Ilyen az, amikor elegánsan kempingezünk

glamping
Egy erdő közepén és mégis komfortosan
Vágólapra másolva!
Ahogy a huszonévesek között egyre több a hátizsákos utazó, aki nem a turisták által felkapott úti célokat tűzi ki maga elé, hanem éppen az ismeretlen szépségek, érdekességek felfedezése hajtja, úgy a negyvenesek, sőt boldogabb országokban a nyugdíjasok körében is divatos lett a „vissza a vadonba” típusú nyaralás. 
Vágólapra másolva!

Persze, ha az ember elmúlt negyven, és reggelente fájós derékkal ébred, meg azzal az olthatatlan vággyal, hogy azonnal elkortyoljon egy forró, habos kávét, már nem feltétlenül tartja romantikusnak a polifoamon alvást, a hangyákkal, szúnyogokkal, netán szélviharral-zivatarral való küzdést, na meg a szomszédos sátor lakóinak elviselését – egyszóval mindazt, ami a kempingezésről legtöbbünknek elsőre eszébe jut.

Nem ilyen emlékeink vannak a gyerekkori sátrazásról Forrás: Flickr/Dan Ox

Ma már kempingezhetünk úgy is, hogy a hálózsákokat meg a régi sátorfelszerelést a pincében hagyjuk, és

nem mondunk le arról, hogy sátorozás közben is komfortosan érezzük magunkat.

Egyszerre elegáns és környezettudatos Forrás: Flickr/Dan Ox

Az új trendnek neve is van, a glamorous (elbűvölő, varázslatos) és camping szó összeolvasztásával alkotott glamping. Úgy is fordíthatjuk, hogy luxuskempingezés.

Aki tehát a természet lágy ölén szeretne nyaralni, jókat túrázni, felfedezni a gyerekekkel a fákat, madarakat, forrásokat, viszont ragaszkodik ahhoz, hogy este kényelmes ágyban pihenhessen, és ne konzervdobozból kelljen kanalaznia a vacsoráját, keresse a glampingező helyeket. Több honlapon is tájékozódhatunk a lehetőségekről, ilyen például a goglamping.net vagy a glampinghub.com.

Így azért már az eső is elviselhetőbb Forrás: Flickr/jtemplerobinson

Jamie Oliver is glampingezik négy gyerekével

Az összkomfortos sátraktól, jurtáktól a faházakon, sőt fára épült házakon át a cirkuszi kocsikig széles a választék. Már 250 euróért (cirka 76 ezer Ft) kaphatunk jól felszerelt sátrat egy hétre saját konyhával és fürdőszobával. Valamivel többért pedig mikrohullámú sütő és kávéfőző is jár. Luxussátrazás Ikea-családoknak, így nevezte az új jelenséget egy turisztikai szakértő.

Panorámás luxussátor a svájci Alpokban Forrás: Flickr/Annie and Andrew

A tipikus glampingező környezettudatosan él,

előnyben részesíti az ökoturizmust és az egészséges étkezést. Közéjük tartozik például a brit sztárszakács, Jamie Oliver, aki négy gyerekével legszívesebben a nyaralásnak ezt a formáját választja.

Egy ilyen ház minden gyerek álma Forrás: Flickr/Tony Guyton

A 69 éves Alain Dominique Perrin 30 évig vezette a világhírű Cartier céget. Ma azzal foglalkozik, hogy lerobbant kempingeket csodás glampingparkokká varázsol. Övé a Les Moulins a franciaországi Noirmoutier szigetén, ahonnan kidobálta a régi, szűkös mobilházakat, ültetett 2500 fát, és tágas sátrakat, indián tipiket állított fel fából készült bútorokkal és padlózattal. A legtöbb sátorban fűtés és meleg víz is van.

Ilyen egy igazi luxussátor, ha nem is Perrinnél Forrás: Flickr/Roderick Eime

Ez persze már nem a 250 eurós kategória. Perrin vendégeinek 65 százaléka még soha nem kempingezett, általában 40 körüliek, családosok, és jól szituáltak. Egy hét luxussátorozás a francia szigeten 1500-2000 euróba kerül, amiért cserébe reggel madárcsicsergésre ébredünk, és ha kilépünk a kényelmes ágyból, máris az óceán partján találjuk magunkat.

Aki a hippi stílust kedveli, ilyenben lakhat Pembrokeshire-ben, Délnyugat-Walesben.
Forrás: Flickr/Hippy-dippy
A 4 legjobb gyerekbarát kemping a Balatononhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130814-alsoors-revfulop-balatonszemes-keszthely-a-4-legjobb-gyerekbarat-kemping.htmlÚjra divat kempingeznihttp://www.origo.hu/utazas/hirdetes/20130208-ujra-divat-kempingezni.html