Varsó még Budapestnél is olcsóbb

Anita varsói kirándulása, piac Varsó szívében
Vágólapra másolva!
Bár gyengült a font, a briteknek még mindig megéri kiruccanni Kelet-Európába.
Vágólapra másolva!

Az első tízből nyolc kelet-európai azon a listán, amelyen a legolcsóbb városokat a vizsgálta a brit Post Office egy tavaszi kiruccanásra. Összesen 35 városban mérték fel, hogy mennyibe kerül két éjszaka egy háromcsillagos szállodában, illetve az ilyenkor szokásos költségeket, beleértve az evést, ivást és városnézést.

The winner is...

A legolcsóbb hely Varsó lett, amelyet idén először vettek be az összehasonlításba. A lengyel fővárosban 113,22 fontból (45 200 forint) lehet kihozni egy hétvégét a Post Office szerint. A második Vilnius, a harmadik pedig Budapest 122,99 fonttal (49 000 forint) - írja a Telegraph.

Piac Varsó szívében Forrás: AFP/Franck Fife

Bár az angol font tavaly nyári csúcsa óta mintegy 9 százalékot vesztett értékéből az euróval szemben, és az ország EU-ból való kiválásáról tartandó népszavazás miatt további leértékelődés várható, a brit turisták Kelet-Európában még mindig olcsón vakációzhatnak.

A tíz legolcsóbb város közül mindössze kettő található más régióban: Lisszabon és Athén.

A tíz legolcsóbb város

1. Varsó, Lengyelország
2. Vilnius, Litvánia
3. Budapest, Magyarország
4. Riga, Lettország
5. Krakkó, Lengyelország
6. Lisszabon, Portugália
7. Dubrovnik, Horvátország
8. Prága, Csehország
9. Moszkva, Oroszország
10. Athén, Görögország

A legdrágább város egy hétvégi kirándulásra Stockholm lett a felmérés szerint: ott egy ilyen kiruccanás 325,44 fontba (130 000 forint) kerül, közel háromszor annyiba, mint az első helyezett Varsóban.

A stockholmi hotelekben sokat kell fizetni Forrás: Flickr/Henry Burrows

A budapestieknek drága

Ha nemcsak egy hétvégi kirándulás költségeit nézzük, hanem az általános árszínvonalat, Budapest akkor is olcsónak számít a régióban. A svájci UBS bank felmérésből azonban az is kiderül, hogy – mivel a bérszínvonal Magyarországon alacsony - a relatív olcsóság ellenére

nálunk jóval többet kell dolgozni egy adott termékért, mint a fejlett országokban.

Erről a jelentésről bővebben itt olvashat.