Háromszáz év után fedezték fel a szörnyek kertjét

Head of an ogre, Garden of Bomarzo, Bomarzo, Lazio, Italy 1550 16th century acoustics afternoon Bomarzo Bosco dei Mostri Castle of Orsini COLOR colour Dante day Duke of Orsini ENTRANCE EUROPE EUROPEAN exterior face GARDEN Garden of Bomarzo gate of hell Gi
Giant sculpted head of an Ogre or Orcus with open mouth screaming (he is said to eat children) and the inscription 'Ogni pensiero vola' or 'All thoughts fly', as the mouth's acoustics enable a whisper to be heard outside, also known as the Gate of Hell in reference to Dante, in the Garden of Bomarzo, also known as the Sacro Bosco or Sacred Grove, or the Parco dei Mostri or Park of the Monsters, a monumental Mannerist park complex, c. 1550, made by Pier Francesco Orsini, or Vicino, 1523–1585, Duke of Orsini, designed by Pirro Ligorio, 1512-83, with sculptures by Simone Moschino, 1533-1610, in Bomarzo, Viterbo, Lazio, Italy. The gardens are in a wood at the bottom of a valley beneath the Castle of Orsini, with many large sculptures, small buildings and inscribed poems. The layout of the garden is chaotic, in contrast with formal Renaissance gardens, and it has a surrealistic air. The garden was restored in the 1970s and is now a major tourist attraction. Picture by Manuel Cohen
Vágólapra másolva!
Gigantikus, mohával benőtt kőszobrok egy vadregényes kertben. Háromszáz éven át csipkerózsikaálmukat aludták, csak a 20. század elején fedezték fel őket az elvadult kert bozótja alatt. Állítólag Salvador Dalít is megihlették, de hogy valójában miért kerültek a parkba, máig nem tudja senki biztosan.
Vágólapra másolva!

Bomarzo mellett (nagyjából nyolcvan kilométernyire Rómától északi irányban), egy völgyben terül el a Sacro Bosco, vagyis a szent erdő, amelyet a szörnyek parkjának is neveznek. Egymással harcoló óriások, istenek, szirének, szörnyek lenyűgöző látványa fogadja a látogatókat.

Az alvilág istene nagyra tátja a száját Forrás: AFP/Manuel Cohen

Misztikus lények, különös feliratok

Orkusz (azaz Hádész), az alvilág istene hatalmasra tátja a száját, hogy besétáljunk a torkába, ahol terített asztallal várja a bemerészkedőket. Az ajka fölött ez a felirat van a kőbe vésve „Ogni pensiero vola”, azaz minden gondolat elszáll.

Egy sárkány és egy kutya küzdelme Forrás: AFP/Manuel Cohen

Másutt két óriás küzd egymással, egy rejtélyes nőalak hatalmas teknősön trónol, egy görög vázák között álló elefánt tornyot cipel a hátán, egy sárkányra oroszlánok támadnak. Lenyűgöző méretek és jelenetek, de senki nem tudja, mit is jelentenek.

Forrás: AFP/Manuel Cohen

A kert az Orsini-kastély alatt terül el, és feltehetőleg Vicino Orsini, Bomarzo utolsó ura hozta létre a 16. században, méghozzá elhunyt felesége, Giulia Farnese emlékére.

Harminc éven keresztül készültek a szobrok és az épületek,

de hogy pontosan mit akart kifejezni vele a kastély ura, azt máig nem sikerült megfejteniük a művészettörténészeknek.

Forrás: AFP/Manuel Cohen

Orsini 1585-ben halt meg, ezután a park kerek háromszáz évre feledésbe merült. 1938-ban állítólag

Salvador Dalí volt az első prominens látogatója,

akinek 1946-os képén, a Szent Antal megkísértésén felfedezhető némi hasonlóság a bomarzói szörnyekkel.

Forrás: AFP/Manuel Cohen

Az ötvenes években a birtokot egy olasz házaspár, Giancarlo és Tina Bettini vásárolta meg. Kiszabadították a szörnyeket és az épületeket az elvadult növényzet alól, de azért megőrizték a hely borzongató hangulatát. Ma már tíz euróért (3100 Ft) bárki elidőzhet a nem mindennapi lények között.