93 éve várnak arra, hogy fürödhessenek benne

Párizs, olimpia, Szajna, 2024
FRANCE, PARIS (75) 1ST AND 7TH ARRONDISSEMENT, THE QUAYS OF THE SEINE RIVER, RIVERBOAT AT SUNSET
Vágólapra másolva!
A 2024-es nyári olimpiai játékokra pályázó Párizs használaton kívüli vasútállomásain kávézók, bárok, borozók és olyan közösségi terek nyílnak, amelyek újjávarázsolják az amúgy lepusztult környezetet - számolt be a Telegraph. Arról nem is beszélve, hogy a Szajna párizsi szakaszát olyan tisztává akarják varázsolni, hogy az olimpia triatlonversenyeinek úszószámát a fény városának folyójában rendezhessék. Amelyben 1923 óta szigorúan tilos a fürdés.
Vágólapra másolva!

Nem csak a francia vasúttársaság problémája, hogy mit kezdjen bezárt állomásaival. Mivel Párizsban számos ilyen egykori pályaudvar csúfítja a város kinézetét, az SNCF nevű állami cég nagy vállalkozásba fogott. Összesen 14 állomást újítanak fel, alakítanak át. Van, amelyik már megnyitotta kapuit, de a többség az előttünk lévő években kezdi meg a működését.

Indiai étterem a sínek helyén

Ez az egyedülálló közlekedési és kulturális projekt sok francia szívét megdobogtatta.

Az első újjávarázsolt állomás Párizs 18. kerületében a La Station nevet viseli.

Az egykori raktárakból olyan közösségi tér alakult ki, ahol kertészek, borászok, festőművészek és szakácsok adnak egymásnak randevút. A La Station már a múlt hónapban kitárta kapuit a nagyközönség előtt.

Idén szeptemberben újabb helyszínek nyílnak meg. A francia főváros 10. kerületében található egyik állomáson az otthagyott konténerek adnak majd otthont egy indiai étteremnek, egy kávézónak és egy borozónak is. A felújítások mind a fenntartható fejlődés és a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével történnek.

A 18. kerületben már kinyitott a Grand Train nevű közösségi tér Forrás: hemis.fr/HUGHES Hervé / hemis.fr/Hughes Hervé

2017 elején szintén a 18. kerületben a Le Hasard Ludique nevű elhagyott vasútállomás is új külsőt kap. Itt koncertközpontot alakítanak ki, ahol különféle alternatív zenekarok fellépésének biztosítanak lehetőséget. A központ valamennyi művészeti ág lelkes támogatója és befogadója lesz – hangsúlyozták az építők.

Lecsópiac a 19. kerületben

Ugyanezt tartják szem előtt a 19. kerület egyik elhagyott vasútállomásán, ahol használtcikkpiac létesül. Ide bárki bármit elhozhat, és megpróbálhatja eladni.

E mellett olyan élelmiszerpiac is épül, ahol a friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz, illetve a franciák által otthon főzött készételekhez is viszonylag olcsón hozzá lehet jutni.

A Freegan Pony nevű indiai étterem az egyik elhagyott vasútállomáson Forrás: AFP/Dominique Faget

A lecsópiacnak elkeresztelt piac megnyitását évek óta várják a 19.kerületben. Ezek az akciók mind-mind a 2014 óta hivatalban lévő Anne Hidalgo polgármesterasszony támogatásával zajlanak. A város első embere még 2014-ben jelentette be, hogy a felújításokra összesen 20 millió euró áll rendelkezésre. 2016-ra a költségvetést megötszörözték, azaz immár 100 millió euróból gazdálkodhatnak. A cél közös: Párizs legyen élhető, tiszta és zöld város.

Szajnatisztítás a 2024-es olimpiára

Mindez természetesen szoros összefüggésben van azzal, hogy Párizs az egyik kandidáló a 2024-es nyári olimpiai játékokra. A francia főváros mellett Budapest, Róma és Los Angeles is benyújtotta pályázatát, a döntést 2017 szeptemberében a perui Limában hozza meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

– jelentette be Hidalgo polgármesterasszony. A dolog több szempontból is szenzációs lenne. Egyrészt ezt az ígéretet 1988-ban a korábbi francia elnök, Jacques Chirac is megtette. Ő azt mondta, hogy 1994-re olyan tiszta lesz a Szajna, hogy abban bárki fürödhet. Ez a politikusi ígéret azóta sem vált valóra.

Párizsban 1923 óta szigorúan tilos fürdeni a Szajnában, mert annak a vize az egészségre ártalmas.

Városi plázs csobbanás nélkül

A folyó partján minden év júliusában és augusztusában mesterségesen kialakított homokos fövenyeken napozhatnak a turisták és a helyiek, de

aki a vízbe merészkedik, az 15 eurós büntetést kockáztat.

Ez a városi „tengerpart" még úgy is roppant népszerű a párizsiak körében, ha tudják: vízbe menni tilos. A Szajna vize az utóbbi esztendőkben ugyanis cseppet sem lett tisztább.

Fürdeni tilos, napozni szabad a Szajna-parton Forrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

Hidalgo polgármesterasszony azonban töretlenül hisz abban, hogy Párizs belvárosában hamarosan emberek ezrei úszkálnak majd a Szajnában. 2012-ben sokan már azt gondolták, minden akadály elhárult a folyóban fürdés elől, de a helyi egészségügyi központ újra kitette a tiltó táblát. Ugyanebben az évben a párizsi nemzetközi triatlonverseny résztvevői – külön engedéllyel - 750 métert mégiscsak úszhattak a Szajnában. Sokak szerint ez lehetett volna az igazi áttörés, de az azóta eltelt négy évben továbbra sem engedélyezték az úszást a folyóban.

– nyilatkozta Hidalgo polgármester.

Budapest mellett Párizs is szeretné megrendezni a 2024-es olimpiát Forrás: DPPI media/Jean Marie Hervio

Ez egyben azt is jelenti, hogy nem csak a sportolók, de Párizs összes polgára és az ideérkező valamennyi turista is megmártózhat a Szajnában. Ezzel olyan álmunk válik valóra, amelyre 93 év óta várunk."