Ne vigye haza a szarvasagancsokat!

gímszarvas, agancs,állatfotó FOTÓ FOTÓTÉMA szarvas vadállat Lábod, 
Gímszarvas bika (Cervus elaphus)
Lábod, 2014. szeptember 19. Gímszarvas bika (Cervus elaphus) a szarvasbőgés idején a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének területén 2014. szeptember 19-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Január végén a gímbikák elhullathatják fejdíszüket, de engedély nélkül a gyűjtés lopásnak minősül.
Vágólapra másolva!

Egyre gyakrabban találkozhatunk gímagancsokkal a természetben, hiszen az öreg bikák január végén már elhullathatják koronájukat. A fejdíszeket azonban csak az adott területen vadászatra jogosult szervezet engedélyével szabad összeszedni, ugyanis annak tulajdonát képezik – figyelmeztet közleményében az Országos Magyar Vadászkamara. E nélkül a gyűjtés lopásnak minősül, míg az agancsok felvásárlása orgazdaságnak.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Az utóbbi években egyre több problémát okoz a vadgazdálkodóknak az illegális agancsozás. Ez nem csak lopás volta miatt lehet bűncselekmény: ilyenkor gyakran végighajtják a szarvasokat az erdőn, hogy az ágak leverjék a fejdíszüket, sőt olykor ugyanezzel a céllal drótokat is kifeszítenek a fák közé.

Sok bika azonban csak később vetné le az agancsot,

így amikor az beakad, akár a koponyacsonthoz csatlakozó rész, az agancstő egy darabjával együtt is letörhet. Ez állatkínzásnak is minősül, börtönbüntetéssel sújtható – áll a közleményben.

Anyagi kár és balesetveszély

Emellett a vadászatra jogosultak számára komoly anyagi kárt is jelenthet, hiszen az a bika, amely egyébként akár kapitális agancsot is felrakhatott volna, és amelyért bérvadászok akár több millió forintot is fizethetnének, a sérülés után már csak rendellenes fejdíszt tud növeszteni. A kamara végül felhívja a figyelmet , hogy

az illegális agancsozók a közlekedést is veszélyeztetik,

hiszen akár egy több száz egyedből álló, megriadt szarvascsapatot is kiterelhetnek a közútra, ami közlekedési tragédiákkal végződhet.