Vágólapra másolva!
Új és egységes tarifacsomagokat vezet be fokozatosan az Air France és a KLM, amely első ránézésre nagyon hasonlít a diszkont légitársaságok díjszabására.
Vágólapra másolva!

A fapados légitársaságok megjelenése komoly kihívást jelentett a hagyományos modellben működő cégeknek, különösen a rövidebb útvonalakon. A modell lényege, hogy az alapárban szinte csak a repülés van, a kiegészítő szolgáltatásokért pedig külön kell fizetni.

Az elmúlt években ugyanakkor megfigyelhető volt egyfajta konvergencia:

miközben a diszkont társaságok igyekeznek a prémium utasokat is megcélozni, aközben a hagyományosak az olcsóbb árkategóriában is szeretnének ügyfeleket szerezni.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Aero Icarus

Olcsótól a drágáig

A folyamatban most az Air France KLM csoport lépett. A társaság közleménye szerint jövőben az utasok három különböző csomag közül tudnak majd választani az Economy osztályon minden nemzetközi célpontra Európában, Észak-Afrikába és Izraelbe.

  • A „Light" csomagot olyan utasoknak ajánlják, akik a legalacsonyabb árakon szeretnek utazni, feladott poggyász nélkül.
  • A „Standard" csomag ára 40-50 euró pluszköltséget von maga után, amely egy ingyenesen feladott poggyászt és jegyváltoztatáskor fix árat foglal magába.
  • A „Flex" csomag 70-80 euróba fog majd kerülni, amiért cserébe teljes rugalmasságot kínálnak. Ingyenes változtatási lehetőséget biztosítanak, ami azt jelenti, hogy az utazás napján korábbi járatra is átfoglalhat a jegy, emellett a SkyPriority szolgáltatás teljes körű használatát, a fedélzeti étkezést és az elsőbbségi beszállást is tartalmazza.

A megújult csomagokat fokozatosan vezetik be, azonban a KLM online felületén már 2017 januárjától elérhetőek lesznek az ajánlatok.