Kiűzte a bűz az utasokat a repülő szárnyára

Allegient Boise repülőtér
Vágólapra másolva!
Amikor ereszkedni kezdett a gép, füst és üzemanyagszag terjedt a fedélzeten.
Vágólapra másolva!

Az Allegiant Air légitársaság MD-80 típusú gépe Los Angelesből az idahói Boise repülőterére érkezett, mrm a leszállás megkezdésekor üzemanyagszag kezdett el terjedni az utastérben. Amikor a repülő földet ért, a szag egyre intenzívebb lett, és füsttel párosult.

Elviselhetetlen szag

A kapuhoz érve megkezdődött a fedélzeten tartózkodó 163 utas kiszállása, a megszokott módon. A szag azonban annyira elviselhetetlenné vált, hogy néhányan evakuálást kezdeményeztek az egyik vészkijáraton, ami után többen kimenekültek a gép szárnyára.

Utasok a gép szárnyán Forrás: Youtube/Tuttologo Romanista

Az Idaho Statesman című lapnak nyilatkozó utasok arról számoltak be, hogy a személyzet nem tájékoztatta őket a történtekről, és nem nagyon segítettek a gyors kiszállásban. Eközben egyre többen nehezen kaptak levegőt a légtérben terjedő füst miatt.

Volt, aki levette a csomagját, és türelmesen várakozott a leszállásra, de

– mesélte Deana Purkiss, aki férjével és három gyermekükkel a 12. sorban ültek. Kelly Graf, aki a 27. sorban ült, kétségbeesett, hogy mikorra tud kijutni a gépből, és a pulóverén keresztül igyekezett lélegezni.

Az utasok léptek

A levegőbefúvón keresztül füst vagy gőz áramlott be, és egyre erősebb üzemanyagszag érződött. Ekkor döntött úgy néhány utas, kinyitják a vészkijáratot, és kiugranak a gép szárnyára. A légiutas-kísérők eközben nem jöttek vissza, és nem mondtak semmit a mikrofonba sem.

Az Allegiant Air járatának útvonala Forrás: Flightradar24.com

A pilóta végül bemondta, hogy a levegőbefúvóból nem füst, hanem gőz áramlik, de a szárnyon lévő utasok ezt már nem hallották. Később visszaszálltak, hogy a rendes kijáraton keresztül hagyják el a gépet, de a légiutas-kísérők továbbra sem adtak információt, csak a terminálban lévő Allegiant-alkalmazottakhoz irányították az utasokat, de ott nem volt senki.

Allegiant: nem volt veszély

A légitársaság közleményében azt állította, hogy az utasok nem voltak veszélyben a gázok miatt. Visszafelé mindenesetre egy csererepülő ment Los Angelesbe.

A bajba került utasok 50 dolláros utalványt kaptak

az Allegiant Airtől következő útjukra, a lap által megkérdezett négy utas azonban erről nem hallott. A repülőtér szóvivője szerint egy kisegítő motorból szivárgott az üzemanyag.

Szavazzon!

Ön kiment volna a repülőgép szárnyára?