Olvasóink megválasztották a legszebb fekvésű falut

Magyarország legszebb fekvésű falvai
Súr, Komárom megye
Vágólapra másolva!
Még az utolsó órákban is rendkívül szoros volt a verseny a második helyért.
Vágólapra másolva!

A Komárom-Esztergom megyében található Súr lett Magyarország legszebb fekvésű falva az Origo olvasóinak szavazatai alapján. A megye déli csücskében, Mór és Zirc között, a Bakony erdőinek szélén fekvő kis falu összesen 22 445 voksot kapott, ami a szavazatok 17 százaléka.

A Komárom-Esztergom megyei Súr nyerte meg a versenyt Forrás: Súr település

A versenyt szeptember 25-én, vasárnap indítottuk. Az első fordulóban minden megyéből 3-3 falu szállt harcba, amelyeket a megyei közgyűlések szakemberei ajánlottak az Origónak. A játékban csakis falvak szerepelhettek, mivel

szerettünk volna megismertetni olyan településeket, amelyek nincsenek benne a magyarországi turizmus fősodrában.

Az első fordulót a tervezettnél valamivel korábban kellett lezárnunk, mert visszaélések történtek a szavazásnál. A csalással érkezett szavazatokat levontuk az érintett településektől. A részletes megyei végeredményeket itt tekintheti meg. A második fordulót október 9-én, vasárnap indítottuk, és 13-án, csütörtök délben zártuk le. Ebben a körben a 19 megye legszebb fekvésű falvára lehetett szavazni, immár eleve megelőzve a csalások előfordulását.

Néhány száz szavazat döntött a második helyről

A második forduló is rendkívül nagy érdeklődést váltott ki, összesen 128 820 szavazat érkezett. Az első helyezett Súrral leginkább a Bács-Kiskun megyei Császártöltés állta a versenyt, de lemaradását végül nem sikerült behoznia. A második helyért ugyanakkor nagyon harc bontakozott ki a végére. Császártöltéstől mindössze 194 szavazattal maradt le végül a Baranya megyei Feked, utána pedig csupán 480-nal kevesebb vokssal szorult a negyedik helyre a végére megtáltosodott Tolna megyei Kisszékely.

Sógorka Miklós, Súr polgármestere meghatódva mondott köszöntetet minden rájuk szavazó embernek. A második helyen végzett Császártöltés vezetője, Stalter Judit azt nyilatkozta lapunknak, hogy a faluban csütörtökön óriási volt az izgalom, mert az utolsó pillanatban nagyon szorossá vált a verseny a második helyért. Tillmann Péter fekedi polgármester szerint hatalmas erőket mozgósítottak azért, hogy ezüstérmesek legyenek, de nagyon boldogok a harmadik hely megszerzésével is.

Ahogy azt korábban jeleztük, az első három helyezettről képes riportot közöl az Origo. Olvasóinknak köszönjük a hatalmas érdeklődést, a nyerteseknek pedig gratulálunk!