Tényleg csak hajszálon múlt a legnagyobb légi katasztrófa

Air Canada Airbus A320
Vágólapra másolva!
Kiderült, milyen magasan startolt át az Air Canada gépe.
Vágólapra másolva!

Amint arról az Origo beszámolt, az Air Canada Torontóból San Franciscóba tartó járata múlt hét pénteken majdnem a repüléstörténet eddigi legnagyobb katasztrófáját idézte elő. A pilóta megkapta a leszállási engedélyt a toronytól a 28R jelű futópályára, ehelyett azonban egy olyan gurulóútra állt rá, amely párhuzamos a számára kijelölt futópályával.

A gurulóúton négy másik gép állt sorban a felszállásra várva.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Lord of the Wings

A légi irányító szerencsére észrevette a kanadai gép pilótájának hibáját, és azonnali átstartolásra szólította fel, amit a pilóta meg is tett. A kanadai hatóság előzetes vizsgálat most megállapította, hogy

az Air Canada gépe mindössze 30 méterrel startolt át az első két gép felett,

60 méter magasan járt a harmadik, és 90 méterrel a negyedik gép felett – írja a BBC. A repülőgép sebességét és méreteit figyelembe véve, így tényleg csak hajszálon múlt, hogy nem történt meg a tragédia.

Az eddigi legnagyobb baleset

A repüléstörténet eddigi legnagyobb katasztrófája negyven éve történt a spanyolországi Tenerife Los Rodeos repülőterén. A holland KLM és az amerikai Pan American légitársaság két Boeing 747-es óriásgépe a felszállópályára borult sűrű ködben egymásnak rohant, és felrobbant. Az 583 halálos áldozatot követelő balesetről itt olvashat részletesen.

Az Air Canada Airbus A320-as gépén 135 utas és ötfős személyzet utazott. Arról nincs pontos adat, hogy a földön várakozó gépeken hány ember tartózkodott. A kanadai gép az átstartolás után rendben leszállt a számára kijelölt futópályán.