Ami ezeken a piacokon nincs, az nem létezik

bolhapiac
Egész Ibiza egy nagy bazár
Vágólapra másolva!
A magyar bolhapiac a német Flohmarkt tükörfordítása, de angolul és franciául is így hívják ezt az intézményt. A kifejezés eredete a középkorig nyúlik vissza, amikor a földesurak megunt vagy elhasznált ruháikat és egyéb holmijukat a szolgáiknak ajándékozták, akik aztán igyekeztek némi pénzért túladni a limlomokon. Így vándoroltak a bolhák tulajdonosról tulajdonosra, mert hát a korszak nem éppen a higiéniájáról volt híres. Utánajártunk, hol tartják manapság a legmenőbb bolhapiacokat Európában.
Vágólapra másolva!

Braderie de Lille

Minden év szeptember első hétvégéjén Lille hatalmas bazárrá alakul.

Kétmillió turista özönlik a városba,

hogy részt vegyen a braderie-n (a brader jelentése: olcsón elad), turkáljon a limlomok között, elviselje a tömeget, a zajt és a zenebonát, na és hogy az ilyenkor kötelező sült krumplit egye kagylóval (moules-frites). A kagylóevés olyan méreteket ölt, hogy az esemény végére szó szerint hegyekben áll a kagylóhéj az utcákon.

Hegyekben áll a kagylóhéj, mire véget ér a lille-i bolhapiac Forrás: AFP/Philippe Huguen

A lille-i bolhapiac története a 12. századig nyúlik vissza. Ekkor alakult ki a szokás, hogy a földesurak egy évben egyszer odaadták szolgáiknak megunt holmijaikat, hogy túladjanak rajtuk egy erre a célra meghirdetett vásáron. A bevétel, micsoda kegy, a szolgákat illette.

Szeptember első hétvégéjén Lille hatalmas bazárrá alakul Forrás: AFP/Philippe Huguen

Portobello road – London

A Portobello roadon van Hugh Grant könyvesboltja, tudják, amelyikben egyszer csak felbukkan Julia Roberts, a világsztár színésznő. A Notting Hill nyitójelenetében a főhős éppen a piaci forgatagon vág át.

Hétfőtől péntekig ugyanis az utca élelmiszerpiacként működik,

szombaton viszont profilt vált. Ilyenkor a standokat régiségeket és second hand ruhákat kínáló árusok lepik el, egy kilométer hosszan közel ezren árulják portékáikat.

A Portobello Roadon van Hugh Grant könyvesboltja is Forrás: Photononstop/Photononstop/Eurasia Press

Jeu de balle – Brüsszel

A Jeu de balle-i bolhapiac a hét minden napján nyitva van, hétköznaponként reggel hattól délután kettőig, hétvégenként délután háromig. Van, aki arra esküszik, hogy csütörtökön és pénteken a legjobb a kínálat, mások szerint a hétvége a legizgalmasabb időszak, mert ilyenkor nem csak vásárlóból, eladóból is több van.

Van, aki arra esküszik, hogy csütörtökön és pénteken a legjobb a kínálat Forrás: BELGA/AFP/pbombaert@skynet.be/Bombaert Patrick

Feira da ladra – Lisszabon

Ami itt nincs, az nem is létezik. A város tetején, a Graça negyedben tartják minden kedden és szombaton. A Feira da Ladra elfoglalja az egész Santa Clara teret, amely a híres São Vicente da Fora-templom mögött egészen a Pantheonig nyúlik. Arra azért

nem árt odafigyelni, hová tesszük a pénztárcánkat,

a telefonunkat vagy a fényképezőgépünket, a bolhapiac ugyanis – különösen régebben – hírhedt volt a zsebtolvajokról.

Portugál tempó Forrás: NurPhoto/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

Theresienwiese – München

Kétezer árus, több tízezer látogató és százezernyi új gazdára váró limlom, köztük akár értékes ritkaságok is. Ez az idei, immár huszonötödik alkalommal megrendezett müncheni óriásbolhapiac mérlege, amely ezúttal április 16-án zajlott reggel héttől délután négyig a bajor fővárosban.

Kétezer árus, több tízezer látogató, százezernyi limlom Forrás: Flickr/digital cat

A rendszerető németek nem kedvelik a felesleges kacatokat a háztartásban, úgyhogy könnyen megválnak azoktól a holmiktól, amikre már nem tartanak igényt. Még akkor is, ha remek állapotban vannak. Úgyhogy a jó fogások garantáltak Bajorország legnagyobb használtholmi-piacán.

Mackóhadsereg a piacon Forrás: Flicr/Britta Frahm

Puces de Saint-Ouen – Párizs

Párizsban három nagy bolhapiac működik, közülük is a legnagyobb a Porte de Clignancourt avenue-n és a környező utcákban működő Puces de Saint-Ouen. Szombat-vasárnap-hétfőn 1700 árus várja a lomvadászokat kifejezetten igényes portékákkal és hamisítatlan párizsi hangulattal.

A párizsi lomizós helyen még Monroe is felbukkanhat Forrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

Vrijmarkt – Amszterdam

A világ egyik legnagyobb bolhapiacát a Királynő Napján tarják, április 30-án. Ez Hollandia leglátványosabb nemzeti ünnepe. Ilyenkor

az egész ország az uralkodóház színébe, narancssárgába öltözik:

nemcsak a ruhák, sapkák, zászlók, de még az ételek és az italok is narancsszínben pompáznak. A holland királyi család nevében az Oranje valójában Orániát jelöli, de mivel a szó egyúttal narancssárgát is jelent, így lett ez a szín a királyi család védjegye.

A gyerekek imádják a kirakódóvásárt a Királynő Napján Forrás: AFP/Koen Van Weel

Ezen a napon hagyományosan adómentesen lehet kereskedni, ezért az egész város egy hatalmas piaccá változik. A buliban a gyerekek is előszeretettel vesznek részt, eladják kinőtt ruháikat, megunt játékaikat, és persze vásárolnak is a befolyt pénzből.

Nincs ÁFA, nem kell számlát adni, alkudni viszont kötelező.

El Rastro – Madrid

Madrid Latin negyedében, a Cascorro tér és a Ribera de Curtidores utca környékén tartják minden vasárnap kilenctől délután háromig. Van itt minden: műtárgyak, ruhák, ékszerek, konyhai eszközök, lemezek, régi újságok, még háziállatok is.

A madridi bolhapiacon tényleg minden van Forrás: hemis.fr/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

De nemcsak a vasárnapi standok – több mint ezer árus települ ki ezen a napon – között böngészhetünk, a környékbeli utcák tele vannak régiségkereskedésekkel, használtbútor- és second hand ruhaboltokkal. Ha pedig végigjártuk a piacot, megpihenhetünk a Ribera de Curtidores valamelyik bárjában, kocsmájában, kávézójában.

Itt tényleg minden van Forrás: Flickr/Alex Pascual Guardia

Mauerpark – Berlin

A Mauerpark bolhapiac ma már kultikus helynek számít. Egész évben működik, naponta reggel kilenctől este hatig. A legtöbb árus egyszerű városlakó, diák, kézműves vagy művész. Itt ugyanis a szokásos háztartási kacatokon, használt ruhákon kívül

kézműves termékeket, ékszereket, táskákat, dísztárgyakat, hangszereket is vásárolhatunk.

Ráadásul a téren sok-sok büfé, falatozó működik, jó időben pedig tele van a park piknikező, grillező, zenélő emberekkel.

A Mauerpark bolhapiac kultikus hely Forrás: NurPhoto/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

Es Canar – Ibiza

Az embernek néha olyan érzése támad, mintha egész Ibiza egy hatalmas bolhapiac volna. Nem csoda, hiszen

a mindössze százezres lakosú szigeten több „hippi piac” is működik.

A szőlővel futtatott vagy színes ponyvával fedett standok alatt minden van, mi szem-szájnak ingere: növények, ruhák, gyümölcsök, zöldségek, ékszerek, dísztárgyak, textíliák.

Egész Ibiza egy nagy bazár Forrás: hemis.fr/FRILET Patrick / hemis.fr/Frilet Patrick

Mindehhez pedig zenei aláfestés is dukál, utcazenészek és más utcaművészek műsora, sőt masszőrök is a rendelkezésünkre állnak, ha nagyon elgémberedtek volna a tagjaink nézelődés-vásárlás közben.

A sziget legismertebb bolhapiaca az Es Canar,

de a Santa Eularia és a Las Dalias is megér egy látogatást. Vasárnaponként délelőtt tíztől este nyolcig-kilencig élvezhetjük a piaci forgatagot.

Ibizán a bolhapiacot hippi piacnak nevezik Forrás: hemis.fr/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

Naschmarkt – Bécs

A szenvedélyes lomizók körében a bécsi Naschmarkt éppolyan ismert, mint az Ecseri. Vasárnaponként jól megférnek egymás mellett a hosszan elnyúló zöldséges, gyümölcsös, fűszeres pavilonok és a kétszáznál is több kacatos stand, ahol a bóvlitól az értékes műtárgyig bármi előfordulhat.

Mostanában a régi KGST piacokra emlékeztet Forrás: Flickr/Marco Verch

Nagy divat mostanság a retró, úgyhogy a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évekbeli holmik túltengése miatt az ember kicsit úgy érezheti magát, mint egy KGST-piacon. Nyitva vasárnaponként reggel fél héttől délig.