Már épül a világ legnagyobb felhőkarcolója

The Tower Dubai Dubaj
Visitors look at a to-scale model of a new tower the real estate giant Dubai Emaar Properties plans to build that will break the record and be taller than the Burj Khalifa, currently the world's tallest tower, during an exposition in Dubai on April 10, 2016. The tower will be part of a new project called the Dubai Creek Harbour. / AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
Dubajban húzzák fel 2020-ra, de a pontos magassága még titok.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb felhőkarcolójának építését kezdték meg Dubajban a Dubai Creek Harbournál. A Toronynak elnevezett építmény alapkövét Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji uralkodó, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke fektette le.

Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji uralkodó (jobbra) az alapkőletételnél Forrás: AFP/Stringer

A Torony méreteit nem közölték, csak azt, hogy amikor 2020-ra, a dubaji világkiállítás évére elkészül, a világ legmagasabb épülete lesz. Meg nem erősített dubaji sajtóértesülések szerint

100 méterrel lesz magasabb a világ jelenlegi legnagyobb felhőkarcolójánál,

a 828 méteres Burdzs Kalifánál, amely ugyancsak Dubajban található, és a turisták egyik kedvelt célpontja.

Kábelek tartják majd

A Burdzs Kalifával ellentétben a Torony nem hagyományos felhőkarcoló lesz, hanem egy kábelekkel kitámasztott torony 20-80 használható szinttel, kilátóteraszokkal, kertekkel és más turistalétesítményekkel.

Így fog kinézni a Torony, ha elkészül Forrás: AFP/Marwan Naamani

Az épületet Santiago Calatrava spanyol-svájci sztárépítész tervezte, és a Közel-Kelet legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Emaar Properties építi egymilliárd dollárból (273 milliárd forint). A szaúd-arábiai Dzsiddában egy 1 kilométer magasra tervezett felhőkarcoló épül, annak átadását is 2020-ra ígérik.

Forrás: AFP/Marwan Naamani
Az építkezés helyszíne idén áprilisban Forrás: AFP/Marwan Naamani

Szavazzon!

Ön mit gondol a projektről?