Mi hiányzik a Balatonról?

Turizmus Utazás
Tihany, 2010. július 5. A Tihanyi Bencés Apátság épületegyüttese, a háttérben a Balaton. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A nyaralók elsöprő többsége szerint a balatoni programkínálat nem szorul fejlesztésre, habár ingyenes koncertekből és gasztrofesztiválokból soha sem elég – derült ki a Szallas.hu friss kutatásából. Az aktív kikapcsolódások tekintetében a kalandparkok a legnépszerűbbek, míg a kihagyhatatlan balatoni kulturális élmények sorában a Tihanyi Bencés Apátság megtekintése végzett az élen.
Vágólapra másolva!

A Balaton környéki lehetőségek közül egyértelműen a strandolás a legvonzóbb az odalátogatók számára, ezt követik népszerűségi sorrendben a gasztro-, kaland-, illetve kulturális programok - derült ki a Szallas.hu friss kutatásából.

A kihagyhatatlan aktív kikapcsolódási formák között egyértelműen a kalandparkok és a bobpályák a legnépszerűbbek,

míg ha kultúráról van szó, akkor a vendégek véleménye alapján sorrendben a Tihanyi Bencés Apátság, a Szigligeti vár, illetve a Festetics-kastély megtekintése kerül a balatoni bakancslista élére.

Kihagyhatatlan aktív programok a Balatonon és környékén a nyaralók szerint

1. BalatoniBob Szabadidőpark (Balatonfűzfő)
2. Balatonboglár Kalandpark, Bobpálya
3. Zamárdi Kalandpark
4. Balaton kerékpárkörút / Balatonkör kerékpárral
5. Balaton-átúszás

Kihagyhatatlan kulturális programok a Balatonon és környékén a nyaralók szerint

1. Tihanyi Bencés Apátság
2. Szigligeti vár
3. Festetics-kastély
4. Balatonfüredi Anna-bál
5. Művészetek Völgye

bár egyre több a tudatos utazástervező: folyamatosan növekszik azok száma, akik már a szálláshely foglalásakor igénylik a nálunk ingyenesen lehívható kedvezményes programkuponokat" – mondta Szabó Zsolt, a Szallas.hu turizmus menedzsere.

A Tihanyi Bencés Apátság a Balatonnal Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A szakember hozzátette, többnyire nem számít, ha utazni kell, csak legyen jó a program: minden második válaszadó akár 20 km-t, minden 3. pedig akár ennél is többet hajlandó eltávolodni szálláshelyétől egy élménydús program reményében.

Az ár már sokkal inkább meghatározó:

csak minden tizedik nyaraló nyilatkozott úgy, hogy nem számít, mennyibe kerül a program. A többség (55 százalék) azonban fejenként 2-5 ezer forint között hajlandó költeni.

Szabadtéri színház, mozi és Disneyland

A kutatásban résztvevő nyaralók szerint, ha bővíthetnék a programkínálatot, elsősorban több szabadtéri – s persze ha lehet, akkor ingyenes – koncertnek örülnének a legjobban. Ezt követik a gyermekkel látogatható, de azért a szülők számára is élvezhető események. A kívánságlista harmadik helyén végzett a gasztrofesztivál-kínálat bővítése, valamint további szabadtéri színházak és kertmozik létesítése.

hiszen habár évről évre több az evős-ivós balatoni esemény, ebből egyelőre még mindig nincs elég. Sok vendég jegyezte meg azt is, hogy saját vidámpark sem ártana már a Balatonra, volt, aki pl. a Disneylandet látná szívesen a magyar tenger valamelyik településén" – tette hozzá Szabó Zsolt.

Balatoni programfejlesztési javaslat a nyaralóktól

1. Ingyenes szabadtéri koncertek
2. Gyerekprogramok
3. Gasztrofesztivál
4. Szabadtéri színház
5. Szabadtéri mozi