Megéri ennyit kockáztatni?

piramis
Vágólapra másolva!
Egy fiatal német turista felmászott a gízai nagy piramis tetejére.
Vágólapra másolva!

Az ember szeret különleges képeket készíteni, ha egzotikus helyekre utazik. A müncheni Andrej Ciesielski is így gondolta, és sikerült is neki emlékezetessé tenni egyiptomi vakációját. A 18 éves fiú ugyanis felmászott a gízai nagy piramis tetejére, és onnan készített felvételeket.

A világ hét csodájának egyike

A gízai nagy piramis (más néven Hufu-piramis vagy Kheopsz-piramis) az egyiptomi óbirodalmi Hufu fáraóról elnevezett piramis, amely i. e. 2580-2530 körül épült. A mai egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében áll, a gízai piramismezőt alkotó három királypiramis egyike. Eredeti magassága 146,59 méter volt, ma 138,75 méter.

A másik két piramis Hafré és Menkauré fáraóké. A teljes piramismező a három nagy piramison kívül magába foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat, a Nagy Szfinxet, Hafré és Menkauré völgytemplomait, I. Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal, illetve az építkezéssel kapcsolatos épületeket.

Ciesielski nem kis kockázatot vállalt a piramis megmászásával. Nem is annyira a testi épsége miatt, hiszen

a megrögzött épületmászók ennél jóval veszélyesebb helyekre másznak fel.

Ennél jóval kockázat volt, hogy akár három év börtönt is kaphatott volna a piramist védő törvények alapján.

Megúszta büntetés nélkül

A turista ennek ellenére fényes nappal mászott, és nyolc perc alatt ért fel a csúcsra. Miután visszamászott, elkapták, és a rendőrség kihallgatta. Megnézték a kameráját, és először a német nagykövetségre akarták vinni, de aztán elengedték.

Ciesielski tudatában volt a várható büntetésnek, de úgy gondolta, Egyiptom most nagyon rá van utalva a külföldi turistákra, ezért nem lesz komolyabb következménye a tettének.

olyasmi, amit soha nem fogok elfelejteni" – mondta a fiú a Daily Mailnek.

Szavazzon!

Ön mit gondol a piramis megmászásáról?