Majdnem összeütközött két repülő Hamburgban

Hamburgi repülőtér
Vágólapra másolva!
Egy másik Lufthansa gép pedig egy drónnal találkozott Varsóban.
Vágólapra másolva!

Az EasyJet Airbus A319-100-as Párizsba tartó repülőgépe felszálláshoz készülődött a hamburgi repülőtér 33-as futópályáján. Épp gyorsítani kezdett, amikor még alacsony sebesség mellett megszakította a felszállást, és a pályát keresztező 23-as futópálya előtt nem sokkal jobbra letért az S gurulóútra.

Épp egy Lufthansa-gép érkezett

A baloldali ablaknál ülő egyik utas elmondása szerint egy Lufthansa gépet látott. Az Airbus A320-200-as Münchenből érkezett, és épp leszállt a 23-as futópályára. A személyzet később közölte az utasokkal, hogy

felszállási engedélyt kapott az irányítótoronytól,

de gyorsítás közben észlelték, amint a Lufthansa a keresztező pályára készül leszállni, ezért megszakították a felszállást. Az EasyJet gépe körülbelül tíz perccel később felszállt, és időben érkezett meg Párizsba.

Hamburgi repülőtér Forrás: Aviation Herald/Simon

Az esetről beszámoló Aviation Herald megkérdezte a hamburgi reptéren légiirányítást szolgáltató DFS-t a július 10-én történt esetről, de nem válaszoltak neki. A légi baleseteket vizsgáló német BFU viszont hétfőn közölte, hogy

tudnak a történtekről, de azt nem minősítették sem balesetnek, sem komoly incidensnek, és nem vizsgálják tovább.

Egymást keresztező pályák

Nemrég egy majdnem hasonló eset történt a Chicago Midway repülőtéren, amikor a Delta Airlines és a Southwest légitársaság gépe egyszerre akart felszállni két, egymást keresztező pályán. Az ütközést csak a légiirányító beavatkozása tudta megakadályozni.

Drón a varsói reptérnél

A Lufthansa másik, Embraer ERJ-195 típusú gépe Münchenből Varsóba tartott, és épp leszálláshoz készült, amikor 2500 láb (762 méter) magasságban a pilóta elég mérges hangon közölte a toronnyal, hogy majdnem ütköztek egy körülbelül 100 méterre lévő drónnal. Azt mondta nekik, hogy vigyázniuk kellene a légterükre, mert ez elég veszélyes. A torony elnézést kért az esetért, a repülő rendben leszállt – írja az Aviation Herald.