Hatalmas új terminált kapott Európa legjobb reptere

München repülőtér szatelit terminál
View from the Business Class lounge at the new satellite terminal of Lufthansa during a press preview at the airport in Munich, Germany, 4 April 2016. The opening of the lounge takes place on 26 April. PHOTO: ANDREAS GEBERT/dpa
Vágólapra másolva!
Átadták pénteken a müncheni Franz Josef Strauss Nemzetközi Repülőtér 900 millió euróból épült új terminálépületét, amely 11 millió utassal növeli meg a légikikötő éves kapacitását.
Vágólapra másolva!

Az új, Szatelit elnevezésű terminál 125 ezer négyzetméter alapterületű, a meglévő 112 beszállító kapu további 52-vel bővül, a plusz 27, beszállító híddal kiszolgált repülőgép-állóhely pedig megszünteti a buszos transzfert a repülőtéren belül.

Az épületet csak a régi terminálokon keresztül lehet elérni,

a poggyászkezelés és az utasfelvétel az 1-es és 2-es terminálon történik. A Szatelitbe automatizált vonatokkal lehet eljutni, ahol csak utasellenőrzés, illetve a beszállítás zajlik.

Marcus Söder bajor fejlesztési miniszter az épület átadásán azt mondta, 1992 óta megháromszorozódott a forgalom, a jó eredmények annak köszönhetőek, hogy megállapodtak a Lufthansával arról, hogy bázisként használják a repülőteret. Ettől München és Bajorország a német gazdaság egyik fő központja lett, ami nemcsak Németországot, de Európát is erőssé teszi.

Forrás: Flughafen München GmbH/Werner Hennies

Kiemelte továbbá, hogy az új épületet időben adták át a költségkeret átlépése nélkül "nem úgy, mint Berlint", utalva ezzel arra, hogy az új, brandenburgi repülőtér átadása évek óta csúszik, költségei pedig az eredeti többszörösére nőttek.

Sok és elégedett utas

Carsten Spohr, a müncheni repülőtér fő használója, a Lufthansa vezérigazgatója azt mondta, az új épület megnyitásával tovább tudják bővíteni kapacitásaikat, ezért 750 új munkavállalót vesznek fel a már meglévő 11 ezer mellé. Emlékeztetett, hogy

2003 óta megduplázták a müncheni kapacitásaikat,

tavaly 27 millió utasuk volt, az idén nyári menetrendben 46 ország 136 célállomásra repülnek.

Vezető nélküli metró a 2-es terminál és a Szatelit között Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

A müncheni repülőtéren tavaly mintegy 40 millió utas haladt át, az első évben az üzemeltető csak az új terminálon 7-8 millióra számít. A sok utas elégedett is:

idén ismét a müncheni repülőteret választották Európa legjobbjának

a Skytrax felmérése szerint. Az utasforgalom előtt április 26-án nyitják meg az új épületet.

A Szatelit felülnézetből Forrás: Flughafen München GmbH/Werner Hennies
Forrás: Flughafen München GmbH/Werner Hennies
Kilátás a businessosztály várójából Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert