Budapesti járatokat is törölnek

Pilótasztrájk Németországban, Lufthansa
Tovább tárgyalnak
Vágólapra másolva!
Fennakadásokra és járatkimaradásokra kell számítani szerdán sztrájk miatt Németországban a frankfurti, a müncheni, a köln-bonni, a düsseldorfi, a dortmundi és a hannoveri repülőtéren.
Vágólapra másolva!

A szolgáltató szektor munkavállalóit képviselő Ver.di szakszervezet szerdán repülőtéri dolgozókra is kiterjeszti a közalkalmazotti bértárgyaláson támasztott követeléseinek nyomatékot adó sztrájksorozatát. A repülőterenként változó időtartamú munkabeszüntetés a csomagkezeléstől a repülőgépek és a terminálok között közlekedő buszokig egy sor területet érint.

Leginkább a tűzoltószolgálatok munkatársainak sztrájkja hátráltatja majd a közlekedést,

mert biztonsági okokból ügyeletes tűzoltók nélkül nem üzemelhet egy repülőtér.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/EPA/Paul Zinken

A legnagyobb németországi repülőtéren, Frankfurtban hajnali fél öttől délután háromig tart a sztrájk, Münchenben egész nap. A legnagyobb német légitársaság,

a Lufthansa számos belföldi és nemzetközi járatot törölt, köztük több Frankfurt és Budapest, illetve München és Budapest között közlekedő járatot.

Az Air Berlin légitársaságnál is előfordulhatnak késések és járatkimaradások szerdán.

Részesednének a többletből

A Ver.di 6 százalékos béremelést követel a 2,14 millió közalkalmazottnak, és 12 hónapra akar megállapodni. Jelentős mértékű béremelési igényét azzal indokolja, hogy 30 milliárd eurós többlet halmozódott fel a szövetségi kormánynál, a tartományi kormányoknál és az önkormányzatoknál.

A munkaadók kétéves bérmegállapodást ajánlanak,

az idén 1 százalékos, jövőre 2 százalékos emeléssel. A bértárgyalás következő, harmadik fordulója csütörtökön kezdődik.