Nem is hinné, melyik lett Európa legjobb strandja

Jaz Montenegró strand
Vágólapra másolva!
Egy montenegrói strandot választott Európa legjobbjává 2015-ben az útkönyveiről ismert Lonely Planet. A szubjektív listán számos meglepetés van.
Vágólapra másolva!

1. Jaz, Montenegró

Forrás: Flickr/Bratislav Tabaš

Ha valaki magányra vágyik, akkor annak nem ez a legjobb választás, de ha a strandolást egy kis kalanddal, kultúrával és sok bulizással akarja összekötni, akkor ez az adriai partszakasz ideális lehet. A strand Budvától nem messze található, amelyet a Lonely Planet mini Dubrovniknak nevez bájos óvárosa és citadellája miatt, utóbbiban egész júliusban szabadtéri színházi előadások vannak. Budvából egynapos kirándulásokat lehet tenni a Tara kanyonba, július közepén pedig Jazban tengeri táncfesztivált rendeznek. Montenegróról mi is írtunk beszámolót, itt olvashatja.

2. Peniche, Portugália

Forrás: Flickr/SayLuiiiis

Peniche kikötője és strandja a szörfösök körében nagyon ismert hatalamas hullámai miatt. Idén itt lesz a Szörf Világliga két európai helyszíne közül az egyik október végén. A Lisszabontól körülbelül 100 kilométerre északnyugatra, az Atlanti-óceán partján található strand azonban azoknak is megér egy látogatást, akiknek nem szenvedélye ez a sport. A történelem szerelmeseinek Peniche régi épületei és a 16.-17. században épült erődje lehet látnivaló, de búvárkodni is lehet a közelben.

3. Rondinara, Korzika, Franciaország

Forrás: Flickr/imagea.org

A Porto Vecchio és Bonifacio között félúton található strand öblében júliusban és augusztusban fényűző jachtok horgonyoznak, a homokos part pedig eltűnik a napozók teste alatt. Az elkerített fekvésnek köszönhetően nincsenek nagy hullámok, így gyermekes családoknak is ideális.

4. Cala Goloritzé, Szardínia, Olaszország

Forrás: Flickr/Vasile Cotovanu

Az Orosei-öbölnek erre a strandjára csak csónakkal vagy gyalog lehet eljutni. Nemcsak a türkizkék víz és a fehér homokos part miatt érdemes meglátogatni, hanem a környező sziklák miatt is. A strandnak saját kőoszlopa is van, a 148 méter magas Aguglia.

5. Vik, Izland

Forrás: Flickr/Johannes Martin

Fekete homokjával, gyakori ködjével, a trollokról és tengeri szörnyekről szóló legendáival Vik partja a karibi strandok antitézise. Az Izland legdélebbi és legcsapadékosabb pontján található, vulkanikus parton azonban az odalátogató turisták mintha egy más világba csöppennének.

6. Bantham, Anglia, Egyesült Királyság

Forrás: Flickr/Mark A Coleman

Az Anglia déli részén található strand mindenkinek tartogat valami. A szörfösök a hullámokat lovagolhatják meg, a családokat a homokos part és a dűnék vonzhatják, de a túrázók is gyönyörködhetnek a látványban.

7. Sandwood Bay, Skócia, Egyesült Királyság

Forrás: Flickr/Andrew

A Golf-áramlat ellenére ezen a strandon a víz nagyon hideg, úszni csak nagy elszántsággal vagy védőöltözetben lehet. A Skócia északnyugati csücskében található öbölbe azonban ennek ellenére megéri elmenni, még ha a legközelebbi autóút 7 kilométerre van is.

8. Cala Macarella, Menorca, Spanyolország

Forrás: Flickr/ Eladio Anxo Fernández Manso

A Baleári-szigeteket az egyéni utazók többnyire azért kerülik mert azokra az irodák által szervezett tömegturizmus a jellemző. Menorcán azonban – nagy testvérétől, Mallorcától eltérően – lehet találni csendes helyeket is, amelyek Európa legjobb strandjait rejtik, mint amilyen ez is.

9. Voutoumi, Antipaxi, Görögország

Forrás: Flickr/Αλέξανδρος

A Korfutól délre fekvő kis sziget mindössze 3x4 kilométeres, és húszan lakják. Aki azonban nyugalomra és fantasztikus környezetre vágyik, annak érdemes oda elhajóznia, mert ez más, mint a többi görög sziget.

10. Kur-földnyelv, Litvánia

Forrás: Flickr/Julian-G. Albert

A Kur-öböl egy sekély lagúna, amely Litvánia és az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi terület között húzodik. A lagúnát a tengertől elzáró földnyelv egy hatalmas strand, amely homokos parttal várja a nyaralókat. A terület a madárfigyelők kedvelt helye, és itt találhatók Európa legnagyobb mozgó homokdűnéi is.