Újabb járatot függeszt fel Debrecenből a Wizz Air

Vágólapra másolva!
Egyre többen használják az alföldi város repülőterét.
Vágólapra másolva!

Brüsszel-Charleroi után újabb járatot szüntet meg a Wizz Air a debreceni bázisáról: ezúttal a svédországi Malmö kerül ki az útvonalak közül – értesült a Fapadosinfo blog. A légitársaság a korábbi gyakorlatának megfelelően nem adott ki közleményt a járat megszüntetéséről, de megkérdeztük a céget, ezt a választ kaptuk:

"A Wizz Air folyamatosan figyelemmel kíséri útvonalainak teljesítményét, hogy a legnépszerűbb úticélokra a lehető legalacsonyabb viteldíjakat tudja biztosítani.

A Debrecen–Malmö útvonalat az alacsony kereslet miatt a következő szezonra felfüggesztjük.

A kapacitásokat a WIZZ hálózat nagyobb keresletű járataira irányítjuk át."

Indulásra készül a Wizz Air gépe a debreceni nemzetközi repülőtéren Forrás: MTI/Oláh Tibor

A Wizz Air oldalán szeptember 16-a az utolsó nap, amelyre helyet lehet foglalni. Szeptemberre egyébként több olyan dátum is van, amikor

egy irányba akár 2600 forintért is el lehet Debrecenből repülni

a tőle légvonalban 1059 kilométerre lévő svéd városba. Összehasonlításképp: ez olcsóbb, mint amennyiért vonattal el lehet jutni a 221 kilométerre lévő Budapestre.

A Wizz Air tavaly decemberben nyitotta meg bázisát Debrecenben. Akkor azt is bejelentették, hogy a meglévő három – London Luton, Eindhoven és Milánó Bergamo – mellé három új járatot indítanak az alföldi városból. Utóbbiak közül – jelen állás szerint – csak Párizs Beauvais-t tartják meg, oda is sok dátumra van jegy 10 ezer forint alatt.

Egyre több az utas

A debreceni repülőtér kapacitása egyébként folyamatosan bővül. Júniusban például 81 százalékkal többen vették igénybe, mint egy évvel korábban,

az első féléves utasforgalom is közel a duplájára nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Wizz Air mellett áprilistól a Lufthansa is üzemeltet Debrecenből menetrend szerint járatot (Münchenbe), de rajtuk kívül charterjáratok is indulnak hat másik városba (Korfu, Kréta, Zákinthosz, Burgasz, Antalya és Drezda).

A Lufthansa repülőgépe érkezik Münchenből a Debreceni Nemzetközi Repülőtérre 2016. április 11-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A város gazdasági alpolgármestere júniusi sajtótájékoztatóján bizakodóan szólt a kilátásokról. Barcsa Lajos felidézte, hogy míg 2011-ben 18 ezer utas fordult meg a repülőtéren, tavaly már több mint 180 ezer,

az idén pedig a tavalyihoz képest megduplázódhat az utasok száma.

Elmondta, hogy a biztonság növelése érdekében folyamatban van az ILS 2 leszállórendszer kialakítása, még az idén elkészül egy új repülőtéri bekötőút, és 2018 elejére elkészül az M35-ös autópálya repülőtéri összeköttetése is.

Hova utaznának szívesen?

Nemrég egyébként felhívás jelent meg a repülőtér Facebook-oldalán, hogy a jelenlegi és leendő utasok szavazzanak, mely célpontra utaznának szívesen Debrecenből. Herdon István, a debreceni repülőteret üzemeltető XANGA cégcsoport vezérigazgatója nemrég a Kossuth Rádióban elmondta, akkor lesznek új járatok, ha sokan repülnek Debrecenből.

használni kell a repülőteret, mert minél többen használják, annál több járatot tudunk indítani" – idézte a vezérigazgatót a Dehir.