Már félig kész a világ legnagyobb óriáskereke

2017.07.14. 12:33

Dubajban behelyezték az ötödik gyűrűszakaszt is abba az óriáskerékbe, amely a világ legnagyobbja lesz.

Az Ain Dubai várhatóan jövőre készül el, amikor felszerelik azt a 48 kabint, amelyek 48 perc alatt tesznek meg majd egy teljes fordulót. A 210 méter magas óriáskerék meghatározó eleme lesz a városképnek, ám a most közzétett fotók a félig kész szerkezetről már önmagukban is lenyűgözőek.

Forrás: Dubai Media Office
Ain Dubai óriáskerék DubajForrás: Dubai Media Office

Jelenleg a világ legmagasabb óriáskereke Las Vegasban működik, a High Roller. A New York-i Staten Islandre ugyan terveznek egy magasabbat építeni nála, de 190 méteres magasságával az is alatta marad majd az Ain Dubainak.

Hatalmas mérnöki teljesítmény

Hogy mekkora munkáról van szó, annak szemléltetésére néhány adat. Az építkezéshez összesen 9000 ezer tonna acélt fognak felhasználni, ami negyedével több, mint amit a párizsi Eiffel-toronyba építettek. A behelyezett 107 méteres gyűrűszakaszok mindegyike nagyjából annyit nyom, mint két Airbus A380-as óriásrepülő. A beemelésükhöz használt speciális daruk 3000 tonnát képesek megemelni - áll a beruházó cég közleményében.

A 48 kabin mindegyike 30 négyzetméteres lesz, amelyekben kényelmesen elfér 40 ember. De át lehet őket alakítani egy éttermi szobává is, ahol 12 fő tud vacsorázni. Lesz ezen felül hat prémium kabin is, ahol bár és fine dining várja az utasokat. Az üvegfalú kabinokban klíma, LED-kivetítő és stabilizáló motorok növelik majd az utazás kényelmét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK