Tíz plusz egy gyönyörű sziget, amelyen több ország osztozik

Moher szikla Írország
Sheep on Cliffs of Moher, Liscannor, Ireland
Vágólapra másolva!
Nemrég ismét tárgyalásokat kezdtek Ciprus újraegyesítéséről. Hogy ezek valaha eredményre vezetnek-e, az kérdés, ennek apropóján azonban a Telegraph sorra vett tíz olyan szigetet, amelyek csoda szépek, de megosztottak. Egyet pedig mi csaptunk hozzájuk igazi kuriózumként.
Vágólapra másolva!

1. Ciprus

A mediterrán sziget 1974 óta megosztott. Törökország ekkor szállta meg Ciprus északi részét, válaszul arra a katonai puccsra, amely egyesíteni akarta az országot Görögországgal. A helyi török közösség 1983-ban kikiáltotta az Észak-ciprusi Török Köztársaságot, amelyet azonban csak Törökország ismer el.

A török megszállási terület határa a famagusztai strandon 2003-ban Forrás: AFP/Laura Boushnak

Jelenleg 30 ezer török katona tartózkodik a szigeten. A sziget görög és török felét az úgynevezett zöld vonal választja el, amelyet az ENSZ felügyel. A fővárost, Nicosiát kettéosztották, a két részt fal választja el egymástól. A megosztottság másik jelképe pedig az egykor virágzó üdülőváros, Famaguszta, amelynek szállodai 40 éve üresen állnak. A szellemvárosról itt írtunk korábban, Észak-Ciprusról itt olvashatja beszámolónkat, Ciprusról pedig itt.

2. Írország

A zöld sziget északkeleti része ma is az Egyesült Királysághoz tartozik, míg a nagyobbik az Ír Köztársasághoz. Az újraegyesítésért küzdő republikánusok és a brit fennhatóságot támogató unionisták közötti véres konfliktusokat az 1998-ban aláírt nagypénteki egyezmény zárta le hivatalosan, de az ellentétek azóta is tovább élnek. Írország történelméről itt olvashat részletesen. Írországról például itt írtunk korábban, itt pedig belfasti beszámolónkat olvashatja.

Csendélet Moher szikláin Írországban Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./George Karbus Photography

3. Új-Guinea

A világ második legnagyobb szigete Grönland után, amelynek keleti felét Pápua Új-Guinea foglalja el (erről itt írtunk beszámolót), míg a nyugati fele Indonéziához tartozik (erről pedig itt olvashatja korábbi írásunkat).

Férfivá avatási szertartás Pápua Új-Guineán Forrás: Kisgyörgy Éva

4. Borneó

Az esőerdőiről és orángutánjairól híres szigeten hárman osztoznak: Indonézia, Malajzia és Brunei. Borneón ugyan még nem jártak az Utazás rovat szerzői, ám vadon élő orángutánnal már találkoztak Szumátrán, nem is akármilyen körülmények között, itt olvashat róla.

Borneó jellegzetes állata, az orángután, ez éppen a malajziai részen Forrás: Biosphoto/© Sylvain Cordier / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Sylvain Cordier

5. Hispaniola

Hispanioláról ebben a formában valószínűleg még kevesen hallottak, pedig Kuba után a Karib-tenger második legnagyobb szigete. Aligha lehetne nagyobb kontraszt a két ország között, amely osztozik rajta: keleti kétharmadán a spanyol nyelvű Dominikai Köztársaság tömegturizmusáról ismert, míg a nyugati harmadát elfoglaló Haiti a világ egyik legszegényebb országa.

A dominikai Punta Cana strandja vonzza a turistákat Forrás: robertharding/Michael Runkel/Michael Runkel

6. Szent Márton-sziget

Szintén a Karib-tengeren található. A közkedvelt üdülősziget területe 1648 óta megoszlik Franciaország és Hollandia között. A holland részen található a Princess Juliana repülőtér, amely annyira közel van egy strandhoz, hogy a fürdőzők remek felvételeket készítenek az oda leszálló repülőkről.

Leszálló gép a Princess Juliana repülőtérre Forrás: Wikipedia

7. Timor

A délkelet-ázsiai szigetet 1975-ben foglalta el Indonézia, amikor Portugália kivonult onnan. Nyugati része most is Indonéziához tartozik, míg a keleti része Kelet-Timor néven 2002 óta független. Kelet-Timorról itt olvashatja beszámolónkat.

Életkép Kelet-Timorból Forrás: Harkányi Árpád

8. Isla Grande de Tierra del Fuego

A Dél-Amerika legdélebbi csücskében található szigeten Argentína és Chile osztozik. Kezdetben mindketten igényt tartottak rá, aztán 1881-ben megegyeztek a felosztásáról.

A világ legdélebbi városának tartott Ushuaia is ezen a szigeten, az argentin oldalon található Forrás: robertharding/Matthew Williams-Ellis/Matthew Williams-Ellis

9. Usedom

Ennek a balti szigetnek a történelme bővelkedik fordulatokban. 1945-ben a potsdami konferencián osztották fel Németország és Lengyelország között. A sziget területe 445 négyzetkilométer, ebből a német rész 373, míg a lengyel 72 négyzetkilométer.

Hófödte strand a német oldalon Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefan Sauer

10. Province Island

A Memphremagog tavon található kis sziget északi része Kanadához, míg a déli csücske az Egyesült Államokhoz tartozik. A sziget magántulajdonban van, és lakatlan, ám a határt világosan jelzi egy hat méter széles sáv, amit az erdőn vágtak keresztül.

Az alsó csücsök már az USA-hoz tartozik Forrás: Wikipedia/Nasa

+1 Fácánok szigete

Ez a sziget azért különleges, mert nem szeli ketté határvonal, hanem félévente más államhoz tartozik. Franciaország és Spanyolország határfolyóján található, pár kilométerrel azelőtt, hogy a Bidasoa az Atlanti-óceánba ömlik. A 6820 négyzetméteres sziget a világ legkisebb kondomíniuma, itt írtunk róla részletesen.

Félévente gazdát cserél Forrás: Wikipedia