Tök részeg volt a pilóta

Sunwing
Vágólapra másolva!
Bűnösnek vallotta magát az a pilóta, akinek a vérében a megengedett alkoholszint három és félszeresét találták egy kanadai járaton.
Vágólapra másolva!

A fapados Sunwing légitársaság gépe reggel 7-kor indult volna Calgaryból Reginába, ám Miroslav Gronych kapitány nem jelent meg egy órával az indulás előtt, ahogy a szabályzat előírja. A 37 éves szlovák pilóta 7.05-kor jelentkezett a kapunál, ám a földi személyzet arról értesítette az első tisztet, hogy

Gronych alkalmatlannak látszik feladata elvégzésére alkoholos befolyásoltság miatt.

Beszéde akadozott, és nem tudott egyenesen járni. Amikor belépett a pilótafülkébe, 30 másodpercig tartott, amíg felakasztotta a kabátját, és a lábán is nehezen állt.

Ekkor az első tiszt felkérte, hogy hagyja el a repülőgépet. „Rendben, ha így érzed" – válaszolta a kapitány, de amíg az első tiszt az irányító központot értesítette, Gronych visszatért a pilótafülkébe, majd az ablaknak esett, és elaludt. Ezután erőszakkal kísérték le, majd a rendőrök letartóztatták.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/abdallahh

A pilóta bűnösnek vallotta magát Calgary bíróságán, és könnyezve kért bocsánatot.

– mondta a bíróságon. Az ügyész szerint Gronych, akit korábban a Travel Service légitársaság bocsátott el, 105 ember életét kockáztatta - írja a Telegraph.

Egy üveg vodka

Egy szobalány, aki a vádlott szállodai szobáját takarította, az állította, hogy egy 739 ml-es üres vodkásüveget talált ott. „Gronych úr úgy döntött, hogy hihetetlen mennyiségű alkoholt fogyaszt el" – mondta az ügyész.

Ítélethirdetés április 3-án lesz, addig a pilóta őrizetben marad.

A Sunwing azt közölte, hogy zéró toleranciát alkalmaz a személyzet azon tagjaival szemben, akik a szolgálatba lépés előtt 12 órával alkoholt fogyasztanak. Hozzátette, hogy minden alkalmazottjának előírja, hogy jelentse, ha bármilyen szokatlan magatartást észlel.