony környékén

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület négy éve szervez vezetett, bakancsos túrákat a Badacsony régióban. Legyen szó madarász-, holdfény-, kilátó- vagy tanösvénytúráról, Árvai Gábor geo- és madarász túravezető segítségével a Badacsony eddig ismeretlen arca is elénk tárul.

A részvétel ingyenes, de be kell jelentkezni előre a badacsonyi Tourinform irodában.

A következő túra október 22-én 11 órakor indul, a címe: Őszi hangulatú túra Szigligeten. Október 28-án pedig – szintén 11-től a Tördemic Körtúrán vehetünk részt.

Badacsony, a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

8. Szent György-hegyi tanösvény

Szigligettel szemben magasodik a 30-40 méter magas bazaltoszlopairól és borairól híres Szent György-hegy, a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye. Miután megcsodáltuk a gigantikus bazaltorgonát, megkereshetjük a Sárkány-likat, Ify Lajos, az önkéntes száműzetést választó plébános ma már romos kápolnáját, a Tarányi-présházat vagy az Oroszlánfejű-kutat.

Kóstolás nélkül nem érdemes lejönni a hegyről, a Gilvesy, a Nyári, a Bencze vagy a Szászi pincészet jobbnál jobb borokat és harapnivalókat kínál, Papa Áron tapasai pedig már csak a hegyi lakásétterem különleges hangulata miatt is megérnek egy kis utánajárást.