Vágólapra másolva!
Madárral ütközött a Turkish Airlines repülőgépe. Vissza kellett fordulni, de személyi sérülés nem történt.
Vágólapra másolva!

A Turkish Airlines Boeing 777-300 típusú gépe Isztambulból Sao Paulóba tartott a fedélzetén 294 emberrel. A repülő az Atatürk repülőtérről emelkedett fel, amikor madárral ütközött. Mivel a pilóták nem tapasztaltak semmi rendelleneset, folytatták útjukat Brazília felé.

Mégis visszafordultak

Már 45 perce voltak a levegőben, amikor 30 ezer láb (9144 méter) magasságban a kapitány úgy döntött, hogy a repülőgép teljesítménye és fogyasztása miatt visszafordulnak.

A gép kiengedte az üzemanyagát,

és a felszállás után 2 óra 20 perccel rendben leszállt az Atatürk repülőtéren.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

A betonon várakozó repülőgépen látható, hogy a becsapódott madár jókora horpadást okozott az orrkúpon. Az utasokért egy másik gép érkezett, amely összesen 7,5 óra késéssel szállította őket Sao Paulóba – írja az Aviation Herald.

Horpadás az orrkúpon Forrás: Aviation Herald/Simon

A repülőgépek viszonylag gyakran ütköznek madarakkal a fel- és leszálláskor, az azonban ritka, hogy ilyen sérülést okozzanak az orrkúpon. Általában az szokott problémát jelenteni, amikor a hajtóműbe kerülnek.

Amikor berepülnek a pilótafülkébe

Bár a madárral való találkozások 65 százaléka nem okoz kárt a repülőben, az ilyen balesetekből származó károk éves értéke eléri az 1,2 milliárd dollárt a világon. A jelenség a kisebb gépek pilótáinak is gondot okoz: az alábbi képre kattintva két videót is megnézhet, amelyeken a madár berepül a szélvédőn.

Kattintson a képre a videóért! Forrás:Origo