Elhagyják két kedvenc országukat az orosz turisták

Orosz turisták
Orosz turisták várnak gépükre a sarm-es-sejki repülőtéren
Vágólapra másolva!
Nagyot fordult a világ egy hónap alatt. Vesztesek és nyertesek.
Vágólapra másolva!

Az év elején még aligha gondolhatta bárki is, mennyire átalakulnak az orosz turisták utazási szokásai. Az olajár csökkenése és a rubel értékvesztése egy ideje már egyre több orosz utazót arra késztetett, hogy inkább belföldön, például a de facto Oroszországhoz visszacsatolt Krímben költse el a vakációra szánt pénzét. Azok azonban akik a külföldi nyaralás mellett döntöttek, többnyire

továbbra is a két legnépszerűbb célpont, Törökország és Egyiptom mellett döntöttek.

Előbbibe több mint 3 millióan, utóbbiba közel 2 millióan látogattak tavaly.

Megdolgozták az orosz piacot

Ennek megértéséhez egyrészt azt kell tudni, hogy mind Törökország, mind Egyiptom keményen dolgozik azért, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki magának az orosz piacból. A török kormány például minden Oroszországból érkező járatért 6000 dollár (1,8 millió forint) támogatást ajánlott az irodáknak – mondta a Moscow Timesnak Dmitrij Gorin, az orosz utazási irodák szövetségének alelnöke.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök fotózkodik orosz turistákkal Kuala Lumpurban Forrás: RIA Novosti/Dmitry Astakhov

A másik ok, hogy a már említett okok miatt az orosz utazók egy kevésbé engedhetik meg maguknak a drágább európai célpontokat. Ahelyett, hogy pénzzavarba kerüljenek, inkább befizetnek egy all-inclusive csomagra, amiben Törökország és Egyiptom verhetetlen.

Drasztikus változások

Most azonban egy csapásra megváltozhat minden. Előbb a Sarm-es-Sejkből felszálló orosz utasszállító felrobbantása okozott pánikot, aminek nyomán – mások mellett - több tízezer orosz turista hagyta el Egyiptomot rövid idő alatt. Most hasonló történhet Törökországban is, miután a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet, amely a feltételezések szerint megsértette a török légteret.

Orosz turisták várnak gépükre a sarm-es-sejki repülőtéren Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

Az incidens után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt tanácsolta az orosz polgároknak, hogy ne utazzanak Törökországba. Hogy szavainak még nagyobb súlyt adjon, hozzátette,

szerinte Törökországban semmivel sem kisebb a terrorizmus veszélye, mint Egyiptomban.

Az orosz turisztikai hivatal pedig azt tanácsolta az irodáknak, hogy függesszék fel a Törökországba szervezett útjaikat.

A törökök is félnek

Az egyiptomi üdülőhelyek az orosz utasszállító lezuhanása óta konganak az ürességtől, és most a török szállodák is ettől tartanak. A török hotelszövetség elnöke úgy vélte, nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék az orosz turistákat. Osman Ayik szerint már így is 800 ezer vendéget veszítettek el az orosz gazdasági problémák miatt, ami miatt komoly árengedményeket kellett tenniük.

Kas üdülővárosa a török tengerparton Forrás: Flickr/Natalie Sayin

Oroszország jelenleg a második legnagyobb küldő országa a török idegenforgalomnak Németország után. Részben már az eddigi elmaradásuknak is köszönhető, hogy az idei harmadik negyedévben 4,4 százalékkal csökkent az ország turisztikai bevétele. Ha pedig az oroszok megfogadják külügyminiszterük tanácsát, az komolyan padlóra küldheti az ágazatot.

Merre mennek tovább?

Az továbbra is nagy kérdés, hova foglalnak át az Egyiptomot és Törökországot elhagyó orosz turisták. Jó részük valószínűleg belföldi célpontot választ, már csak a fokozódó biztonsági kockázatok és a csökkenő vásárlóerő miatt is. A tehetősebbek talán az eddig is népszerű Thaiföldöt, esetleg Indiát vagy a Karib-térséget részesítik majd előnyben, de egy részük talán az elmúlt két évben elhanyagolt Hévízt is ismét felfedezi (ennek esélyeiről itt írtunk korábban).

Az orosz turisták egyébként kifejezetten sokat szoktak költeni Magyarországon,

és az átlagnál jóval több időt töltenek itt. 2015 második negyedévében például naponta 30 100 forintot hagytak itt a 13 700 forintos átlaggal szemben, és 2,5 napos átlag helyett ők 7,8 napot töltöttek itt a KSH adatai szerint.

Olcsóbb nyaralások

Ami a magyar utazókat még érintheti, hogy az orosz turisták kivonulása után az egyiptomi és török szállodák további árengedményeket adhatnak a megcsappant kereslet és a csökkenő kihasználtság ellensúlyozására. A nagyobb biztonsági kockázat ennek ellenére sokakat visszatarthat Egyiptomtól, de

Törökország akár még kedvezőbb célpont is lehet,

hacsak nem súlyosbodik a jelenlegi konfliktus.

Szavazzon!

Önt visszatartják az utazástól a biztonsági kockázatok?