Visszakapta eszkimó nevét az Egyesült Államok legészakibb települése

Vágólapra másolva!
Visszakapta hagyományos eszkimó elnevezését az Egyesült Államok legészakibb települése, a jórészt inuitok lakta alaszkai Barrow, miután a Jeges-tenger partján fekvő 5000 lelkes városka lakói egy október 4-i népszavazáson kis többséggel jóváhagyták a változtatást.
Vágólapra másolva!

A döntés értelmében az 1862-ben Sir John Barrow brit admirálisról elnevezett város - a világ 12. legészakibb települése - a jövőben az Utqiagvik nevet viseli. Az eszkimo településnév jelentése nem tisztázott, több értelmezése is van.

A névváltoztatás erősíteni fogja a lakosok kulturális identitását - jelentette ki Bob Harcharek polgármester, aki maga nem az őslakosoktól származik.

A népszavazást a polgármester eszkimó anyától született fia, Qaiyaan Harcharek önkormányzati képviselő kezdeményezte, aki egy dekolonizációs folyamat kezdeteként méltatta az AP-nek a szavazás kimenetelét.

Légifelvétel a kisvárosról Forrás: Wikipedia

A korai gyarmatosítók olyan iskolákat állítottak fel a térségben, ahol megtiltották a diákoknak, hogy őseik nyelvét beszéljék, és megbüntették őket, ha mégis így tettek - emlékeztetett Bob Harcharek.

Nem ez az első

Egy másik, most

Numan Iqua néven ismert alaszkai település

egy hasonló népszavazás nyomán már 1999-ben eszkimó nevet kapott a gyarmatosítók által adott Sheldon Point helyett.

A legjelentősebb alaszkai névváltoztatásként tavaly az Obama-kormány visszakeresztelte ősi nevére, Denalira Észak-Amerika legmagasabb hegyét, a 6168 méteres McKinley-csúcsot, amelyet 1896-ban egy aranyásó nevezett el egy republikánus elnökjelöltről, William McKinley későbbi elnökről.