Majdnem összeütközött két utasszállító repülő Chicagóban

A Delta és a Southwest gépe a chicagói repülőtéren
Vágólapra másolva!
Majdnem katasztrófa történt a Chicago Midway repülőtéren, amikor a Delta Airlines és a Southwest légitársaság gépe egyszerre akart felszállni két, egymást keresztező pályán. Az ütközést csak a légiirányító beavatkozása tudta megakadályozni.
Vágólapra másolva!

A Delta Boeing 717-200-as gépe Atlantába indult volna, és a 04R pályán várakozott a felszállási engedélyre, míg a Southwest Boeing 737-700-as típusú, Tulsába készülő repülője a 31C pályánál tette ugyanezt. A kép pálya keresztezi egymást.

A Chicago Midway repülőtér alaprajza Forrás: Aviation Herald/Simon

A torony nem sokkal később engedélyezte a Southwest 3828-as járatának felszállását, ám a Delta 1328-as járatának pilótája úgy értette, hogy ő kapott engedélyt.

Mindketten egyszerre válaszoltak a toronynak, ezért az nem volt érthető.

A torony ezért megismételte a 3828-as engedélyét, de megint egyszerre válaszoltak.

Stop, stop, stop!

Pár másodperccel később a légiirányító elképedve látta, hogy mindkét gép elkezdett gurulni a felszálláshoz. „Stop, stop, stop!" – kiabálta, amivel gyakorlatilag leállította a repülőtér forgalmát.

Mindkét repülőgép megállt a kereszteződétől körülbelül 600 méterre

írja a CNN. A torony később megerősítette, hogy a Southwest kapott engedélyt a felszállásra, de a Delta gépe is gurult.

A Delta és a Southwest gépe a chicagói repülőtéren Forrás: Airlive.net

A Delta járata körülbelül 30 perc késéssel szállt fel, és 10 percet késve szállt le Atlantában. A Southwest utasai rosszabbul jártak, mert értük egy helyettesítő gép érkezett,így ők csak 3 óra 40 perc késéssel szálltak le az oklahomai Tulsában – írja az Aviation Herald.