Ezek a világ legkevésbé stresszes városai

Cultura Images 20s 25-30 Years ADULT Adult only Adults Only BAG Beverage Bond Bonding Break Break time Business Business Executive Business People Business Person BUSINESSMAN BUSINESSWOMAN Caffeine Call Calm Calmness CARE Caucascoid race Caucasian Caucasi
Businessman and woman leaning on each other while sitting on fountain's edge.
Vágólapra másolva!
Egy sikeres start up vállalkozás, az Angliában és Berlinben tevékenykedő Zipjet, amely mobil ruhatisztítással foglalkozik, átfogó tanulmány készíttetett arról, melyek a világ legkevésbé stresszes városai. Az első tíz helyre négy német város is bekerült, Budapest eléggé le van maradva.
Vágólapra másolva!

Hitvallása szerint a Zipjet arra törekszik, hogy csökkentse a stresszt ügyfelei életében. Leginkább ugyanis a félelem és a stressz a felelős egészségi állapotunk és életminőségünk romlásáért. A kutatással az volt a céljuk, hogy rámutassanak, léteznek olyan helyek a világban, ahol viszonylag stresszmentesen lehet élni – és ezek példájából tanulhatnak a jelenleg stresszesebb városok is.

Stuttgart, a világ legstresszmentesebb városa Forrás: AFP/Yadid Levy

Stresszelni persze sok mindentől lehet, ezért a kutatók egy sor szempontot figyelembe vettek az egyes városok értékelésénél. Így például a munkanélküliségi rátát, az egy főre jutó adósságállományt, a közlekedés minőségét, a közbiztonságot, a környezetvédelmet vagy a népsűrűséget. De olyan tényezőket is, mint a nemi vagy az etnikai egyenlőség, a levegő szennyezettsége vagy a napsütéses órák száma.

Egy müncheni kávéház teraszán Forrás: AFP/Oliver Lang

A kutatás során

a világ ötszáz városának különböző adatait hasonlították össze,

és ezek alapján állítottak össze egy 150 várost felsorakoztató listát. Az első tíz helyen, a világ legnyugodtabb, legélhetőbb városai között meglepően sok a német: Stuttgart, Hannover, München, Hamburg. Budapest a lista alsó harmadában, a stresszesebb helyek között szerepel a 112. helyen, közvetlenül Bukarest mögött. Prága az 51. helyen végzett. Itt olvashatják a teljes listát.

Tíz város, ahol alig van stressz:

1. Stuttgart

2. Luxemburg

3. Hannover

4. Bern

5. München

6. Bordeaux

7. Edinburgh

8. Sydney

9. Graz

10. Hamburg