Ide vándoroljon ki, ha jót akar a gyerekének

bevándorló gyerek
A gyerekeknek egy csomó kihívással kell megküzdeniük az új országban
Vágólapra másolva!
A menekülteket és bevándorlókat összefogó és segítő internations.org honlap felmérést végzett a világ minden táján élő bevándorlók körében arról, mennyire találják gyerekbarátnak választott hazájukat. Az eredmények összesítése és elemzése után kiadtak egy listát azokról az országokról, ahol a legjobb, illetve ahol a legrosszabb bevándorlók gyerekének, meg úgy általában gyereknek lenni.
Vágólapra másolva!

Kivándorolni, megvetni a lábunkat egy idegen országban, nem csak a felnőttek számára izgalmakkal és félelmekkel teli nagy kaland. A gyerekeknek is egy csomó kihívással kell megküzdeniük egy ilyen helyzetben. Meg kell tanulniuk egy idegen nyelvet, ki kell ismerni magukat egy teljesen ismeretlen közegben, új barátokat kell szerezniük, be kell illeszkedniük egy másfajta iskolarendszerbe, sokszor újfajta viselkedési normákat kell elsajátítaniuk. Hogy milyen nehezen birkóznak meg a beilleszkedéssel, nagyban függ attól, mennyire gyerekbarát a befogadó ország.

A gyerekeknek egy csomó kihívással kell megküzdeniük az új országban Forrás: Flickr/Fibonacci Blue

Hol érzik magukat a legjobban a családos bevándorlók? Hol a legjobbak az iskolák, hol találnak megfizethető bölcsődei és óvodai férőhelyeket, hol érzik gyerekeiket a legnagyobb biztonságban, hol tartják megfelelőnek az egészségügyi szolgáltatásokat? Az Expat Insider Report (a külföldön élők körében végzett nagyszabású kutatásokat végző csoport) 14000 külföldön élő családos embert kérdezett meg 169 országból.

Ezekben az országokban jó gyereknek lenni

A megkérdezettek válaszaiból az derült ki, hogy

a családosan kivándorlók számára a legvonzóbb úti cél Svédország,

Dánia, valamint Franciaország, vagyis azok az országok, amelyek modern családpolitikájukról ismertek.

Svédországban a legjobb gyereknek lenni Forrás: Flickr/Familjen Helsingborg

A Svédországban élő külföldiek 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az országban a bölcsődék és óvodák magas színvonalon és kellő számban működnek, valamint hogy könnyen hozzá lehet jutni ezekhez a szolgáltatásokhoz. A bevándorlók 90 százaléka szerint a svédek gyerekszeretők, sőt 53 százalékuk szerint rendkívül gyerekszeretők. Svédország egyedül az oktatás minőségét illetően veszített pontokat. Bár a megkérdezettek 77 százaléka jónak, ezen belül 25 százalék nagyon jónak tartja a svéd iskolákat, az összes vizsgált ország rangsorában e tekintetben Svédország csupán a 14. helyen végzett.

A bevándorlók szerint a legjobb oktatási rendszer Svájcban működik,

a másik két dobogós helyen Szingapúr és Belgium végzett.

Egy magyar orvos érkezik leendő otthonába Norvégiában Forrás: MTI/Varga György

A Dániában élő külföldieknek is 90 százaléka gondolja úgy, hogy választott hazájuk gyerekbarát. A gyermekgondozás és az iskoláztatás költségeit igen kedvezőnek tartják, ahogy egyébként a Franciaországban élők is. A Franciaországban élő külföldiek külön kiemelték, hogy rendkívül vonzónak találják a francia családokra jellemző életmódot.

A külföldön élő gyerekek többsége kétnyelvűként nő fel, de a megkérdezettek 36 százaléka három vagy még több nyelven tud beszélni. A szülők 95 százaléka nagy súlyt fektet a többnyelvűségre, ez a szám a Mexikóban, Kínában és a Fülöp-szigeteken élők körében a legmagasabb.

Ahol a családok nem érzik olyan jól magukat

A kivándorló szülők 19 százaléka otthon hagyja gyermekét. Ezek többsége – 84 százaléka – férfi, és többnyire a Közel-Keleten dolgoznak, az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, Katarban. Katarban különösen rossz az iskolarendszer, a magániskolák pedig nagyon drágák. A Szaúd-Arábiában élők az oktatás minőségére panaszkodtak, illetve arra, hogy családosként nem olyan kellemes az élet arrafelé.

Szaúd-Arábiában az ott dolgozó külföldiek szerint nem jó az oktatás Forrás: Flickr/Tribes of the World

Brazília, India és Egyiptom azért került a lista végére, mert az oda költöző szülők nem tartják elég biztonságosnak a környezetet gyermekeik számára, valamint az egészségügyi ellátással kapcsolatban is szereztek negatív tapasztalatokat.

Íme, az Expat Insider Report rangsora:

1. Svédország

2. Dánia

3. Franciaország

4. Ausztria

5. Németország

6. Szingapúr

7. Fülöp-szigetek

8. Kanada

9. Belgium

10. Norvégia

11. Spanyolország

12. USA

13. Mexikó

14. Hollandia

15. Csehország

16. Indonézia

17. Nagy-Britannia

18. Egyesült Arab Emírségek

19. Ausztrália

20. Svájc

21. Thaiföld

22. Malajzia

23. Oroszország

24. Olaszország

25. Dél-Afrika

26. Chile

27. Brazília

28. India

29. Omán

30. Kína

31. Törökország

32. Hongkong

33. Katar

34. Szaúd-Arábia