Leszállás a világ legrövidebb reptéri kifutópályájára

Saba repülőtér
Vágólapra másolva!
Mellesleg ezen a szigeten van Hollandia legmagasabb hegye, habár mindenki angolul beszél.
Vágólapra másolva!

Saba egy karib-tengeri sziget, Hollandia speciális önkormányzatai közül a legkisebb. A szomszédos Green Islanddal 2010. október 10-én, a Holland Antillák felbomlásakor lett Hollandia speciális önkormányzata. Itt található a Holland Királyság legmagasabb pontja, a Mount Scenery vulkán, amely 877 m magas.

Hollandok, de angolul beszélnek

A 13 km²-es kis sziget népessége a 2010-es népszámlálás adatai szerint 1824 fő. Jelenleg mindössze négy település található a szigeten: The Bottom (a főváros), Windwardside, Hell's Gate és Saint Johns.

Bár a sziget Hollandia része, és a holland az egyik hivatalos nyelv,

a történelmi örökség miatt a népesség nyelve az angol,

ezt használják a közigazgatásban, ezt oktatják már a 19. század óta. A beszélt angol a Virgin-szigeteki kreol egy változata. Ráadásul 2011. január 1. óta a hivatalos pénznem az amerikai dollár, amely a holland antillákbeli forintot váltotta.

A világrekorder repülőtér

A szigeten található a világon a legrövidebb kereskedelmi repülőtér, a Juancho E. Yrausquin Airport,

amely mindössze 396 méter hosszú kifutópályával rendelkezik,

ezért csak kisebb repülőgépek fogadására alkalmas. A pálya mindkét végén szakadék van, a sziget felőli oldalán pedig egy hegyoldal, ami nem könnyíti meg a pilóták dolgát.

Nem volt több vízszintes terület Forrás: Wikipeda

Nagy gépek természetesen itt nem tudnak leszállni, csak kisebb légcsvarosak. A leggyakrabban Twin Otter and BN-2 Islander típusú gépek, illetve helikopterek landolnak itt, utóbbiaknak külön leszállóhelyet építettek. A reptéren van egy tűzoltóautó is, viszonyt a torony nem végez légi irányítást, csak tanácsokat ad a pilótáknak. Tankolni nem lehet a szigeten a repülőknek.

Nézzen meg egy le- és egy felszállást az alábbi videón:

Ugyanez a pilótafülkéből így néz ki: