Kutyák rövidíthetnék le a várakozást a reptereken

bombakereső kutya
Ki sem kell nyitni a táskát az ellenőrzéshez
Vágólapra másolva!
Végre itt a megoldás a véget nem érő biztonsági sorok lerövidítésére a reptereken. A bombakereső kutyák bevetésével jelentősen csökkenteni lehetne a várakozási időt, hiszen így az utasoknak nem kellene levetniük a cipőjüket, nem kellene kipakolniuk kézitáskájuk tartalmát, hogy a biztonságiak minden egyes tárgyat külön-külön ellenőrizzenek.
Vágólapra másolva!

A megnövekedett terrorveszély miatt egyre tovább tart a biztonsági ellenőrzés a reptereken. Amerikában az sem szokatlan, ha az utasoknak akár két órát kell várniuk, míg végre átjuthatnak az ellenőrző pontokon. A megoldást a bombakereső kutyák jelenthetik – adta hírül a Daily Mail –, amelyekből egyre többet foglalkoztatnak a repülőtereken szerte az Egyesült Államokban.

A bombakereső kutyák gyorsak és hatékonyak Forrás: AFP/Isaac Lawrence

A kutyák gyorsan letudják az ellenőrzést

A TSA (Transportation Security Administration, az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala) sok amerikai repülőtéren már évek óta külön precheck sávokat működtet, ahol az utasoknak

nem kell levenniük a cipőjüket, a kabátjukat, az övüket,

nem kell elővenni a laptopjukat és az innivalójukat, és ahol testszkenner helyett fémdetektorral vizsgálják át őket. Ez a szolgáltatás 85 dollárba, közel 24 000 forintba kerül, viszont öt évre szól, tehát aki sokat utazik, annak nem is olyan horribilis összeg.

Ki sem kell nyitni a táskát az ellenőrzéshez Forrás: AFP/Chen Jianli

A kutyák alkalmazása azonban lehetővé teszi, hogy minden utas számára lerövidüljön a várakozási idő.

Egyetlen bombakereső kutya ezer utast tud ellenőrizni egy nap alatt,

vagyis egy öt kutyából álló csapat már napi ötezer ember számára könnyítheti meg az utazást. Ez pontosan a duplája annak, amennyien ennyi idő alatt a precheck sávon szoktak áthaladni.

Biztonságot és kényelmet jelenthetnek Forrás: AFP/Menelaos Myrillas

A TSA hétfőn tesztelte a kutyás ellenőrzés gyorsaságát. A sávok 75 százalékában a vizsgálat

nem tartott tovább tíz percnél,

a módszer tehát kétségkívül hatásos. A kutyák alkalmazása azonban nem olcsó mulatság. Kiképzésük kilenc hónapig tart, és minden évben újra kell vizsgáztatni őket.